Visagino AE Koncesijos sutartis Seimui bus teikiama tvirtinti pavasario sesijoje

Visagino AE Koncesijos sutartis Seimui bus teikiama tvirtinti pavasario sesijoje

Penktadienį Vyriausybės rūmuose pasirašytas susitarimas dėl esminių Visagino AE Koncesijos sutarties sąlygų. Susitarimą pasirašė koncesijos konkurso komisijos pirmininkas, energetikos viceministras Žygimantas Vaičiūnas ir strateginio investuotojo kompanijos "Hitachi" viceprezidentas Masaharu Hanyu.

Šis susitarimas yra Koncesijos sutarties turinį ir jos sudedamąsias dalis nustatantis dokumentas. Susitarimas taip pat apibrėžia pagrindinius principus, pagal kuriuos kartu su regioniniais partneriais bus baigiama rengti Koncesijos sutartis. Koncesijos sutartis bus teikiama tvirtinti Seimui pavasario sesijoje. Ši sutartis bus vieša.

"Hitachi" kompanija strateginiu investuotoju buvo pasirinkta liepos mėnesį

"Hitachi" kartu su JAV kompanija "General Electric" pristatys elektrinei vieną 1,3 megavato galios reaktorių.

Antradienį apžvelgdamas "Hitachi" bendrovės perspektyvas jos prezidentas sakė, kad tikisi iki vasario vidurio pasirašyti Koncesijos sutartį statyti atominę elektrinę Lietuvoje, o kitų metų vasarą - galutinę sutartį.

Gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir "Hitachi".

Tiek Latvija, tiek ir Estija patvirtino savo susidomėjimą projektu, po to, kai Lenkija, planuojanti statyti savo atomines elektrines, pasitraukė iš projekto gruodį.

Kiekviena šalis tikisi gauti dalį naujos elektrinės išgaunamos elektros, priklausomai nuo jų investicijų.

Sutartį tarp akcininkų ir strateginio investuotojo su regiono partneriais tikimasi sudaryti kitais metais.

Pagal įstatymą, Lietuvos vyriausybė turi turėti ne mažesnę kaip 34 proc. naujosios elektrinės dalį, tai jai kainuos apie 5 mlrd. eurų (daugiau kaip 17 mlrd. litų).

Lietuva siekia pastatyti atominę elektrinę, tikėdamasi sumažinti savo energetinę priklausomybę nuo Rusijos - vienintelės gamtinių dujų tiekėjos.

Pagal EURATOM sutarties 41 straipsnio reikalavimus Europos Komisijai oficialiai pateiktas pranešimas apie Visagino atominės elektrinės projektą. Kaip projekto inžinierius prie Visagino AE prisijungė didžiausia JAV elektros energetikos infrastruktūros kompanija "Exelon". "Hitachi" ir UAB "Visagino atominė elektrinė" specialistai baigė inžinerinius parengiamuosius darbus, kuriuose aktyviai dalyvavo regioninių partnerių ekspertai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder