"Sodra" pristatė galimybę naudotis elektroninėmis paslaugomis ir išmaniuosiuose telefonuose

"Sodra" pristatė galimybę naudotis elektroninėmis paslaugomis ir išmaniuosiuose telefonuose

Valstybinė socialinio draudimo fondo valdyba ("Sodra") pristatė galimybę vartotojams naudotis "Sodros" elektroninėmis paslaugomis ir išmaniuosiuose telefonuose.

"Sodros" teigimu, elektroninės paslaugos mobiliesiems telefonams yra pritaikomos laipsniškai. Didžioji elektroninių paslaugų dalis mobiliesiems telefonams bus pritaikyta dar šiais metais. Tarp visiškai pritaikytų paslaugų dabar jau yra prašymai skirti ligos, motinystės, tėvystės ir kitas pašalpas, formuoti įvairias suvestines draudėjams ir apdraustiesiems.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministro Audriaus Bitino teigimu, išmaniųjų telefonų vartotojų skaičius sparčiai auga, ir elektroninės paslaugos turi būti pritaikytos šiems įrenginiams. Pasak viceministro, išmaniųjų telefonų vartotojai turės visas tas pačias galimybes kaip ir tie, kurie "Sodros" elektroninėmis paslaugomis naudojasi per kompiuterius.

"Gyventojams yra galimybė matyti gautas išmokas, formuoti nemažą kiekį suvestinių, galima pateikti prašymus, galima teikti informaciją kitiems asmenims, galima pateikti klausimus, pasiūlymus, ir taip toliau", - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sistemos teikiamas galimybes vardino A. Bitinas.

"Naudojantis "Sodros" paslaugomis telefone, vartotojas neturi nieko atsisiųsti, nieko ieškoti ar dar kažko daryti. Tiesiog yra naršyklė jo telefone, ir jis, naudodamasis ta naršykle, gali gauti iš karto paslaugas", - spaudos konferencijoje aiškino "Sodros" direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Strumskis.

Be to, A. Bitino teigimu, įdiegus naująją sistemą gyventojai gali pasitikrinti, ar darbdavys tikrai visą atlyginimą sumoka oficialiai - visi duomenys apie tai, kiek darbdavys už darbuotoją sumoka "Sodrai" mokesčių, yra internete.

A. Bitinas pripažino, jog kol kas nesitiki, kad "Sodros" sistema išmaniuosiuose telefonuose naudosis daug žmonių, tačiau, pasak jo, Lietuva yra greitai naujas technologijas įsisavinanti šalis, ką parodo ir didelė interneto sklaida. Jis teigė neabejojąs, kad naujoji technologija sparčiai populiarės, ir pabrėžė, kad tikisi, jog tai privers ir jaunus žmones domėtis savo draudimu ir ateities pensija.

M. Strumskis taip pat tvirtino, kad žmonių, besinaudojančių "Sodros" paslaugomis internetiniu būdu, skaičius per metus beveik padvigubėjo.

Pasak M. Strumskio, norint pasinaudoti dauguma "Sodros" išmaniaisiais telefonais teigiamų paslaugų, užtenka turėti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis. Tik kelioms ganėtinai specifinėms paslaugoms reikalingas elektroninis parašas.

M. Strumskis džiaugėsi tuo, kad paslaugų išplėtimas, leidžiant didelę dalį operacijų atlikti ne tik internetu, bet ir išmaniaisiais telefonais, beveik nieko nekainavo - sistemą mobiliesiems telefonams pritaikė tas pats rangovas, kuris prižiūri ir "Sodros" elektronines paslaugas, teikiamas internetu, todėl nereikėjo skelbti naujo konkurso.

Jis taip pat atmetė nuogąstavimus, kad naujoji sistema yra nesaugi, pabrėždamas, jog realų parašą suklastoti gali bet kas, ir tai nustatytų tik teismo ekspertizė, o štai prisijungimą prie internetinės bankininkystės arba elektroninį parašą, jei yra gerai saugomi asmens prisijungimo duomenys, suklastoti yra itin saugu, todėl naudotis "Sodros" paslaugomis internetu arba mobiliajame telefone esą yra netgi saugiau, negu realiai vykti į "Sodros" skyrių.

"Sodros" teigimu, šiuo metu 42 proc. gyventojų prašymus skirti ligos pašalpą pateikia elektroniniu būdu, o apie apdraustuosius informaciją elektroniniu būdu pateikia net 95 proc. draudikų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder