Korupcijos tyrimas: 28 proc. įmonių vadovų pateisina kyšininkavimą

Korupcijos tyrimas: 28 proc. įmonių vadovų pateisina kyšininkavimą

Lietuvos įmonių vadovai optimistiškai vertina įmonėse taikomus skaidrumo standartus, tačiau beveik kas antras jų teigia, kad korupcija šalyje paplitusi plačiai.

Audito, apskaitos mokesčių, teisinių, verslo ir įmonių sandorių konsultacijų bendrovės "Ernst & Young" ("EY") atlikto korupcijos ir sukčiavimo tyrimas atskleidė, kad 60 proc. apklaustų įmonių vadovų nurodė taikantys aukštus etikos standartus, daugiau kaip pusė pasakė, kad neetiška veikla neprasprūstų įmonėje nepastebėta. Tuo pat metu 45 proc. respondentų teigė, jog korupcija šalyje plačiai paplitusi.

"Matome tam tikrą paradoksą: viena vertus, įmonių vadovai Lietuvoje sako, kad situacija gana gera - veikiame skaidriai, kyšininkavimas netoleruojamas, finansinės ataskaitos neklastojamos, kita vertus, kai klausiama, o kokie vadovų veiksmai ir kokios priemonės tai padeda užtikrinti ir sukontroliuoti, - pasimato spragos: vos keliolika procentų apklaustųjų kontroliuoja tiekimo grandinę, atidžiai renkasi verslo partnerius, atlieka vidaus patikrinimus. Ši priešprieša rodo, jog veikiausiai nesame labai savikritiški vertindami sukčiavimo paplitimo problemą", - sakė profesinių paslaugų bendrovės "EY" neteisėtų veiksmų tyrimų ir prevencijos paslaugų skyriaus vyr. darbo grupės vadovas Liudas Jurkonis.

28 proc. apklaustųjų pateisino bent vieną iš kyšininkavimo formų - asmenines dovanas, pramogas, grynuosius pinigus.

Vertinant įrankius ir procedūras, kurios padeda sumažinti korupcijos ir kyšininkavimo apraiškų, ekspertai šalies įmonėse dar mato daug erdvės tobulėti. Maždaug pusė (48 proc.) Lietuvos įmonių neturi pasitvirtinusios tai draudžiančios politikos ir etikos kodekso (išsivysčiusiose šalyse - 41 proc.). Vadovybė nėra aiškiai deklaravusi griežtos pozicijos tokiam elgesiui maždaug 56 proc. įmonių (išsivysčiusiose - mažiau kaip pusėje). Dar prastesnė situacija kalbant apie griežtą atsakomybę ir numatytas bausmes už tokius veiksmus - tik maždaug kas trečia įmonė (35 proc.) tai numato; palyginti pažangiose šalyse - 47 proc. Dar mažiau įmonių (28 proc.) yra pritaikiusios nuobaudas darbuotojams realybėje (išsivysčiusiose šalyse - 30 proc.).

Nuo išsivysčiusių valstybių ir nuo kaimynų latvių bei estų Lietuva skiriasi ir požiūriu į reguliavimą. Beveik penktadalis apklaustų vadovų (19 proc.) sutiko su teiginiu, kad antikorupcijos ir sukčiavimo prevencijos politika trukdo konkuruoti rinkoje - penktadaliu daugiau nei išsivysčiusiose šalyse (14 proc.) ir tiek pat, kiek Rytų Europos valstybėse (19 proc.).

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder