Lietuvos verslo konfederacija: Valstybė neturėtų konkuruoti su verslu

Lietuvos verslo konfederacija: Valstybė neturėtų konkuruoti su verslu

Ekonominė krizė nesibaigė, tad atsipalaiduoti negalima, o rudenį ateisianti naujoji valdžia turėtų sutelkti dėmesį į verslo skatinimą, mokestinės bazės tobulinimą, darbo vietų kūrimą ir efektyvesnį biudžeto surinkimą. Tokios bendros nuomonės priėjo Lietuvos verslo konfederacijos vadovai susitikę su LR Liberalų sąjūdžio vadovybe.

Trečiadienį Lietuvos verslo konfederacija pradėjo susitikimus su rudenį LR Seimo rinkimuose dalyvausiančiomis politinėmis partijomis. LVK inicijuotuose susitikimuose susipažįstama su partijų rinkiminėmis programomis ir teikiami pasiūlymai aktualiais verslo sąlygų gerinimo ir ekonomikos skatinimo klausimais. Pirmojoje diskusijoje dalyvavo Liberalų sąjūdžio atstovai.

„Daugiau dėmesio turėtų būti skiriama verslo savivaldai. Daugelį programų galėtų įgyvendinti pačios verslo organizacijos, o šiuo metu nemažai funkcijų yra atiduodama valstybės valdomoms įmonėms. Tokia politika neprisideda prie verslo skatinimo“, - teigia Valdas Sutkus, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas.

Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio teigimu, valstybės įmonės, teikiančios tokias pačias paslaugas kaip ir privačios bendrovės, palaipsniui turėtų būti privatizuotos. Jo manymu, reikia atsikratyti vis dar vyraujančios privatizavimo baimės ir pereiti prie konkurencinės rinkos sąlygų.

LVK atstovai ragino atsižvelgti ir į kitas problematines sritis, keliančias verslui daugiausiai sunkumų. Viena iš jų - viešųjų pirkimų procedūros, kai specifinėms paslaugoms taikomas neracionalus mažiausios kainos kriterijus, dažnai sąlygojantis tai, kad nusiperkama nekokybiška arba ne tokia paslauga, kokios reikia. Kritikuota ir ES paramos skirstymo tvarka, už kurią šiuo metu yra atsakinga Finansų ministerija. Siūloma šią funkciją perduoti Ūkio ministerijai, kuri yra atsakinga už šalies ūkio plėtrą, kam ir yra skiriama didžioji ES paramos dalis. Konfederacijos atstovai taip pat skatino aktyviau įtraukinėti asociacijas į teisės aktų svarstymus, inicijuoti sveikatos priežiūros sistemos reformą.

Susitikimo dalyviai vieningai sutarė, kad būtina skatinti jaunimo verslumą bei spręsti paradoksalią situaciją, kuomet jaunimo nedarbas nuolat auga, o tam tikrų sričių specialistų, ypač šalies regionuose, kuo toliau tuo labiau trūksta. Liberalų sąjūdžio atstovai žada inicijuoti specialias motyvacines programas, kurios pritrauktų jaunus specialistus po studijų grįžti dirbti į regionus. Politikai taip pat pritarė inicijuojamam naujam Nacionaliniam susitarimui.

Lietuvos verslo konfederacija – didžiausia paslaugų, prekybos ir aukštųjų technologijų įmones vienijanti verslo organizacija, kurianti palankią teisinę bazę ir aplinką nacionalinio verslo plėtrai. Konfederacija yra tarptautinių prekybos rūmų ICC oficialus atstovas Lietuvoje. Organizacija atstovauja daugiau nei 1500 šalies įmonių ir 18 verslo asociacijų. Konfederacijos nariai sukuria apie 20 proc. viso Lietuvos BVP. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder