Siūloma riboti vartojimo kredito kainą

Siūloma riboti vartojimo kredito kainą

Seimo narė Agnė Zuokienė, remiantis Europos Sąjungos valstybių praktika, siūlo riboti vartojimo kredito kainą.

Tai numatantį pasiūlymą Vartojimo kredito įstatymo projektui ji įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

"Vartojimo kreditų gavėjams šiuo metu taikomos ypač didelės palūkanos bei įvairūs mokesčiai, kurių dydžio vartojimo kreditų gavėjai tinkamai įvertinti dažnai nesugeba. Kreditų gavėjų teisės ir interesai būtų labiau apsaugoti, jeigu įstatymai nustatytų aiškų maksimalų kredito kainos dydį. Kredito kainos ribojimas yra taikomas ir kai kuriose ES valstybėse", - sako A. Zuokienė.

Pagal jos siūlomą projektą, "bendra vartojimo kredito kaina turi būti protinga, atitikti sąžiningos verslo praktikos reikalavimus ir nepažeisti vartojimo kredito gavėjo ir vartojimo kredito teikėjo interesų pusiausvyros. Preziumuojama, kad bendra vartojimo kredito kaina neatitinka šių reikalavimų, jeigu bendros vartojimo kredito kainos metinė norma sutarties sudarymo momentu yra didesnė kaip du šimtai penkiasdešimt procentų".

A. Zuokienė siūlo taip pat įteisinti, kad tarnyba, nagrinėdama ginčą išankstinio ginčų sprendimo ne teisme tvarka, arba teismas, įvertinęs šalių sutartinių santykių pobūdį, prievolės vertę, kreditoriaus išlaidas, vartojimo kredito sutarties sudarymo ir kitas reikšmingas aplinkybes, gali sumažinti bendrą vartojimo kredito kainą.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder