Seimas imsis mokesčių reformos

Seimas imsis mokesčių reformos

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas sako, kad, norint didinti mokesčių sistemos skaidrumą, planuojama sujungti darbuotojo ir darbdavio mokesčius - tai mažins paskatas mokėti atlyginimą vokeliuose. Jis taip pat sako, kad bus peržiūrėtos mokestinės lengvatos, vertinamas jų tikslingumas ir efektyvumas.

Seimo komiteto vadovo nuomone, nepriklausomai nuo pajamų pobūdžio gyventojų pajamų mokesčio (GPM) apmokestinimo tarifas turėtų būti vienodas.

„Logiška, jeigu gyventojas gauna kažkokias pajamas, tai nepriklausomai nuo tų pajamų pobūdžio, rūšies tas apmokestinimo tarifas turėtų būti vienodas, bet dėl to galima tartis, diskutuoti. Jeigu nuomojate turtą ar gaunate kažkokias kitas pajamas, natūralu, kad jos turėtų būti apmokestinamos taip pat, kaip ir darbo pajamos“, - sakė S.Jakeliūnas.

Jis užtikrino, kad mokesčiai nei darbuotojui, nei darbdaviui nė kiek nepadidės, „o dėl kitų, dirbančiųjų kitomis juridinėmis formomis, tai turėsime svarstyti ir tartis“. S.Jakeliūnas neatmetė, kad dirbančiųjų apmokestinimas gali netgi sumažėti.

„Jeigu bus sutarta, kad kažkokios pajamos bus apmokestinamos galbūt šiek tiek daugiau dėl GPM tarifo pasikeitimo, atsiras galimybė sumažinti dirbantiesiems apmokestinimo dydį, kadangi atsiras galbūt papildomų pajamų, tai to sąskaita galima darbo apmokestinimą sumažinti“, - svarstė jis.

Nors S.Jakeliūnas asmeniškai yra už vienodą GPM tarifą, jo teigimu, galutiniai sprendimai priklausys nuo Seimo, Vyriausybės, Finansų ministerijos.

Pasak S.Jakeliūno, sprendimus planuojama priimti Seimo rudens sesijoje. Kada galėtų įsigalioti mokestinių įstatymų pakeitimai, jis nesiėmė atsakyti.

„Įstatymų pakeitimai įsigalios ar nuo 2018 m. sausio, ar kažkiek vėliau. Čia skubos nėra, svarbu tinkamai pasiruošti ir priimti subalansuotus sprendimus“, - sakė S.Jakeliūnas.

Anot politiko, Sodra“ kasmet netenka beveik dešimtadalio pajamų dėl skolos valstybės biudžetui aptarnavimo išlaidų ir neefektyviai veikiančios II pakopos pensijų fondų finansavimo sistemos.

„Daug šios pakopos dalyvių neprisideda savo lėšomis, todėl netenka galimybės sukaupti didesnę pensiją. Todėl planuojama „išgryninti“ II pakopos dalyvius, joje paliekant tik tuos, kurie papildomai skiria ir savo asmenines lėšas, o kitus kaupiančiuosius grąžinti į I pensijų pakopą - t.y. „Sodrą“. Kita II pakopos sistemos pertvarkos dalis - vieno anuitetų tiekėjo įtvirtinimas, kuris apsaugotų būsimus pensininkus nuo bankroto rizikos baigus kaupimą ir išėjus į pensiją bei užtikrintų maždaug trečdaliu didesnes anuitetų išmokas“, - sakė S.Jakeliūnas.

Planuojama, kad iki 2017-ųjų pabaigos bus priimti reikalingi teisės aktų pakeitimai, o po pereinamojo laikotarpio pertvarkyta sistema pradės veikti 2019-ųjų pradžioje.

Pasak S.Jakeliūno, atskira Seimo Biudžeto ir finansų komiteto veiklos sritis - tai pertvarkomų finansinių paslaugų sektorių (pavyzdžiui, kreditų unijų ir greitųjų kreditų) stebėsena ir ekonomikos krizės pamokų Lietuvai apibendrinimas. Tikimasi, kad šie darbai leis tinkamai pasirengti neišvengiamiems globalios ir Lietuvos ekonomikos pokyčiams bei apsaugos nuo skaudžių krizės padarinių, kuriuos teko patirti ir kurie vis dar yra jaučiami.

Biudžeto ir finansų komitetas, anot jo pirmininko, jau pradėjo klausymus dėl savivaldybių finansavimo modelio tobulinimo, atitinkamų ministerijų paprašė pateikti siūlymus, kaip kurti geresnes paskatas savivaldybėms pritraukti investicijų ir efektyviai valdyti finansinius išteklius.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder