Mokesčių našta auga – mokesčiams šiemet dirbsime 5 dienomis ilgiau

Mokesčių našta auga – mokesčiams šiemet dirbsime 5 dienomis ilgiau

Simbolinė laisvės nuo mokesčių diena šiemet atėjo penkiomis dienomis vėliau nei pernai – gegužės 23 dieną. Tai reiškia, kad valdžia pinigus leidžia sparčiau nei auga ekonomika. Dėl to gyventojams mokesčiams dirbti tenka vis daugiau ir ilgiau.

„4243 eurus – tiek vidutiniškai statistinis gyventojas, įskaitant vaikus, senjorus, bedarbius ir visus nemokančius mokesčių, šiemet atseikės mokesčiams. Iš viso šiais metais sumokėsime daugiau kaip 12 milijardų eurų mokesčių ir įmokų. Šios simbolinės dienos tikslas yra atkreipti dėmesį į tai, kad valdžia surenka ir išleidžia vis daugiau, o ar gauname vis geresnės kokybės paslaugas? Tokia abejonė kyla ne vienam mokesčių mokėtojui“, – pabrėžia Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Vidutinę algą (632 eurus „į rankas“) uždirbantis ir juos išleidžiantis žmogus iš viso sumokės 6800 eurų mokesčių per metus. Tokiam žmogui mokesčiams reikės dirbti net iki liepos 13 d. Atitinkamai, uždirbantis 1000 eurų „į rankas“ ir juos išleidžiantis, mokesčiams sumokės daugiau kaip 11 000 eurų, ir tam jam teks dirbti iki liepos 17 d.

Vidutinę algą uždirbantis lietuvis mokesčiams sumoka daugiau nei maistui, būstui ir drabužiams kartu sudėjus. Anot Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertų, nematyti jokių tendencijų, kad mokesčių mokėtojai ateityje galėtų lengviau atsikvėpti.

„Valdžia ignoruoja savo pačios pažadus mažinti darbo santykių apmokestinimą ir „laikinai“ padidintą PVM tarifą. Dar blogiau – ji didina mokestinę naštą savarankiškai dirbantiesiems, kelia akcizus, rinkliavas. Neramu, kad mokesčiai bus didinami ir prisidengiant lengvatų naikinimu. Kaip vėliava mojuojama neapmokestinamojo pajamų dydžio kėlimu, tačiau to efektas yra mažas palyginti su kitais mokesčiais, kurie arba jau padidinti, arba kuriuos planuojama didinti”, – teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikė Ieva Valeškaitė.

Rimtą signalą valdžiai siunčia patys žmonės – jie netiki valdžios gebėjimu tinkamai panaudoti mokesčių mokėtojų sunkiai uždirbtus pinigus. Lietuvos laisvosios rinkos instituto užsakymu tyrimų bendrovės „Spinter“ atlikta apklausa rodo, kad, gyventojų manymu, tik pusė – 52 procentai – biudžeto lėšų yra išleidžiama efektyviai.

„Tai labai aiškiai rodo – žmonės valdžia nepasitiki. Į tai negalima numoti ranka. Tai mažina pasitikėjimą valstybe, skatina žmonių įsitraukimą į šešėlinę ekonomiką. Ne vienam mokesčių mokėtojui kyla klausimų. Kodėl gyventojų mažėjant savo pačios išlaikymui valdžia skirs net 70 milijonų eurų daugiau? Kodėl Viešųjų pirkimų tarnyba ir Valstybės kontrolė kasmet nustato švaistymo atvejų už šimtus milijonų eurų? Biudžetas nėra valdomas taip efektyviai, kad valdžia galėtų reikalauti dar daugiau. Valdžia vis labiau spaudžia mokesčių mokėtoją, tačiau kyla klausimas, ar prieš kišdama ranką į žmogaus kišenę valdžia susitvarkė savo darže?“, – teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Šiemet visos viešosios išlaidos didėja 772 mln. eurų ir sieks 13 milijardų eurų (be ES lėšų). Vidutiniškai vienam gyventojui tai kainuos apie 4600 eurų, t. y. 330 eurų brangiau nei pernai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder