Siūloma PVM lengvatos galiojimą pratęsti neribotą laiką

Siūloma PVM lengvatos galiojimą pratęsti neribotą laiką

Seime įregistruotas Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimo projektas, kuriuo siūloma neribotam laikui atidėti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos šildymui naikinimą. Kaip rašoma pranešime spaudai, ši iniciatyva kilo, nes daugiabučių namų renovacija sustojo, dauguma šalies gyventojų didžiąją dalį savo pajamų vis dar turi skirti būtiniausioms komunalinėms paslaugoms, iš kurių liūto dalį sudaro mokestis už šilumą, apmokėti.

„Metiniame pranešime šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė atkreipė dėmesį, kad naikinti PVM lengvatą dar per anksti, nes daugeliui šalies gyventojų išlaidos už komunalines paslaugas yra nepakeliamai didelės. Todėl siūlome neribotą laiką atidėti PVM lengvatos galiojimą, kad ji nebūtų toliau naudojama kaip politinių kovų įrankis. Tuo tarpu vyriausybę kartu su savivaldybėmis kviečiame imtis priemonių, kurios padidintų centralizuotai tiekiamos šilumos efektyvumą ir sumažintų kainas gyventojams. Be to, raginame išjudinti sustojusį daugiabučių namų renovacijos procesą. Susikaupusios problemos – tai vyriausybės atsakomybė, todėl negalima jų perkelti ant centralizuotai teikiamos šilumos vartotojų pečių“, – pažymi įstatymo pakeitimo projekto iniciatorius Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Mykolas Majauskas.

Priėmusi sprendimą naikinti PVM lengvatą šildymui Seimo dauguma potencialiais pašalpų prašytojais pavertė dar 160 tūkst. gyventojų (nuo 90 tūkst. iki 250 tūkst.), savivaldybėms neskyrusi šiam tikslui nė vieno papildomo euro. Tai yra ne tik papildoma biurokratinė našta savivaldybei, bet ir moralinė žala daugiabučių gyventojams.

Taip pat atkreiptinas dėmesys, jog dalis vartotojų dėl sudėtingų paramos procedūrų socialinės paramos nesikreips, o vidutines pajamas gaunančios bei būstą nuomojančios jaunos šeimos, kurios būstą nuomojasi be sutarčių, neturėtų net ir teorinės galimybės prašyti kompensacijos. Tuo tarpu dalis vartotojų, panaikinus lengvatą, neturėtų teisės kreiptis, nors ir jų namų ūkių finansinė padėtis būtų reikšmingai pablogėjusi, priartėtų, bet vis dar netenkintų kompensacijai reikalingų kriterijų.

Įstatymo projektu siūloma numatyti, kad 9 proc. PVM mokesčio lengvata šilumos energijai tiekiamai gyvenamosioms patalpoms šildyti (įskaitant šilumos energiją, perduodamą per karšto vandens tiekimo sistemą), į gyvenamąsias patalpas tiekiamam karštam vandeniui arba šaltam vandeniui, skirtam karštam vandeniui paruošti, ir šilumos energijai, sunaudotai šiam vandeniui pašildyti, galiotų iki tol, kol bus vartotojams užtikrinta konkurencinga kaina už teikiamą centralizuoto šildymo paslaugą.

Projektą teikia daugiau kaip trisdešimt Seimo narių iš skirtingų frakcijų, tame tarpe TS-LKD, Liberalų sąjūdžio, Tvarkos ir teisingumo, Lietuvos lenkų rinkiminės akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos bei Mišrios Seimo narių grupės.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder