Profsąjunga nerimsta dėl atleidžiamų darbuotojų

Profsąjunga nerimsta dėl atleidžiamų darbuotojų

Beveik 30 darbuotojų atleisti norinti bendrovė "Philip Morris Lietuva" susidūrė su profesinės sąjungos rūstybe.

Darbuotojus ketinama atleisti nusprendus atsisakyti kai kurių veiklų ir apsiriboti pagrindine - tabako produktų gamyba. Kitas paslaugas jau rudenį numatoma pirkti iš profesionalių šių paslaugų teikėjų.

Pasak UAB "Philip Morris Lietuva" profesinės sąjungos komiteto pirmininko Raimondo Tamošausko, bendrovė pranešė, kad darbuotojų skaičius bus mažinamas rugsėjį, tačiau apie tai, jog žmonėms bus siūloma nuo jau liepos 12 dienos nutraukti darbo sutartis, komitetas netikėtai buvo informuotas liepos 8-ąją.

Profsąjungą papiktino ir tai, kad darbuotojams pasiūlyta nutraukti sutartis šalių susitarimu, be to, paprašyta apie savo sprendimą pranešti per 4 dienas.

"Nors yra siūloma išmokėti papildomas išeitines pašalpas, tačiau fabriko vadovybė nesiėmė veiksmų, kad eilę metų dirbusiems žmonėms būtų toliau užtikrintas užimtumas pas naująjį darbdavį ar surasta kita darbo vieta Klaipėdos regione. Buvo ignoruoti profesinės sąjungos komiteto siūlymai sudaryti trišalę sutartį dėl darbuotojų darbo ir socialinių garantijų su nauju darbdaviu, skirti papildomo laiko naujo darbo paieškoms įspėjimo laikotarpiu, neatskleisti net perimančių paslaugas įmonių pavadinimai", - nepasitenkinimą sukėlusius fabriko vadovybės veiksmus vardijo R. Tamošauskas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad apie būsimą grupinį darbuotojų atleidimą nebuvo informuota Klaipėdos regiono darbo birža.

Scott COUTTS, "Philip Morris Lietuva" fabriko direktorius

Norėdami optimaliai naudoti turimus resursus, nusprendėme kai kurias nepagrindines mūsų verslui funkcijas pirkti iš išorinių paslaugų teikėjų. Nuo 2010 m. rugsėjo 1 d. konkurso keliu pasirinksime logistikos bei sandėliavimo paslaugų, o nuo 2010 m. spalio 1 d. - pastatų ūkio valdymo paslaugų teikėjus. Bendras darbuotojų, kuriuos palies šie pasikeitimai, skaičius bus ne didesnis kaip 29.

Struktūriniai pertvarkymai atliekami griežtai laikantis teisės aktų reikalavimų, taip pat ir įmonėje sudarytos kolektyvinės sutarties nuostatų.

Surengti trys susitikimai su įmonės profesinės sąjungos komiteto nariais, kurių metu detaliai informavome apie planuojamus struktūrinius pertvarkymus, atsakėme į klausimus bei gavome profesinės sąjungos komiteto pasiūlymų. Apie konkretų sprendimą bei konkrečias datas dėl struktūrinių pertvarkymų pradžios profesinės sąjungos komitetui pranešta 2010 liepos 8 d. Pastabų ar papildomų siūlymų negavome.

Atleidimas šalių susitarimu buvo naudingas pirmiausia patiems darbuotojams, nes taip jiems buvo pasiūlytos geresnės sąlygos nei numato Darbo kodeksas ir kolektyvinė sutartis. Visi darbuotojai, kuriuos tiesiogiai palietė ši pertvarka, buvo laiku informuoti ir paprašyti pranešti savo sprendimą. Dauguma darbuotojų apie savo apsisprendimą informavo jau praėjusią savaitę.

Darbo biržą apie darbuotojų atleidimą informuoti reikia, kuomet atleidžiamų darbuotojų skaičius viršija 30. Todėl šiuo konkrečiu atveju biržos neinformavome, juolab kad daugumos darbuotojų darbo sutartys nutraukiamos šalių susitarimu. Įvertinę siūlymus, taip pasirinko patys dirbantieji. Kita dalis darbuotojų susitiko pokalbiui dėl darbo su paslaugas teiksiančiomis bendrovėmis.

Kadangi šis struktūrinis pakeitimas nėra dalies verslo perdavimas kitai įmonei (mes tiesiog atsisakome mums nebūdingos veiklos, o paslaugas pirksime iš konkurso būdu pasirinktų konkrečios srities profesionalų), todėl neturime galimybės pasirašyti trišalės sutarties dėl darbuotojų perkėlimo.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder