KT: Vilniui tenkančios GPM dalies ribojimas prieštarauja Konstitucijai

KT: Vilniui tenkančios GPM dalies ribojimas prieštarauja Konstitucijai

Vilniui tenkančios gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalies ribojimas prieštarauja Konstitucijai, ketvirtadienį nutarė Konstitucinis Teismas (KT). KT nutarė, kad Konstitucijai prieštarauja neaiškus sumažintos GPM dalis savivaldybėms reglamentavimas.

„Nesant įstatymuose nustatytų kriterijų, pagal kuriuos ji turėtų būti apskaičiuojama, tai prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijos (...) straipsniams“, – skelbdamas sprendimą, teigė KT pirmininkas Dainius Žalimas.

Atsižvelgdamas į tai, kad Seimas turės priimti patikslintus teisės aktus, teismas nutarė, jog sprendimas įsigalios nuo kitų metų sausio 2 dienos.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius po KT sprendimo paskelbimo teigė, kad Seimas turės skirti didesnę GPM dalį Vilniui bei nustatyti aiškią tvarką, kaip lėšos yra skirstomos.

„Akivaizdu, kad tai reiškia, kad ta dalis turi būti didesnė, ir aš manau, kad tai yra teisinga vilniečių atžvilgiu. (...) Tai iš esmės reiškia namų darbus Seimui ir nustatyti tokią gyventojų pajamų mokesčio dalį, kuri būtų adekvati ir perskirstymo mechanizmą tokį nustatyti, kuris būtų aiškiai paremtas kriterijais“, – žurnalistams sakė R. Šimašius.

„Pagaliau patvirtinta tai, ką sakiau ilgus metus: „Ne Zuokas užaugino skolą, o netikslingas finansavimo paskirstymas, kurio aš niekada negalėjau įtakoti. Tai Seimo ir Vyriausybės kompetencija. Tą šiandien patvirtino ir Konstitucinis teismas“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo buvęs meras Artūras Zuokas, kuris dėl mokesčio yra kreipęsis į teismą ir nuolat prašė valdžios padidinti miestui tenkančią GPM dalį.

Prašymą KT 2012 metais pateikusių Seimo narių teigimu, dėl dabartinio ribojimo labiausiai nukenčia Vilniaus interesai, nes jam paliekama tik 48 proc. surenkamo GPM (prašymo pateikimo metu – 40 proc.). Esą žala daroma ne tik miestui ir jo bendruomenei, bet ir visam šalies įvaizdžiui.

KT prašymą pateikė 30 Seimo narių, tarp kurių yra dabartinis eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, Andrius Mazuronis, Algirdas Sysas, Gediminas Kirkilas, Juozas Olekas ir kiti.

Į KT kreipėsi ir Vilniaus apygardos administracinis teismas, nagrinėjantis Vilniaus tarybos prašymą padidinti sostinei tenkančią GPM dalį iki 60 procentų.

Pagal įstatymą Kaunui dabar tenka 94 proc., Klaipėdai – 86 proc., Mažeikių rajonui – 99 proc., kitoms savivaldybėms – 100 proc. jų teritorijose surenkamo GPM.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder