Klausiate - atsakome

Klausiate - atsakome

Žinau, kad darbuotojas negali savo noru neiti atostogauti, nes darbdavys savo įsakymu gali išleisti jį atostogų - reikia tik parašyti įsakymą ir išmokėti atostoginius. Ar visgi yra kas nors pasikeitę šioje srityje?

Pasak advokatų kontoros J. Judickienė ir partneriai JUREX teisininkės Rasos Stankauskienės, Darbo kodekso 169 straipsnio 2 dalis nustato, kad tose įmonėse, įstaigose, organizacijose, kuriose kasmetinių atostogų suteikimo klausimų nereglamentuoja kolektyvinė sutartis, atostogos suteikiamos šalių susitarimu.

"Taigi, galioja bendras principas, jog darbdavys negali suteikti kasmetinių atostogų nesant darbuotojo sutikimo kada panorėjęs, kaip ir darbuotojas negali reikalauti suteikti atostogas be darbdavio sutikimo", - sako R. Stankauskienė.

Ji pažymi, kad minėta Darbo kodekso dalis nustato, jog kasmetinės atostogos suteikiamos pagal nustatytą eilę (grafiką). Paprastai atostogų grafikas sudaromas kalendorinių metų pradžioje. Eilėje nurodoma, kuriam darbuotojui kuriuo laikotarpiu kokios trukmės atostogos suteikiamos, už kuriuos darbo metus ir kita informacija.

"Tokia Darbo kodekso nustatyta tvarka darbuotojų ir darbdavio suderinta atostogų eilė tvirtinama darbdavio įsakymu, todėl išeinant atostogų pagal eilę (grafiką) nebereikia papildomo darbuotojo prašymo ar atskiro įsakymo dėl atostogų suteikimo. Atskirai sprendžiamas atostogų suteikimas tik tais atvejais, kai Darbo kodekse nustatytais atvejais keičiasi atostogų eilė", - sakė teisininkė.

Klausimus specialistams galite siųsti el. paštu [email protected] arba adresu "Vakarų ekspreso" redakcija, M. Mažvydo al. 3, LT-92131 Klaipėda.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder