Statistika kurortų neišgąsdino

Statistika kurortų neišgąsdino

Lietuvos statistikos departamento skaičiavimai ne juokais išgąsdino sostinės verslininkus. Paaiškėjo, kad pagrindiniai Lietuvos turistai bent jau pirmąjį šių metų ketvirtį į šalį užsuko žymiau rečiau nei pernai. Vis dėlto šalia Klaipėdos išsidėstę kurortai į statistikų lenteles žiūri ramiai - vieniems atvykėliai iš Rytų nėra pagrindiniai, kiti stebi kaip tik atvirkščią situaciją.

Be baimės. Taip į artėjančią vasarą žiūri Neringos ir Palangos turizmo organizatoriai. Nors pirmieji šių metų skaičiai verčia sunerimti, kurortai aiškina neturintys dėl ko nerimauti - atvykėlių iš Rusijos mažėjimo tikėtasi, o baltarusiai itin aktyviai domisi galimybe atostogauti Lietuvoje.

Sumažėjo rytiečių

Lietuvos statistikos departamentas paskelbė turizmo sektoriui džiugias žinias: pirmąjį šių metų ketvirtį viešbučiuose, moteliuose, svečių namuose ir sanatorijose apsistojo 415,5 tūkst. svečių, arba 5,1 proc. daugiau, nei tuo pačiu metu pernai.

Vis dėlto žinios ne tokios džiugios, kai pradedama nagrinėti atskirų šalių statistika. Pasirodo, kad seniau Lietuvą mėgusių rusų turistų sumažėjo net 38 procentais - nuo 55 iki 34 tūkstančių. Remiantis anksčiau išsakytomis prognozėmis ir geopolitine situacija regione, tai nestebina, tačiau gerokai sumenko ir Baltarusijos turistų, iš kurių tikėtasi, kad jie padės išlyginti neatvykstančių rusų praradimus.

Pasirodo, kad šiemet į Lietuvą kaimyninės šalies turistų atvyko 6 tūkstančiais, arba 15 proc., mažiau nei pernai.

Beveik du trečdaliai užsieniečių rinkosi nakvynę Vilniuje, o kurortinių miestų apgyvendinimo įstaigose apsistojo daugiau nei ketvirtadalis svečių: Druskininkuose - 66,8 tūkst., beveik tiek pat, kiek ir praėjusių metų pirmąjį ketvirtį, Palangoje - 29,1 tūkst., arba 18,6 proc. daugiau, Birštone - 12,4 tūkst., arba 22,4 proc. daugiau, Neringoje - 1,5 tūkst., arba 6,5 proc. mažiau.

Prognozės pernelyg optimistinės

"Jei žiūrėtume pagal kultūrinius kontaktus ir bent jau mūsų įstaigos kontaktus, labai didelio kritimo tarp baltarusių nėra", - šnekėjo Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro laikinai direktoriaus pareigas einanti Eglė Baltranaitė.

Esą Nida visada orientuojasi į artimiausius kaimynus, tad Neringoje atostogaujančių rusų, baltarusių, latvių, estų ir lenkų skaičius kasmet išlieka stabilus.

Vis dėlto E. Baltranaitė pažymi, kad pernai sudarinėtos prognozės buvo pernelyg optimistinės - tikėtasi, kad svečių srautas bus didesnis.

Pažymima, kad neringiškiai nesibaimina praradimų, kadangi į Neringą kviečiami specifiniai - ramumos, gražios gamtos ieškantys - turistai. Nors laukiama ir rusų ar baltarusių, šie dažniau pasirenka atostogauti Palangoje, kadangi Nidoje nėra itin aukšto lygio paslaugų, pavyzdžiui, iki šiol mieste nėra 5 žvaigždučių viešbučio.

"Net jei ir kažkurios rinkos lūkesčiai nepasiteisino, didelio nuostolio nėra, nes tokie turistai nebent nesulauks jų kalba išleistos informacijos", - šnekėjo turizmo centro atstovė.

E. Baltranaitė pripažįsta, kad iki šiol daug stengiamasi dirbti su Vokietijos bei Lietuvos atostogautojais, kurie nuolat lankosi ir grįžta į Neringą. Šiems kasmet stengiamasi pasiūlyti naujų būdų praleisti laiką, pramogauti, įvairesnių kultūrinių renginių.

Į statistiką be baimės žvelgia ir Neringos verslininkų asociacijos prezidentas Gytis Vaičikauskas. Nors išankstinių užsakymų iš Rytų maža, šiemet tikimasi rinkos atsigavimo.

"Rusai ir baltarusiai nėra pagrindinis Nidos klientas. Jie visada sudarė mažą dalį turistų, jei lyginti su tuo, kiek jų važiuoja į Palangą, Druskininkus ir panašiai", - paaiškino verslininkų atstovas.

Situacija - atvirkščia

Palangiškiai gali džiaugtis statistinėmis lentelėmis - pirmąjį šių metų ketvirtį Palangoje leido net 18,6 proc. daugiau turistų nei pernai.

Palangos turizmo informacijos centro vadovė Egidija Smilingienė tikino, jog keista, kad stebimas sumažėjęs turistautojų srautas iš Rytų. Esą vien iš Baltarusijos pusės jaučiamas kaip niekad didelis susidomėjimas.

"Baltarusiai nuolat skambina, važiuoja jų žurnalistai, kreipiasi kelionių agentūros", - šnekėjo turizmo koordinatorė, pridūrusi, kad tikrą situaciją atskleis pasibaigęs sezonas.

Palangiškius džiugina ne tik kaimyninių šalių, bet ir pačių lietuvių susidomėjimas. Jų šiltais savaitgaliais Palangoje pasirodo nemažai. Esą džiaugiamasi tuo, kad kurorte ne tik apsilankoma, bet ir pasiliekama ilgėliau - skaičiuojama, jog pirmąjį šių metų ketvirtį kurorte padaugėjo ir nakvojančiųjų.

"Aišku, iš Rusijos turistų labai sumažėjo, tačiau domisi kitų šalių žmonės. Lauksime vasaros. Mūsų viltys labai didelės, o ar jos pasiteisins, pamatysime po sezono", - paaiškino E. Smilingienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder