Kad būsto remontas netaptų nelegaliu

Kad būsto remontas netaptų nelegaliu

Nusprendę atnaujinti savo butą ar pasistatyti namą, gyventojai puikiai žino, kur įsigyti statybinių medžiagų, tačiau dažnai nesusimąsto apie teisinę šių darbų pusę. Taip išsvajotas atsinaujinimas tampa nelegaliomis statybomis, o savininkams tenka mokėti baudas. Kaip to išvengti, gali patarti visoje Lietuvoje dirbanti įmonė "Statybos teisė".

Teisinius statybų dokumentus tvarkančios bei visais su šia sritimi susijusiais klausimais konsultuojančios įmonės pranašumas - penkių kartų patirtis ir tradicijos. Nuo pat XVIII amžiaus pajūryje gyvenusi Viršilų šeima dirbo su žeme ir statybomis susijusius darbus, ši tradicija tęsiama ir šiandien. Įmonei vadovaujantis Viktoras Viršilas - inžinierius, statybų ekspertas. Jo sūnus Dalius Viršilas - taip pat inžinierius, statybos teisės žinovas, įmonės plėtros partneris ir projektų vadovas.

"Stabilumas yra mūsų įmonės stiprybė", - įsitikinęs D. Viršilas, anksčiau dirbęs valstybės tarnyboje, kur taip pat sprendė teisinius statybų srities klausimus.

Nelegalios statybos - kasdienybė

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos duomenimis, 2013 metais už savavališkas statybas ir padarytus pažeidimus statybos srityje fiziniams asmenims buvo surašyta daugiau nei puspenkto šimto, juridiniams asmenims - daugiau nei penki šimtai administracinės teisės pažeidimo protokolų.

Pasak D. Viršilo, taip nutinka, kai žmonės nepasidomi teisiniais aspektais ir skuba darytis remontus ar vykdyti statybas.

"Dažna situacija - žmogus prekybos centre nusiperka medžiagų ir pradeda darbus. Jei jis griovė atraminę sieną ir ant jo neužgriuvo lubos, jam jau pasisekė. Toks remontas reikalauja leidimų, reikia parengti projektą, suderinti su kaimynais", - pasakoja D. Viršilas.

Pasak pokalbininko, būna atvejų, kad iš pradžių padaromas remontas, vėliau norima įregistruoti darbus - padaroma ekspertizė, žmogui tenka sumokėti baudą už savavališką statybą, projektą reikia patvirtinti miesto savivaldybėje, užregistruoti registrų centre. Visa tai gali užtrukti ir daugiau nei metus.

"Dvi kaimynės nusprendė darytis remontus: viena sienoje išsikirto duris, kita - langą. Kiekvienai tie darbai kainavo apie 4 tūkst. litų. Tačiau šiandienai dokumentų parengimas, atstovavimas moterims institucijose ir visi kiti darbai jau kainavo apie 10 tūkst. litų", - konkretų atvejį prisiminė D. Viršilas.

Patogu emigrantams

Kreiptis į statybų teisės žinovus verta ir tiems, kurie tik galvoja apie būsto statybas ar remontą - iš anksto pasikonsultuoti, išsiaiškinti teisines statybų proceso subtilybes. Anot D. Viršilo, jų įmonės interneto svetainėje www.statybosteise.lt taikomas "vieno langelio" principas - žmonės gali siųsti jiems aktualius klausimus, susijusius su statybomis ir statybos teise. Į visus gautus laiškus specialistai atsako per 24 valandas.

Pokalbininko teigimu, "Statybos teisė" rengia žemės, teritorijų planavimo dokumentus, statinių techninius projektus, poveikio aplinkai ataskaitas, sutartis, padeda gauti statybos leidimus, atlieka projektų ir statinių ekspertizes, prižiūri statybas, įteisina ir registruoja statinius. Šios paslaugos aktualios ir daliai emigrantų, Lietuvoje palikusių tebestatomus namus.

"Pasitaiko, kad tie, kurie nekilnojamojo turto bumo metu statėsi namus, vėliau išvyko į užsienį, kai statybos dar nebuvo baigtos. Tačiau kai darbai baigiami ir reikia įregistruoti namą, atsiranda problemų, - pasakoja D. Viršilas. - Mūsų paslaugomis jiems patogu naudotis, nes kur jie bebūtų: ar Anglijoje, Airijoje, ar Norvegijoje, konsulate ar ambasadoje gali parašyti įgaliojimą tvarkyti dokumentus, jį atsiųsti ir mes viską sutvarkome."

D. Viršilo manymu, tokie atvejai puikiai atspindi pasitikėjimo šeimos įmone lygį - klientai patiki savo turtą specialistams, su kuriais bendrauja virtualiai.

Rizika kainuoja daugiau

"Statybų teisės" projektų vadovas tvirtina, kad bandymas savavališkai pasidaryti remontą ar statant namą papildomai pakoreguoti projektą to neįteisinant, gali kainuoti kelis ar net keliolika kartų daugiau.

"Žmogus turi projektą, turi leidimą, pradeda statyti, bet proceso metu pasikeičia jo norai ar planai, padaromi pakeitimai. Jie turi būti įforminami, tačiau nėra laiko, pirma žmogus daro, o popierių tvarkymas paliekamas vėlesniam laikui. Jei pakeitimas rimtas, pavyzdžiui, namo aukštis ar vieta sklype realybėje ir projekte skiriasi daugiau nei yra leidžiama, koreguoti būna sunku", - pabrėžė D. Viršilas.

Jo teigimu, tiek finansiniu, tiek laiko aspektais visuomet patogiau ir pigiau biurokratinius dalykus pradėti tvarkytis iš anksto - jei statybos ar remontas buvo vykdomi nelegaliai, sumos baudoms sumokėti ir darbų įteisinimui gali siekti ir dešimtis tūkstančių litų.

"Ekonomiškiau visas klaidas daryti ant popieriaus - jį sugadinti ir išmesti kainuos daug mažiau nei ekspertizė, - kalbėjo D. Viršilas, pabrėžęs, jog išankstinis dokumentų sutvarkymas butų bei individualių namų savininkams užtrunka apie 3 mėnesius, o pažeidimų šalinimas gali trukti ir ilgiau nei metus. - Esame savotiški tarpininkai, dirigentai visam įvairių tarnybų darbuotojų orkestrui, kuris turi parengti dokumentus, kartu - ir vertėjai, nes ne visada pavyksta žmonėms susikalbėti su valstybės tarnautojais."

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder