Klaipėdoje stringa sveikesnio vandens projektas

Klaipėdoje stringa sveikesnio vandens projektas

Klaipėdos pirmojoje vandenvietėje ruošiamas vanduo neatitinka sanitarinių normų reikalavimų. Geriamojo vandens tiekimo paslaugą uostamiestyje užtikrinanti AB "Klaipėdos vanduo“ nuo 2006 metų bando išspręsti šią problemą – pastatyti naujus vandens ruošimo įrenginius. Tačiau dėl teisminių procesų bendrovė rizikuoja neįvykdyti šio projekto.

Išimties tvarka įmonei leista higienos normų neatitinkantį geriamąjį vandenį tiekti gyventojams iki 2013 metų sausio 9 dienos. Bendrovė dar 2008 metais yra paruošusi projektą "Pirmosios vandenvietės vandens ruošykla Liepų g. 49 a Klaipėdoje“, kurį įgyvendinus vandenyje būtų sumažinta kenksmingo toksinio rodiklio - fluorido - koncentracija.

 

Pagal vykdomo projekto grafiką, pirmosios vandenvietės vandens ruošykla turi būti pastatyta iki 2013 metų kovo mėnesio. Bet po viešųjų pirkimų konkurso projekto vykdytojui parinkti prasidėję teismai kelia grėsmę, kad bus prarastas finansavimo šaltinis, o vandens ruošimo įrenginių statyba – sužlugdyta. Dėl konkurso dalyvių skundų teismams projekto vykdymas vėluoja jau 13 mėnesių.

"Klaipėdos miestui, gyventojų sveikatai svarbus projektas, kurio vykdymas jau pradėtas, gali likti neįgyvendintas dėl finansavimo nutraukimo. Akivaizdžiai pažeidžiami ne tik miesto bendruomenės, bet ir valstybės interesai“, - sakė Leonas Makūnas, AB "Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius.

Didžiąją projekto dalį numatyta finansuoti iš ES finansinių fondų. Jeigu laiku nepavyks pasinaudoti ES fondų parama, 26 mln. litų vertės projektas liks neįgyvendintas.

Generalinio direktoriaus manymu, didžiausia problema, kad konkurso dalyviai, niekuo nerizikuodami, vienas po kito skundžia įvairius konkurso aspektus. Verslininkų konkurencijos įkaitais tampa miesto bendruomenė.

Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius irgi nerimauja dėl projekto ateities.

"Šito projekto sužlugdymo kaina – ne tik žmonių sveikata, bet ir jų skurdinimas – nepasinaudoję ES milijonais turėsime vandens ruošimo įrenginius statyti už skolintas lėšas, o po to didinti mokesčius už paslaugas“, - sakė jis.

Higienos normų neatitinkantį vandenį iš Klaipėdos pirmosios vandenvietės yra priversti vartoti apie trečdadalis uostamiesčio gyventojų. Fluorido perteklius ypač kenksmingas mažiems vaikams – sukelia dantų ir kaulų sistemos vystymosi sutrikimus.

Jeigu sutartis dėl vandens ruošimo įrenginių statybos nebus pasirašyta iki 2011 m. birželio 1-osios, projektas bus galutinai sužlugdytas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder