Ministerija pasisako už akcizus nesveikam maistui

Ministerija pasisako už akcizus nesveikam maistui

Sveikatos apsaugos ministerija pritaria siūlymui apmokestinti nesveiką maistą - traškučius, vaisvandenius ir energinius gėrimus.

„Seimo narys Kęstutis Masiulis kreipėsi į mus pateikdamas tokį sumanymą diskutuoti dėl energinių gėrimų ir traškučių apmokestinimo didesniu mokesčiu. Vertinant visuomenės sveikatos požiūriu - tai iš tiesų pasiūlymas rimtas ir svarstytinas, todėl mes pateikėme savo teigiamą išvadą kaip ministerija“, - sakė sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis.

Pasak ministro, į Vyriausybę kol kas šiuo klausimu nesikreipta, tačiau, jei jis Ministrų kabinetą pasieks, bus diskutuotinas.

V.Andriukaitis akcentavo, kad, visuomenės sveikatos specialistų požiūriu, energinių gėrimų ribojimas būtinas - kofeinas, taurinas ir kitos medžiagos daro neigiamą įtaką sveikatai. Dėl to nesveiko maisto apmokestinimas - svarstytinas, o ribojimas būtinas.

Ministras priminė, kad didžiojoje dalyje ES valstybių, JAV yra labai daug nutukusių asmenų, vartojančių vadinamąjį greitąjį maistą.

„Kyla baisios pasekmės toliau, didelės galimybės susirgti vėžiu, diabetu, širdies kraujagyslių ligomis. Visuomenės sveikatos požiūriu tikrai svarstytina, kokie mechanizmai turėtų būti. Tikrai reikėtų svarstyti įvairiais aspektais. Mes sveikiname šią iniciatyvą ir manome, kad Seime galėtų būti apie tai diskutuojama, Seimas galbūt galėtų suformuoti darbo grupę, kuri plačiau panagrinėtų tuos aspektus. Mes tokiai iniciatyvai pritartume“, - neabejojo ministras.

Seimo valdyba gavo prašymą iš visų partijų sudaryti darbo grupę, kuri parengtų įstatymo pataisas papildomam nesveiko maisto - traškučių, limonadų ir energinių gėrimų - apmokestinimui. Tai leistų neįvesti automobilio mokesčio ir atsiskaityti su pensininkais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder