Po švenčių Palangos verslininkai skaičiuoja pelną

Po švenčių Palangos verslininkai skaičiuoja pelną

Kol vieni šventiniu laikotarpiu ilsisi ir pramogauja, klientus aptarnaujantys viešbučiai bei kavinės išsijuosę triūsia. Apgyvendinimo įstaigų savininkai tvirtina sulaukę didesnio poilsiautojų skaičiaus nei praėjusiais metais, šiek tiek mažiau džiūgauja teikiantieji maitinimo paslaugas, mat staliukai užimti buvo tik prieš Naujuosius.

Kūčios – viešbutyje

Viešbučio „Auska“ direktorius Vygintas Lekavičius neslėpė, kad šventiniu laikotarpiu sulaukė nemažai svečių – apie 80 proc., kai įprastai žiemą būna iki 50 proc. Tiesa, per Kalėdas apsilankė daugiau klientų nei per Naujuosius. „Galbūt dėl to, kad per Naujuosius žmonės turėjo tik kelias laisvas dienas, o per Kalėdas laisvadienių buvo daugiau“, - svarstė vadovas.

Jis prasitarė esąs nustebintas, jog dauguma apsistojusių viešbutyje per Kalėdas – lietuvių šeimos su vaikais, nes įprasta, jog Kūčios yra šeimos šventė, sutinkama namuose. Šiuo metu kambarius rezervavo tik vienas kitas užsienietis.

„Smilčių“ vilos bei viešbučio „Prie parko“ savininkas Juozas Tubinas taip pat pasidžiaugė, kad jo vadovaujamos įstaigos buvo beveik pilnos – apie 80 proc. klientų, palyginti su paprastomis dienomis – dvigubai daugiau. Iki Naujųjų dauguma atvykusiųjų – lietuviai, po švenčių didžioji dalis gyvenančiųjų buvo užsieniečiai – rusai, kurie sausio 7-ąją švęs savo Kalėdas. Savininko teigimu, iki Naujųjų atvykėliai, iš kurių dauguma lietuvių šeimos su atžalomis, ilgai neužsibūdavo – tik dvi tris dienas, čia sulaukė Kalėdų ar Naujųjų ir išvyko namo.

J. Tubinas neslėpė, kad šios žiemos šventės buvo pelningesnės nei praėjusios, pernai sulaukė tik apie 60 proc. klientų. Kodėl? „Galbūt mūsų viešbučiai tapo žinomesni?“ - šypsojosi verslininkas.

Prieš Naujuosius – užimti staliukai

Kavinės „Floros simfonija“ vadovas Henrikas Tautkus sakė esantis patenkintas, nes sulaukė daugybės klientų. Tiesa, jie užplūdo tik prieš Naujuosius, per Kalėdas –lankytojų daug nebuvo.

„Naujiesiems buvome parengę labai gerą programą, todėl jau prieš dvi savaites iki šios šventės neturėjome laisvų staliukų – visi buvo užsakyti“, - sakė verslininkas, prisiminęs, jog praėjusiais metais klientų buvo mažiau. Jis tikisi, kad rusakalbių lankytojų netrūks ir iki stačiatikių švenčiamų Kalėdų.

Vilos „Gražina“ savininkas Ramūnas Pocevičius prisipažino, kad per šventes įstaigos durys buvo užvertos, nes neapsimoka dirbti. „Taip, praėjusiais metais veikėme – pas mus buvo įkurta Elfų mokyklėlė, dar šis bei tas, tačiau kai po švenčių suskaičiuoji – per tas dienas didesnės sąnaudos nei pelnas. Kitiems, kurie šiuo metu dirba savaitgaliais ar kasdien, gal nėra taip nuostolinga, o man būtų tekę sukviesti kolektyvą, viską suruošti“, - atskleidė verslininkas.

Pagyvėjo kavinės

Kavinės „Luiza“ savininkė Irena Staponienė teigė, jog daugiau klientų sulaukė tik per Naujuosius, nes atėjusiųjų laukė kukli šventinė programa. Per Kalėdas daugiausia papietauti užsuko užsienio lietuviai.

„Daugiau lankytojų per šventes sulaukė populiariojoje J. Basanavičiaus gatvėje esančios kavinės, o mano yra nuošaliau, tad didelių srautų nebuvo“, - tvirtino pašnekovė. Beje, net ir jos vadovaujamoje įstaigoje nuo Kalėdų iki Naujųjų apsilankė apie 10 proc. daugiau svečių nei eilinėmis dienomis.

Vis dėlto I. Staponienė prisipažino, kad džiaugiasi šiuo laikotarpiu pagyvėjusia kavine, nes praėjusiais metais buvo liūdniau – žmonės labiau taupė, tad jų buvo mažiau.

Lietuviai mažiau taupo?

Viešbučio „Pušų paunksmėje“ vadovė Ramunė Paulikienė „Vakarinei Palangai“ sakė, kad per Kalėdas buvo užimti tik du ar trys kambariai, per Naujuosius užimtumas jau siekė 80 proc., o tai daugiau nei praėjusiais metais, kai buvo užsakyta apie 65-70 proc. Dauguma šiemet apsistojusių klientų – lietuvių šeimos su vaikais, rusai buvo užsisakę tik tris kambarius.

Kas lėmė svečių pagausėjimą? „Galbūt jiems praėjusiais metais patiko, tad atvyko švęsti ir šiemet, gal ir pinigų lietuviai jau daugiau turi, manau, lėmė ir naujametės miesto programos reklama“, - teigė viešbučio direktorė.

Po Naujųjų ištuštėjusiame viešbutyje liko tik keletas rusakalbių, ar sulauks sausio 7-ajai jų daugiau, R. Paulikienė negalėjo atsakyti, nes, žinodami, kad šį mėnesį nėra daug lankytojų, paprastai kambarių iš anksto nerezervuoja.

Palangos turizmo informacijos centro vadybininkė Alma Slaboševičienė pasakojo, jog daugiau turistų, beje, dauguma jų – lietuviai, centras sulaukė prieš Naujuosius, nes įprasta, kad Kalėdos švenčiamos namuose. „Populiariausias klausimas – kur praleisti laiką. Domina baseinai, pirtys, SPA centras“, - atskleidė pašnekovė.

Šventiniu laikotarpiu TIC apsilankė panašus skaičius besidominčiųjų kaip ir praėjusiais metais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder