Lypkių istorijoje - finišo tiesioji

Lypkių istorijoje - finišo tiesioji

Uostamiesčio savivaldybė per artimiausią pusmetį ketina išmokėti kompensacijas už žemės paėmimą visuomenės poreikiams Lypkių kaime gyventi likusioms paskutinėms septynioms šeimoms. Tad daugiau nei dešimtmetį trunkančioje gyventojų iškeldinimo iš Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) epopėjoje netrukus turėtų būti padėtas taškas.

Klaipėdos savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėjos Raimondos Gružienės teigimu, šių metų valstybės biudžete pagaliau numatyti kompensacijoms už žemės paėmimą visuomenės poreikiams Lypkiuose trūkstami 2,38 mln. litų.

"Kompensacijos bus išmokėtos Lypkių g. 3, 5 ir 69 namų gyventojams. Tai - vienas 5 butų daugiabutis ir du privatūs namai", - sakė R. Gružienė.

Tiesa, be minėtų namų gyventojų, beveik 450 tūkst. Lt bus skirta dar dviem anksčiau jau iškeldintoms šeimoms, kurioms kompensacijos nebuvo išmokėtos, nes teismuose ginčytasi dėl jų dydžio.

Pasak R. Gružienės, netrukus savivaldybė kartu su Ūkio ministerija ketina pasirašyti finansavimo sutartį. Taip pat dar iki sausio pabaigos vyksta viešas minėtais adresais esančių žemės sklypų paėmimo visuomenės poreikiams projekto svarstymas, o vasario 3 dieną numatytas ir viešas susirinkimas. Įvykdžius šias procedūras, minėtas projektas bus teikiamas derinti Nacionalinei žemės tarnybai.

Savivaldybės atstovės teigimu, kompensacijos Lypkių gyventojams turėtų būti išmokėtos iki šių metų liepos. Pagal su gyventojais pasirašytas sutartis, jiems išsikraustyti numatytas šešių mėnesių terminas nuo pinigų gavimo dienos.


Klaipėdos LEZ įstatymu įsteigta 1996-aisiais. Tuomet pradėtas gvildenti ir gyventojų iškeldinimo iš jos teritorijos, kuri aprėpė Lypkių bei Švepelių kaimus, klausimas. Šiuo metu jau iškeldinti 27 gyventojai. Tam buvo skirti beveik 19 mln. litų - valstybės biudžeto ir LEZ termofikacinę elektrinę pastačiusios bendrovės lėšos.

Tačiau likusiosioms kompensacijoms reikalingų 2,38 mln. litų laukta kone trejus metus. Uostamiesčio savivaldybė juridinio pagrindo skirti šių pinigų neturėjo: Klaipėdos LEZ yra pripažinta valstybei svarbiu ekonominiu projektu, žemė iš čia gyvenančių privačių asmenų paimama valstybės naudai, todėl finansavimas turi būti numatytas valstybės biudžete.

2010-aisiais šalies Vyriausybei patvirtinus Gyventojų iškeldinimo iš Klaipėdos LEZ programą, uostamiesčio savivaldybė Ūkio bei Finansų ministerijų skirti trūkstamą sumą prašė ir 2011, ir 2012, ir 2013 metais.

Beje, ir patys lypkiškiai praėjusių metų birželį kreipėsi į prezidentę bei išreiškė nerimą, kad, nepaisant aukščiausių valdžios atstovų pažadų, jie ir toliau gyvena Klaipėdos LEZ teritorijoje, kurioje gausėja įmonių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder