Nemokėti pinigų priežasčių visada yra

Nemokėti pinigų priežasčių visada yra

Šiandien pieno perdirbėjams Žemės ūkio ministerijoje teks aiškintis, kodėl jie mažina pieno supirkimo kainas, nors situacija pasaulinėse rinkose po Rusijos embargo stabilizavosi. Perdirbėjai atšauna, kad kainos mažėjo, nes sausį sumažėjo pardavimas.

Pieno produktai parduotuvių lentynose nepinga, nors pieno supirkimo kainos dar labiau nukrito. Žemės ūkio ministerijos duomenimis, supirkimo kainos nuo pernai rugpjūčio mėnesio sumažėjo 30 proc. ir vidutiniškai siekia vos 18-19 euro centų už žaliavinio pieno litrą.

Dėl to šiandien į ŽŪM pasiaiškinti kviečiami pieno perdirbėjai.

Anot ministrės Virginijos Baltraitienės, ministerijai kol kas jie nepateikė aiškaus atsakymo, kodėl sausio ir vasario mėnesiais dar labiau sumažino pieno supirkimo kainas.

„Gavome atsakymą, kad kovo mėnesį jie neplanuoja kainų mažinti, bet paaiškinti, kodėl jos sumažėjo sausio mėnesį, kai kuras, elektra pigo, atlyginimų jie nepakėlė... Mes nematome pagrindo, kodėl reikėjo mažinti, kai situacija pasaulinėse rinkose stabilizavosi“, - vakar kalbėjo V.Baltraitienė.

„Labai juokingai atrodo tos kainos, palyginti su kitomis valstybėmis, kai mokama už bazinį pieną po 18-19 euro centų, o smulkiesiems išvis moka 13-14 euro centų. Tokių kainų visoje Europoje nėra ir dangstytis, kad neturi rinkų, nėra pasiteisinimas. Pieno produktus yra kur išvežti“, - pieno perdirbėjais piktinosi ministrė.

Susidarius tokiai situacijai, ministerija praėjusią savaitę kreipėsi ir į Konkurencijos tarybą. Jos paprašyta pradėti tyrimą. Tačiau taryba iki šiol ŽŪM nepateikė jokio atsakymo, užtat išplatino viešą pranešimą, kuriame teigia, kad pieno kainas turi reguliuoti rinka.

Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas net pareiškė, kad „tikrų ar tariamų konkurenciją ribojančių susitarimų medžioklė pasitelkiant žiniasklaidą tikrai nepadeda tyrimams ir apsunkina informacijos surinkimą“.

Tokia tarybos pozicija V.Baltraitienei kelia nuostabą.

„Manau, kad jie laiko save kone dievais ir nesiteikia atsakyti. Išplatinti kažkokį pranešimą, kai mes iki šios dienos negavome iš jų atsakymo... Aš manau, kad tai vienintelė institucija, kuri galėtų pažiūrėti supirkimo kainas, nes jos yra labai panašios. Aš nesakau, kad tai - karteliniai susitarimai, bet kyla klausimas, kodėl jos sumažintos. Tarybos darbas - tai pasižiūrėti“.

Pasak ministrės, šalies ūkininkai yra atsidūrę beviltiškoje padėtyje. Jie priversti sutikti ir su mažesne supirkimo kaina, nes pieno tiesiog nebus kur dėti.

„Didelės bendrovės, kooperatyvai dar gali išvežti į kitą valstybę, o mažesnieji yra visiškoje nežinomybėje. Kiek dabar važinėjame po rajonus ir susitinkame su ūkininkais, visų pagrindinis klausimas ir problema, ką dabar daryti - išskersti karves ar laukti, kol kažkas išsispręs“.

Ministrė įsitikinusi, kad pieno supirkimo kaina neturėtų būti žemesnė už savikainą, kuri dabar yra 20-23 euro centai.

Tuo metu pieno perdirbėjai tikina, kad supirkimo kainas mažino tik sausį, bet ne vasarį. „Vakaro žinių“ kalbintas „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa sakė nenorįs komentuoti situacijos, kol neįvyko susitikimas ministerijoje. Tiesa, jis pripažino, kad supirkimo kainos po Naujųjų mažėjo.

„Kadangi informacija apie sausio kainas yra viešai paskelbta, tikrai patvirtinu, kad sausio mėnesį jos sumažėjo, palyginti su gruodžiu, nes kontraktai, kuriuos sudarėme, pardavimai buvo mažesni nei gruodį. Prognozuojame, kad vasarį didės“, - pareiškė jis.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder