Vilniaus gyventojai už šilumą permokėjo milijonus

Vilniaus gyventojai už šilumą permokėjo milijonus

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) pranešė baigusi UAB "Vilniaus energija" 2012-2014 m. reguliuojamos veiklos sąnaudų patikrinimą. Komisija nustatė, kad šiuo laikotarpiu bendrovė nepagrįstai į šilumos kainas įtraukė daugiau kaip 24,30 mln. eurų.

Sprendimą, kaip šios lėšos bus grąžintos vartotojams, VKEKK priims artimiausiame posėdyje. Planuojama, kad nauja mažesnė bendrovės "Vilniaus energijos" šilumos kaina bus patvirtinta ir įsigalios 2016 m. gruodžio 1 d.

Anot komisijos, tarp nepagrįstų sąnaudų yra ne tik permokėtos lėšos biokurui įsigyti, bet ir išlaidos darbo užmokesčiui, reprezentacijai, konsultacinėms paslaugoms, labdarai ir kt.

VKEKK teigia dėjusi ir dedanti visas pastangas, kad naujos šilumos kainos vilniečiams būtų taikomos nuo šildymo sezono pradžios, tačiau ilgiau nei metus trukęs bendrovės "Vilniaus energija" patikrinimas baigtas tik ketvirtadienį, komisijai pritarus patikrinimo aktui. Tokio užsitęsusios patikrinimo priežastis, kaip nurodo komisija, tai, kad "Vilniaus energija" neteikė visų patikrinimui reikalingų duomenų, neleido susipažinti su dokumentais, nebendradarbiavo ir visais įmanomais būdais vilkino patikrinimą, įskaitant neįsileidimą į patalpas. Už tokius veiksmus, t. y. reguliuojamos veiklos sąlygų pažeidimą, komisija UAB "Vilniaus energija" skyrė įspėjimą bei 600 tūkst. eurų baudą, už trukdymą tikrinimo komisijai bendrovės vadovams buvo surašyti du administracinių teisės pažeidimų protokolai, primena VKEKK.

Taip pat buvo nustatyta, kad tikrinamuoju laikotarpiu UAB "Vilniaus energija" komisijai teikė tikrovės neatitinkančią, melagingą informaciją ir tai suponavo prielaidas taikyti vartotojams neteisingą šilumos kainą. Susidariusi situacija dar kartą patvirtino būtinybę suteikti komisijai papildomus įstatymų įgaliojimus atliekant reguliuojamų ūkio subjektų patikrinimus. Komisija dar šių metų pavasarį Seimui yra pateikusi atitinkamų įstatymų pataisas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder