Šaltalankius puola kenkėjos iš Sibiro

Šaltalankius puola kenkėjos iš Sibiro

Ekologinį šaltalankių ūkį Naujojoje Akmenėje valdantis Linas Šliauteris teigia, jog šaltalankių augintojai pastaruoju metu išgyvena ne pačius geriausius laikus, mat jau kelerius pastaruosius metus šaltalankius puola muselės, atklydusios iš Sibiro. Taigi, ketvirtadalis derliaus nueina perniek.

Daugiau nuostolių

„Užpernai, pernai tų muselių, puolančių šaltalankių uogas, dar buvo nedaug. Tačiau šiemet jau kur kas daugiau. Vadinamoji šaltalankių musė deda kiaušinėlius į šaltalankių uogą, ten išsirita kirminėlis, kuris ir graužia uogą“, - aiškino ūkininkas.

Pasak L.Šliauterio, kovoti su šiomis kenkėjomis ekologinių ūkių savininkai praktiškai neturi priemonių, nes, suprantama, ekologiniame ūkyje negalima naudoti jokių chemikalų.

„Viliuosi, kad pati gamta ras priemonių, kaip su šiomis muselėmis kovoti, juk šaltalankiai gyvuoja iki šiol, ne vieną tūkstantmetį. Gal kokių vorų daugiau atsiras“, - juokavo pašnekovas.

Pasak L.Šliauterio, šaltalankių augintojai jau dabar patiria nemažai nuostolių būtent dėl muselių.

„Ketvirtadalį derliaus tikrai jos sunaikina. Turiu daugiau kaip 100 hektarų, tai galima jau ir paskaičiuoti, kokia žala būna“, - teigė jis.

Sultis geria kosmonautai

Lietuvoje šaltalankių auginimas nėra naujas verslas. Yra įkurta net Lietuvos šaltalankių augintojų asociacija, vienijanti daugiau kaip 50 narių.

„Aš pats bene vienas pirmųjų susidomėjau šaltalankių auginimu, 1999 metais pradėjau su šaltalankiais dirbti. Kodėl būtent jie? Tiesiog pasiskaičiau apie šias uogas, sužinojau, kad šios uogos yra labai naudingos, turinčios labai daug vitaminų, mineralų. Daugiau Lietuvoje ir nėra uogų, kurios turėtų tokią didelę naudingų medžiagų gamą“, - tikino L.Šliauteris. Ūkininkas gamina šaltalankių sultis ir aliejų, ši produkcija tiekiama mūsų šalies ir Latvijos rinkai.

„Dar bandėme ir šaltalankių saldainius gaminti. Taigi, ledinukus gaminome“, - šypsojosi pašnekovas.

Anot ūkininko Lino, šaltalankių uogos turi antiradiacinį poveikį. Net kosmonautai gerdavo ir geria šių uogų sultis.

„Net Jurijus Gagarinas gėrė šaltalankių sultis, kosmonautai vandens negerdavo, tik šias sultis, buvo seniai žinoma, kad šaltalankiai - puiki priemonė kovoti su radiacija, - pasakojo L.Šliauteris. - Šios uogos tikrai vertingos, nereikia net jokių vitaminų iš vaistinės pirkti.“

Pašnekovas išdavė ir receptą, kaip namų sąlygomis pasigaminti šaltalankių aliejų, kuris gali būti skirtas tiek išoriniam, tiek vidiniam naudojimui. Tiesa, tokio aliejaus vartojimo laikas gana trumpas - apie pusę metų, tačiau jis juk natūralus.

„Paimkite šaltalankių uogas, jas sutrinkite, išdžiovinkite, išspaudas sumaišykite su paprastu, bet geros kokybės aliejumi (gali būti ir rapsų). Tada palaikykite 5-6 dienas šiltai. Vėliau nukoškite ir turėsite puikaus aliejaus. 5-6 proc. aliejus labai gerai tinka ir ant žaizdų tepti ir į salotas dėti, kaip tik žmonėms patogiau“, - kalbėjo ūkininkas.

Tablečių ne visada reikia

L.Šliauteris atkreipė dėmesį, kad žmonės, deja, dažnai be reikalo vartoja cheminius vaistus.

„Tokie žmonės yra reklamos aukos, yra ir tokių, kuriems tiesiog tingisi patiems ką nors galvoti, nes paprasčiausias būdas yra pasiimti tabletę ir ją išgerti. Nors tabletės organizmas pasisavina geriausiu atveju ketvirtadalį. Tai nereiškia, kad aš pats nevartoju vaistų, aš kalbu apie tuos atvejus, kai žmonės be reikalo griebiasi piliulių“, - tikino ūkininkas ir pridūrė, kad bent jau vitaminų jis tikrai neperka.

„Užtenka šaltalankių, ten yra visko organizmui. Tikrai nesu iš tų, kurie žiemą dažnai serga“, - juokėsi pašnekovas.

Informacija

Šaltalankių uogose gausu vitamino C, geležies, folio rūgšties, mangano, fosforo, nikelio, karoteno, vitaminų P, E, K, B1, B2.

Kadangi šios uogos pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, tai neutralizuoja laisvųjų radikalų poveikį, stabdo senėjimo požymius.

Šaltalankių uogos puiki profilaktinė priemonė nuo peršalimo ligų.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder