Nobelio ekonomikos premija skirta dviem ekonomistams

Nobelio ekonomikos premija skirta dviem ekonomistams

Šių metų Nobelio ekonomikos premija skirta dviem ekonomistams - Harvardo universiteto ekonomikos profesoriui Oliveriui Hartui (Oliver Hart) ir Masačusetso technologijų instituto ekonomikos profesoriui Bengtui Holmstriomui (Bengt Holmstrom) už jų indėlį plėtojant sutarčių teoriją.

Nobelio komiteto nuomone, O. Harto ir B. Holmstriomo išradimai padės suprasti, kaip realiame gyvenime sudaromos sutartys tarp įvairių rinkos subjektų ir institucijų.

Švedijos karališkosios mokslo akademijos pranešime teigiama, kad šiuolaikinę ekonomiką jungia į vieną visumą daugybė įvairaus pobūdžio sutartinių santykių. Pavyzdžiui, tarpusavio sutartis sudaro įmonės akcininkai ir vadovai, draudimo bendrovės ir automobilių savininkai. Tokie santykiai neretai sukelia interesų konfliktą. Būtent todėl svarbu, kad sutartys būtų teisingai parengtos, kad visos sutarties šalys būtų apsaugotos.

O. Hartas ir B. Holmstriomas parengė teoriją, kuri leidžia analizuoti šiuos kompleksinius santykius. Jų dėka galima suprasti, kaip veikia tokie sudėtingi sutartiniai santykiai kaip aukščiausio lygio vadovų atlyginimai, paremti darbo rodikliais, nuostoliai bei vartotojų mokama dalis draudimo sutartyse ir netgi viešojo sektoriaus privatizacija.

Tradiciškai Nobelio ekonomikos premijos laureatas skelbiamas antrąjį spalio pirmadienį. Oficiali premijos įteikimo ceremonija vyksta Stokholme gruodžio 10-ąją, Alfredo Nobelio mirties dieną. Kiekvienam laimėtojui įteikiamas medalis, diplomas ir piniginė premija. Piniginė premija šiais metais siekia 8 mln. Švedijos kronų (beveik milijoną dolerių).

Pirmą kartą premija buvo įteikta 1969 metais, minint Švedijos centrinio banko 300 metų sukaktį. Nobelio ekonomikos premija kasmet teikiama už reikšmingiausius pasiekimus ekonomikos mokslų srityje.

2015 metais premija buvo įteikta britui Angusui Dytonui (Angus Deaton) "už vartojimo, skurdo ir socialinės gerovės problemų analizę".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder