Klysti žmogiška, bet brangu

Klysti žmogiška, bet brangu

Uostamiesčio verslininkas Antanas Bosas išnaudojo visas teisines galimybes bandydamas įrodyti, kad jį apgavo bankas. Deja, to padaryti nepavyko.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) vakar dar kartą patvirtino, jog įsigydamas vertybinius popierius už pinigus, pasiskolintus iš DnB banko, A. Bosas privalėjo suprasti gresiančią riziką patirti nuostolius.

Kai 2009 m. taip ir atsitiko, verslininko iniciatyva kilo teisinis ginčas, kurio metu jis bandė įrodyti, jog platindamas vertybinius popierius bankas nepakankamai atskleidė rizikos veiksnius, sąmoningai jį suklaidino ir prašė atlyginti beveik 408 tūkst. litų nuostolį.

Iš pradžių A. Bosui pasisekė - 2012 m. Vilniaus apygardos teismas įpareigojo banką grąžinti klaipėdiečiui 289 tūkst., o vėliau - dar 117 tūkst. litų. Tačiau DnB teisininkai tokį sprendimą apskundė ir Lietuvos apeliacinis teismas pernai stojo į banko pusę - pažymėjo, jog A. Bosas yra patyręs ir žinių turintis investuotojas, tad privalėjo suprasti riziką.

Jo nuostoliai dar labiau išaugo, mat teismas banko naudai įsakė sumokėti 30 tūkst. litų žyminio mokesčio ir padengti bankininkų išlaidas teisininkams - dar 8,2 tūkst. litų.

Po tokio akibrokšto A. Bosas sakė teisybės ieškosiąs iki galo bei savo žodį tesėjo - jis kreipėsi į aukščiausiąją instanciją bei paprašė ne tik palikti galioti jam naudingus sprendimus, bet ir padidinti grąžintiną sumą iki 800 tūkst. litų.

Kasacinį skundą nagrinėję teisėjai A. Bosui priminė ankstesniuose posėdžiuose ištartus žodžius "aš neskaičiau sutarčių nuo pradžios iki galo; neskaičiau sutarčių, permečiau akimis dominančius punktus. Sakė, kad tai tipinė sutartis; dėl kreipimosi į nepriklausomus konsultantus: aš pasitikėjau banko darbuotojais."

Tarp teismo išvadų yra ir tokia pastraipa: "Suklydimas yra esminis, kai kitas normaliai atidus ir protingas asmuo, žinodamas tikrąją reikalų padėtį, panašioje situacijoje sandorio nebūtų sudaręs arba būtų jį sudaręs iš esmės kitokiomis sąlygomis."

Įvertinus tai ir kitas aplinkybes paliktas galioti apeliacinio teismo sprendimas, o A. Boso išlaidos išaugo dar 2 tūkst. litų - tiek atsiėjo bylinėjimosi išlaidos.

Ši LAT nutartis yra galutinė, neskundžiama ir įsiteisėjo nuo priėmimo dienos.

"Kokia gali būti reakcija? Tik labai bloga. Blogai, kai net LAT daromas politinis spaudimas - apie tai užsiminta pačiame teisme. Supratau, kad Lietuvoje teisybės nerasi. Belieka skųstis Europos žmogaus teisių teismui", - nutartį vertino A. Bosas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder