Klaipėdos LEZ įmonės Lietuvoje pernai pirko už 200 mln. eurų

Klaipėdos LEZ įmonės Lietuvoje pernai pirko už 200 mln. eurų

2016 m. Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiantys investuotojai iš tiekėjų Lietuvoje pirko prekių ir paslaugų už 200,5 mln. EUR arba 1,9% daugiau nei prieš metus. Šitaip pernai LEZ įmonių pirkimai Lietuvoje pirmą kartą istorijoje perkopė 200 mln. EUR ribą.

Klaipėdos LEZ veikiančios įmonės yra ne tik dideli darbdaviai ir mokesčių mokėtojai, bet ir solidūs kitų Klaipėdos regiono bei Lietuvos verslų klientai. 29-ių Klaipėdos LEZ teritorijoje veikusių investuotojų prekių ir paslaugų pirkimai iš Lietuvos tiekėjų pernai pirmąkart istorijoje viršijo 200 mln. EUR.

Daugiausiai prekių ir paslaugų iš Lietuvos tiekėjų tarp Klaipėdos LEZ bendrovių pernai įsigijo UAB „NEO Group“, UAB „Mestilla“, UAB „Retal“ ir UAB „Fortum Klaipėda“. Iš viso net 15-os LEZ veikiančių įmonių pirkimai Lietuvoje viršijo 1 mln. EUR sumą.

Eimantas Kiudulas, Klaipėdos LEZ vadovas, komentuoja, kad šie skaičiai darkart iliustruoja plačią tiesioginių užsienio investicijų reikšmę visai šalies ekonomikai.

„Šiuo metu Klaipėdos LEZ dirba per 2800 darbuotojų, arba maždaug kas dvidešimtas darbingo amžiaus klaipėdietis. Pernai LEZ įmonės sumokėjo per 32,5 mln. EUR su darbo santykiais susijusių mokesčių ir PVM. Tačiau pirkimų iš Lietuvos tiekėjų suma yra dar bent šešis kartus didesnė. Šie du šimtai milijonų eurų taip pat virsta kitų Lietuvos tiekėjų atlyginimais, mokesčiais ir investicijomis“, – dėsto E. Kiudulas.

Pernai visos 29 Klaipėdos LEZ investavusios įmonės iš viso sugeneravo per 887 mln. EUR pajamų (7,4% daugiau nei 2015 m.), o LEZ įmonių eksportas pernai sudarė 635 mln. EUR arba 8,7% daugiau nei prieš metus. Be to, Klaipėdos LEZ įmonių eksportas pernai sudarė 2,8% viso Lietuvos eksporto ir 28% Klaipėdos apskrities eksporto.

Šiemet Klaipėdos LEZ taikinyje – paslaugų įmonės. Nuo šių metų pradžios Lietuvos įstatymų bazė praplečia galimybes į mūsų šalies laisvąsias ekonomines zonas investuoti paslaugų sektoriaus įmonėms. Klaipėdos LEZ jau pradėjo derybas su viena naujomis įstatymų pataisomis pasinaudoti ir uostamiestyje investuoti ketinančia bendrove – IT duomenų bazių aptarnavimo paslaugų eksportuotoja.

- - - - -

Klaipėdos LEZ savo veiklą vykdo nuo 2002 m. ir yra pirmoji iš šiuo metu šalyje veikiančių šešių laisvųjų ekonominių zonų. 412 h ploto zonos specializaciją plastiko, elektronikos prietaisų, plieno konstrukcijų gamybos, taip pat energetikos, metalo apdirbimo srityse nulėmė teritorijos lokacija, regiono darbo jėgos kvalifikacija ir vystoma infrastruktūra. Šiandien Klaipėdos LEZ yra viena efektyviausiai valdomų laisvųjų ekonominių zonų Lietuvoje pagal pritrauktų investicijų ir sukurtų darbo vietų skaičių.

Sutartis dėl veiklos Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje šiuo metu yra pasirašiusios 29 įmonės, kuriose dirba per 2500 darbuotojų. Du trečdaliai bendrovių - užsienio kapitalo. Didžioji dalis teritorijoje gaminamos produkcijos yra skirta eksportui.

Klaipėdos LEZ teritorijoje veikiančiose įmonėse, įskaitant investuotojus ir apie jų veiklą besiburiančius smulkiuosius ir vidutinius verslus, veikia daugiau nei 100 įmonių ir dirba daugiau nei 4000 darbuotojų.

Specialiu Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu Klaipėdos LEZ pripažinta valstybinės svarbos ekonominiu projektu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder