Nelegalūs Šventosios poilsio nameliai kursto aistras

Nelegalūs Šventosios poilsio nameliai kursto aistras

Nors vasaros sezonas artėja į pabaigą, karšti orai dar neatbaidė pajūrio poilsiautojų. Daugelis susiruošę poilsiauti Šventojoje apsistoja dar sovietmečiu iškilusiuose poilsio nameliuose. Nacionalinė žemės tarnyba dabar aiškinasi, kurie iš jų statyti nelegaliai ir kuriuos reikia nugriauti, tačiau pripažįsta, kad ši problema sprendžiama vangiai.

Šventosios nameliai – sovietinio palikimo reliktas. Dauguma jų pastatyti 1960-aisiais ar keletą metų vėliau. Tačiau randama ir gudriai tarp senųjų įspraustų, vos prieš keletą metų išdygusių naujų poilsio namelių. Nacionalinės žemės agentūros Palangos skyriaus darbuotojams dar metų pradžioje buvo nurodyta ne tik nustatyti teritorijas, kuriose galėtų būti nelegalių statinių, tikslų jų skaičių, savininkus, bet ir įpareigoti juos nugriauti savo statinius. Po patikrinimo Nacionalinės žemės tarnybos vadovė teigia, kad kolegos Palangoje, Šventosios nelegalių namelių problemą sprendžia vangiai.

„Mes manome, kad kontrolė buvo nepakankama. Nuo sausio mėnesio atlikti tik trys patikrinimai, pavedimai nebuvo vykdomi, nors nelegaliai pastatytų namelių yra daugiau nei 100. Net nesugebėta identifikuoti, kiek iš tikrųjų jų yra. Nemanau, kad atlikus 3 patikrinimus galima pasiekti kokių tai rezultatų“, – piktinosi Nacionalinės žemės tarnybos direktorė Daiva Gineikaitė.

Pasak Palangos skyriaus specialistų, nustatyti ar namelis legalus, ar ne, galima tik atlikus tam tikrus patikrinimus, pavyzdžiui, vienoje teritorijoje rasta, kad nameliai paprasčiausiai nepažymėti registrų centro kadastro žemėlapyje. Teigti, kad tokie nameliai nelegalūs – negalima.

Kai kurių prieš dešimtmetį įsigytų namelių savininkai sako turį visus dokumentus, tačiau negali įregistruoti namelių Nekilnojamojo turto registre, nes Palangos savivaldybė nesuteikia adreso, be kurio registracija negalima.

„Šventojoje daugybė namelių nėra įregistruoti, nes mums nesuteikė adreso. Nes mokame žemės mokestį daugiau negu 10 metų, nameliai stovi nuo 1967 metų“, – pasakojo namelių savininkas Stasys Toliušis.

Yra ir tokių sovietmečiu pastatytų poilsio namų, kuriems esą buvo išduoti laikini leidimai, tačiau vėliau jie taip ir liko nenugriauti. Todėl daugeliu atveju tik teismas spręs, ar namelis legalus, ar jį savininkas privalo nukelti. Bet kai kurių savininkų nustatyti nepavyksta. Kiti nereaguoja į nurodymus juos nukelti.

„Nustatyti savininkus yra gana sudėtinga, kadangi jie nėra geranoriški ir stengiasi vilkinti procedūras. Kviečiame ne tik asmeniškai kaip nuo tarnybos, bet ir pasitelkę policijos pareigūnus, tačiau į tai nėra reaguojama. Bandysime toliau vykdyti procedūras“, – teigė laikinasis Nacionalinės žemės agentūros Palangos skyriaus vedėjas Martynas Mikelevičius.

Nacionalinės žemės tarnybos vadovė sako, kad nameliai, per teismą įregistruoti Nekilnojamo turto registre – ydinga praktika, tačiau ten, kur teismų sprendimo nebuvo, jų registraciją žada ginčyti teisme. Daiva Gineikaitė sako netoleruosianti aplaidaus Palangos kolegų darbo ir žada ne tik tarnybinį patikrinimą, bet ir nubausti atsakingus asmenis.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder