Šio "Vilkmergės" alaus darykloje subrandinto gėrimo butelio etiketėje parašyta, kad šis alus brandinamas gulsčiose talpyklose Ukmergės rajone ir nepasterizuojamas. Taip esą siekiama išgauti autentišką aukštos fermentacijos alaus skonį. Mat pasterizuoti alų pradėta tik XIX amžiuje. Tiesa, kitoje etiketės vietoje nurodyta, kad alus išpilstytas Panevėžyje, "Kalnapilio-Tauro grupės" alaus gamybos cechuose.
Netiksli informacija?
Šis faktas sukėlė abejonių kai kuriems alaus mėgėjams. "Jei subrandintą alų pilsime į cisternas ir gabensime į kitą miestą, tai jis kelionės metu gali surūgti. Tad arba jis brandinamas Panevėžyje, kur ir išpilstomas, arba pagaminamas Ukmergės rajone ir prieš išvežant į Panevėžį pasterizuojamas", - svarstė alaus mėgėjas Aleksandras.
"Vakarų ekspresas" nutarė pasiteirauti ekspertų nuomonės, ar įmanoma nepasterizuotą alų gabenti nemažą atstumą išpilstymui į kitą daryklą. UAB "Švyturys-Utenos alus" gamybos direktorius Imantas Čepulis teigia, jog pagal alaus gamybos technologiją, alų po filtravimo būtina išsyk parduoti vartotojams arba išpilstyti į butelius. "Jeigu alus nepasterizuojamas, vadinasi jis steriliai filtruojamas. Po sterilios filtracijos alus turėtų būti iš karto pilstomas į butelius. Mūsų nuomone, neįmanoma po sterilaus filtravimo jį aluvežiais gabenti į kitą miestą, nes tada kiltų grėsmė alų surauginti. O jei nuvežus nieko nebedaroma, nepasterizuojama ar pakartotinai nefiltruojama, jis taip pat gali surūgti", - sakė I. Čepulis. Aludaris neatmetė galimybės, kad šis alus gali būti pasterizuotas arba gaminamas Panevėžyje, o ne Ukmergės rajone.
Gamintojas rizikuoja
Tačiau Ramūnas Blazarėnas, UAB "Vilkmergės alus" direktorius, įrodinėja, kad etiketėje parašyta tiesa. "Patvirtinu, kad "Vilkmergės" šviesusis alus tikrai yra nepasterizuotas. O gaminamas jis ne Panevėžyje, o UAB "Vilkmergės alus" darykloje", - "Vakarų ekspresui" sakė R. Blazarėnas.
Kauno technologijos universiteto Maisto produktų technologijos katedros docentas Rimantas Kublickas mano, jog technologiškai visiškai įmanoma, kad vienoje gamykloje subrandintas ir išfiltruotas alus išpilstomas kitame mieste esančiame ceche. Jis tik pridūrė, kad aludariai taip rizikuoja pagamintu produktu. "Jei talpos būtų nesterilios arba kurioje nors kitoje vietoje jis būtų užterštas, alaus realizavimo terminas sutrumpėtų. Parduotuvėse nušaudytų tokio alaus kamščiai ir gėrimą tektų išpilti, o gamintojas netektų pajamų", - perspėjo docentas.
Gali keistis skonis
Gana neutralios pozicijos šiuo klausimu laikosi Mažųjų aludarių asociacijos pirmininkė, AB "Kauno alus" direktorė Lina Šileikienė. Ji patvirtino, kad "Vilkmergės alus" neturi galimybės pasterizuoti alų Ukmergės rajone, todėl šiuo aspektu jie tikrai nemeluoja. "Tad subrandintas ir atšaldytas alus tikrai gabenamas į Panevėžį. Manau, kad kol šis prekės ženklas yra naujas, gamintojas nerizikuos ir neeksperimentuos. Tik siūlyčiau atkreipti dėmesį į skonį, koks jis yra dabar, ir koks jis bus ateityje. Neatmetu galimybės, kad vėliau šis alus, siekiant patenkinti paklausą, gali būti gaminamas ir kitur. Todėl gali kisti ir skonis. Tačiau tai jau mano asmeninė nuomonė", - "Vakarų ekspresui" sakė L. Šileikienė.
Rašyti komentarą