Klausiate - atsakome

Klausiate - atsakome

"Ką~daryti, kai darbdavys liepia vairuoti techniškai netvarkingą sunkiasvorį transportą? Neveikia priekabos stabdžiai, kraunama ženkliai daugiau tonų, negu leistina, ir susidaro viršsvoris. Darbdaviui tai nė motais: "Važiuoji, arba rašai pareiškimą", - klausė "Vakarų ekspreso" skaitytojas Antanas.

VšĮ "Atgauk algą" konsultantė teisės klausimais Raimonda Joskaudienė sako, kad ir kokia situacija susiklostytų tarp darbdavio ir darbuotojo, visada reikia pradėti nuo derybų bei bandymo rasti kompromisą.

"Nėra būtina ir netgi nepatartina iš karto imtis drastiškų priemonių. Tokių, kaip kreipimasis į Darbo inspekciją ar kitas įstaigas. Pirmiausiai reiktų darbdavį įspėti ar informuoti, kad atsakomybė, jei nėra prie darbo sutarties pasirašytų jokių kitų dokumentų, dėl techniškai netvarkingos ir perrkrautos transporto priemonės vairuotojo sugadintą ar sunaikintą krovinį bei tretiesiems asmenims priklausantį turtą teks darbdaviui - už Darbų saugos taisyklių pažeidimus atsako tinkamų sąlygų darbui nesudaręs darbdavys", - teigia R. Joskaudienė.

Kartu ji akcentuoja, kad visada reikia įvertinti ir tuos dokumentus, kuriuos darbuotojas yra pasirašęs. Pavyzdžiui, pareigines instrukcijas, darbo tvarkos taisykles, materialinės atsakomybės sutartis ir pan.

"Jei šiuose ar panašiuose dokumentuose yra nustatyta tvarka, jog darbuotojas yra atsakingas dėl transporto priemonės apžiūros, priežiūros, saugumo įvertinimo, pakrovimo bei vairavimo taisyklių laikymosi ir panašiai, tokiu atveju patartina arba suspenduoti darbo sutarties vykdymą, arba raštu informuoti darbdavį apie trūkumus ir tik gavus jo raštišką paliepimą kažką daryti, imtis atsargių darbinių veiksmų arba pagal Darbo kodekso 128 straipsnį rašyti pareiškimą dėl išėjimo iš darbo su priklausančia dviejų mėnesinių išmokų kompensacija", - teigia konsultantė.

Anot jos, darbuotojui reikia žinoti, jog jei jis nepaiso pasirašytų dokumentų ir vis tiek vykdo darbdavio neraštiškus paliepimus pažeisdamas visas taisykles, jam asmeniškai gresia ir baudos, ir administracinė, o jei kas atsitiktų - ir baudžiamoji atsakomybė.

"Darbuotojas gali savo atsakomybės naštą truputį sumažinti, jei pasirašytų atskirą raštą su darbdaviu, jog pastarasis atsako ir prisiima visą atsakomybę už perduotą transporto priemonę, jos pakrovimą, saugumą ir panašiai", - sakė R. Joskaudienė.

Su darbo teise susijusius klausimus specialistams galite siųsti adresu [email protected]

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder