Moterys investuoja geriau

Moterys investuoja geriau

Jei norite pamatyti spalvingą kaklaraiščių kolekciją, internete paieškokite geriausių pasaulio investuotojų sąrašo. Tokiuose sąrašuose visuomet puikuojasi Vorenas Bafetas (Warren Buffett), Džordžas Sorosas (George Soros) ir kiti, bet tarp jų - nė vienos moters. Tačiau faktas, kad silpnoji lytis yra nepaneigiamai pranašesnė investicijų srityje, pastaruoju metu ima sulaukti vis daugiau dėmesio.

"The Economist" rašoma, jog neseniai publikuotas tyrimas atskleidė, esą moterų kontroliuojami rizikos draudimo fondai 2013 m. atnešė 9,8 proc. pelno, o draudimo fondai, kontroliuojami HFRX (kompanijos, bendrai kontroliuojančios visus rizikos draudimo fondus), sukūrė tik 6,13 proc. pelno. Ši tendencija buvo pastebėta ir ankstesniais metais.

Daugybė stereotipų gali paaiškinti šį fenomeną. Pirma, moterys yra mažiau linkusios rizikuoti nei vyrai, tad dažniau renkasi mažiau pelningą, bet ir mažiau rizikingą projektą.

Neturėdamos didelio testosterono kiekio, kuris vyrus dažnai nuveda į pavojų, moterys vengia sudėtingų investicinių projektų, kurie ir susprogdino ekonominį burbulą 2008 m.

Deja, ne visi sutinka su šia nuomone. Polas Tiudoras Džounsas (Paul Tudor Jones), vieno rizikos draudimo fondo įkūrėjas, kuris dažnai puikuojasi geriausių investuotojų sąrašuose, praėjusiais metais sukėlė didžiulį įtūžį pasakęs, kad moterys investuotojos iškart praranda savo gebėjimus susilaukusios vaikų (už šį komentarą jis vėliau atsiprašė). Vis dėlto esą negalima paneigti, jog moters smegenys yra labiau pritaikytos sėkmingai investuoti.

Tai atrodo įtartina. Jei apetitas rizikai yra svarbus faktorius, įtikima, jog kai rizikingos investicijos sukuria daugiau pelno (pavyzdžiui, 2013 m., kai akcijos tapo ypač pelningos, o obligacijos susilpnėjo), vyrams investuoti sekasi geriau nei moterims, ir atvirkščiai.

Faktas, kad moterų kontroliuojami rizikos draudimo fondai atneša daugiau pelno ir rizikai palankiais, ir nepalankiais laikotarpiais, įrodo, jog noras rizikuoti nėra toks svarbus faktorius ir kad tai sukuria kažkas kitas.

Kita galima priežastis yra ta, jog moterys renkasi vadovauti mažesniems rizikos draudimo fondams, kurie paprastai yra sėkmingesni nei dideli fondai. Šis ir kiti skirtumai tarp moterų kontroliuojamų ir kitų rizikos draudimo fondų yra toks pat įtikimas, kaip ir biologinis argumentas, paminėtas anksčiau.

Mokslininkai spėja, jog moterų kontroliuojami fondai ir toliau bus sėkmingesni nei vyrų. Kiti tyrimai rodo, jog nors vyrai ir moterys investuodami priima panašius sprendimus, moterys iš investavimo uždirba daugiau, nes akcijas ir obligacijas perka ir parduoda ne taip dažnai, tad išvengia įvairių mokesčių.

Ši teorija nėra nereikšminga, tačiau ji nevisiškai paaiškina, kodėl moterys laimi investicinę kovą. Aišku tik tiek, jog dailiosios lyties atstovės ne prasčiau, bet ir ne geriau nei vyrai renkasi investicinius projektus. Net jų įgimtas atsargumas turbūt yra pernelyg sureikšmintas. Nedaugelis moterų valdo didelius fondus dėl tos pačios priežasties, dėl kurios joms sunku prasiveržti ir į kitų profesijų aukštumas. "Bet koks bandymas įrodyti, jog viena ar kita lytis yra labiau tinkama kuriam nors darbui - nesvarbu, versle, politikoje ar kokioje kitoje srityje, - turėtų būti priimamas skeptiškai", - reziumuoja "The Economist".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder