Netvarkingų pašto dėžučių savininkams teks pėdinti į paštą

Netvarkingų pašto dėžučių savininkams teks pėdinti į paštą

Lietuvos paštas gyventojus ir įmones ragina iki vasaros įsirengti ar atnaujinti gaunamųjų laiškų dėžutes.

To nepadarę pašto siuntas, pranešimus ir prenumeratą galės atsiimti tik teritoriją aptarnaujančiame pašte. Verslininkai teigia, kad į tokius raginimus gyventojai atsižvelgs arba nusispjaus, mat atvykusios atnaujinti dėžučių įmonės randa daugybę užsilikusių nuo sovietmečio. Žmonės esą jas prisiverčia pasikeisti tik po laiptinės remonto.

Sulaukia paštininkų nusiskundimų

Kaip teigia Inga Dundulienė, Lietuvos pašto Pašto tinklo tarnybos direktorė, daugelis pašto dėžučių yra netvarkingos, o dalis gyventojų prie savo namų jų nėra įsirengę visai. Į netvarkingas pašto dėžutes laiškininkai esą negali pristatinėti laiškų ar užprenumeruotų leidinių, todėl gyventojų ir įmonių prašoma įsirengti tvarkingas pašto dėžutes.

„Tai aktualu ne tik gyventojams, bet ir įmonėms. Tarkime, administraciniame pastate yra daug po kabinetą nuomojančių įmonių. Dažniausiai [jos] prisikabina pašto dėžutes kurio nors aukšto koridoriaus gale, o pagal įstatymą jos turi būti prie įėjimo pirmame aukšte“, – lrt.lt kalbėjo I. Dundulienė.

Pasak direktorės, nemaža problema yra prigrūstos reklaminių pranešimų ar korespondencijos dėžutės, kai nėra galimybės laiškininkui įmesti laišką ar užsisakytą leidinį. Pagal pašto įstatymą, pašto korespondencija, užprenumeruoti leidiniai ar kita informacinė medžiaga gyventojams bei įmonėms pristatoma tik į tvarkingas ir prieinamose vietose įrengtas pašto dėžutes.

Kaip teigė I. Dundulienė, iš paštininkų sulaukiama nusiskundimų dėl netvarkingų pašto dėžučių, o esant tokiai laiškai nepaliekami ir parnešami atgal į paštą.

Nuo birželio 1-osios, esant netvarkingai pašto dėžutei, korespondencijos bus parnešamos atgal į pašto skyrių ir ten laikomos 30 dienų. Jeigu per tą laiką korespondencija nebus atsiimta, ji bus grąžinta siuntėjui.

Randa užsilikusių nuo sovietmečio

LRT interneto tarnybos kalbinti verslininkai pasakoja, kad kol kas nėra daug norinčiųjų įsirengti ar pasikeisti pašto dėžutes. Dažniausiai tai esą daro po laiptinės remonto, ir tikisi, kad padaugės besikeičiančių, jeigu tai gyventojai turės daryti priverstinai.

„Nepastebime, kad būtų sujudimas – kaip buvo, taip ir yra. Atvykę randame tokių, kurios neužsidaro, kartais žmonės patys susiorganizuoja ir pasikeičia. Mes rekomenduojame, kad keistųsi visa laiptinė, nes kitaip negražu“, – kalbėjo sostinėje esančios įmonės „Cargolita“ vadovas Pavelas Cuzanovskis.

Su juo sutinka ir Kaune įsikūrusios įmonės „Metgama“ direktorius Rimas Kregždė, kurio teigimu, šiemet pašto dėžučių keitime – visiškas štilis.

„Dabar judėjimas labai nedidelis, bendrijos gal pinigų neturi, neatsiskaitę už šilumą tai net nesvajoja apie laiptinių remontus ir dėžučių keitimus. Labai sunkiai juda, kai važiuojame keisti, dar labai daug randame nuo sovietmečio užsilikusių. Senas išmetame į metalo laužą“, – dėsto R. Kregždė.

Pasak verslininko, žmonės dėžutes stengiasi atnaujinti, pakeisdami ar įrengdami spyneles. „Yra tekę matyti visai be spynelių, tai ir ant žemės atsiduria ta korespondencija“, – priduria R. Kregždė. Dažniau, pasak pašnekovo, pašto dėžutes keičiasi bendrijos, mat jos turi remontams paskirtą sąskaitą.

„Pensininkai sako: jokių laikraščių neužsisakinėju, man nereikia ir viskas. Tai kokiu būdu surinksi pinigus iš žmonių?“, – teiraujasi R. Kregždė. Pašto dėžutės keitimas šioje įmonėje butui kainuoja 27 Lt plius PVM, montavimas kiekvienam butui prisideda dar 2 Lt.

Pašto dėžutės neatlaikydavo

Prieš kurį laiką viename Kauno daugiabučių pakeista 116 pašto dėžučių. Namo pirmininkė Vida Keršienė lrt.lt sako, kad daugelis senų dėžučių buvo išlaužytomis durelėmis, neatlaikiusios svorio krisdavo ant žemės, o gera ir tinkama naudojimui pašto dėžutė buvo viena kita. „Dėžutės buvo išmaišytos, daugelis gyventojų iš vienos laiptinės korespondencijos turėdavo eiti pasiimti į kitą. Įrengdami naujas sudėliojome kaip priklauso“, – pridūrė namo pirmininkė.

V. Keršienė neslėpė, kad jeigu dėžutės būtų buvę keičiamos ne iš remonto fondo pinigų, o būtų prašoma kiekvieno gyventojo individualiai, dėžutės daugiabutyje iki šiol nebūtų buvusios pakeistos. „Per susirinkimą paklausėme, ar nori keistis. Dauguma pareiškė, kad nori ir taip iš surinktų bendrijos pinigų pakeitėme. Jeigu būtų rinkta individualiai, iki šiandien turėtume senąsias“, – LRT interneto tarnybai sakė namo pirmininkė.

Lietuvos paštas primena, kad daugiabučiuose namuose pašto dėžutės turi būti įrengtos ne aukščiau kaip antrame aukšte, sodininkų bendrijose – prie pagrindinių įvažiavimų, o įmonėse, įstaigose ar organizacijose – prie pagrindinio įėjimo į pastatą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder