Ministras: Klaipėdos SGD terminalo potencialas dar neišnaudotas

Ministras: Klaipėdos SGD terminalo potencialas dar neišnaudotas

Antradienį energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno ir JAV kompanijos „Cheniere“ viceprezidento Frederiko Smits van Oyeno susitikime aptartos regioninės gamtinių dujų rinkos kūrimo aktualijos ir tolimesnio bendradarbiavimo perspektyvos, teigiama ministerijos pranešime.

Ministro teigimu, patikimai funkcionuojanti regioninė dujų rinka Baltijos šalyse yra vienas iš prioritetinių uždavinių. Baigus įgyvendinti dujų jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos projektą GIPL ir jungties tarp Suomijos ir Estijos projektą „Balticconnector“, dar daugiau šalių galės pasinaudoti Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo teikiamais konkurenciniais privalumais, o regioninė dujų rinka taps dar patrauklesnė SGD tiekėjams.

„Šiandien SGD terminalas Klaipėdoje yra tie vieninteliai vartai, pro kuriuos į Lietuvą ir kitas Baltijos šalis gali įplaukti SGD kroviniai iš bet kurios pasaulio šalies bet kuriame žemyne. Pradėjus veikti regioninei gamtinių dujų rinkai, Klaipėdos terminalas turi galimybių tapti dar platesniais vartais tokioms šalims kaip Baltarusija, Ukraina ar Suomija. Tai tik dar didins mūsų regiono patrauklumą tarp SGD tiekėjų ir neš daugiau naudos dujų vartotojams“, – susitikimo metu pažymėjo energetikos ministras. 

 „Cheniere“ viceprezidentas papildė, kad Lietuva yra pateikiama kaip sektinas pavyzdys, diversifikuojant gamtinių dujų tiekimo šaltinius ir stiprinant valstybės energetinį saugumą.

Pirmadienį į Lietuvą atplaukė istorinės svarbos krovinys – pirmosios JAV išgautos SGD. Jas Lietuva įsigijo iš kompanijos „Cheniere Marketing International“.  Pasak svečio, tai yra puikus bendradarbiavimo startas ir kompanija yra pasirengusi toliau tiekti dujas Lietuvai ir regionui.

Prognozuojama, kad jau artimiausiais metais JAV taps trečia pagal dydį SGD eksportuotoja pasaulyje, o „Cheniere“ yra viena didžiausių JAV SGD tiekėjų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder