Premjeras: "Vilniaus energija" elgiasi nekorektiškai

Premjeras: "Vilniaus energija" elgiasi nekorektiškai

Reaguodamas į "Vilniaus energijos" pareiškimus, kad šildymas Vilniuje brangs dėl įpareigojimo dalį suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) pirkti iš Klaipėdos terminalo, Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad bendrovė elgiasi nekorektiškai. Pasak Premjero, "Vilniaus energija" metus baigia taip pat, kaip ir pradėjo, - keistomis kainų manipuliacijomis perkant kurą, apie ketvirtadaliu didėsiančiomis šildymo kainomis sostinėje.

"Manau, kad tos manipuliacijos šiais metais baigiasi, nes Vyriausybės pateiktam įstatymui dėl SGD terminalo pakeitimų Seime buvo pritarta, ir nuo ateinančių metų visos galimybės manipuliuoti panaikintos, taigi situacija nesikartos", - antradienį interviu LRT radijui sakė Ministras Pirmininkas.

"Aišku, į šį klausimą geriausiai turėtų atsakyti "Vilniaus energija" arba Vilniaus miesto savivaldybė. Bet kadangi šitas klausimas yra labai aktualus ir svarbus Vyriausybei, tą aš galėčiau pakomentuoti paprasčiausiai, kad "Vilniaus energija" metus pabaigia taip pat kaip ir pradėjo keistomis manipuliacijomis perkant kurą. Tai aš vertinu kaip nekorektišką elgesį", - sakė A. Butkevičius.

Premjero teigimu, metų pradžioje bendrovė delsė sudaryti sutartį dėl pigesnių dujų pirkimo, daugiau nei mėnesį dujos buvo perkamos brangiau, o vėliau paaiškėjo, kad už biokurą, perkamą iš susijusios bendrovės "Bionovus", irgi buvo mokama išpūsta kaina - 1,5 karto didesnė nei biržoje.

"Žinoma, spalio ir lapkričio mėnesį kaina buvo sumažinta, nes dujų suvartojimas iš SGD terminalo spalio mėnesį buvo sumažintas, o gruodį tą kiekį jie padidino. (...) Palyginę šių metų gruodį su praėjusių metų gruodžiu, pamatysime, kad šiemet kaina mažesnė 2,3 proc. Bet, panagrinėjus, kaip vyko kuro sunaudojimo planavimas, galima pasakyti, kad rugsėjį šilumos kaina, palyginti su 2014 m. rugsėju, sumažėjo 11 proc., spalį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, - 22,5 proc., o lapkritį - 25,8 proc.", - vardijo A. Butkevičius.

Paklaustas, ar įmanoma situaciją išspręsti vartotojų naudai, nes "Vilniaus energijos" teikiamos šilumos brangimą kaip dar vieną manipuliaciją vertina ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Premjeras pabrėžė, kad šiuo metu atliekamas auditas.

"Atlikus auditą, mes priimsime sprendimus. Taip, mes negalime leisti tokių netolygių planavimų ir kainų disproporcijos atskirais mėnesiais, nes visa tai paskui turi apmokėti eiliniai vartotojai", - teigia A. Butkevičius.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę "Vilniaus energija" pranešė, jog dėl įpareigojimo dalį dujų pirkti iš Klaipėdos SGD terminalo, šilumos ir karšto vandens kaina Vilniuje gruodžio mėnesį išaugs 26,3 procento, lyginant su lapkričiu. Didesnė kaina, anot "Vilniaus energijos", išlaikys ir sausį, o vasarį turėtų nukristi.

Savo ruožtu Energetikos ministerija paskelbė, kad įmonė spalio mėnesį pati nusprendė iš terminalo pirkti gerokai didesnį dujų kiekį nei planavo. Energetikos ministro Roko Masiulio teigimu, "Vilniaus energija" manipuliuoja perkamo kuro kainomis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder