Vyriausybė pritarė kultūros darbuotojų algų didinimui

Vyriausybė pritarė kultūros darbuotojų algų didinimui

Vyriausybė trečiadienį posėdyje pritarė 2016 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektui, taip pat su juo susijusiems kitiems teisės aktų projektams. Pasak kultūros ministro Šarūno Biručio, Vyriausybė šiandien sutiko su ministro siūlymu ir kitų metų biudžeto projekte numatė lėšas kultūros darbuotojų užmokesčiui didinti. 2016 m. kultūros ir meno darbuotojų atlyginimams suplanuota papildomai skirti beveik 7,240 mln. eurų.

"Lietuvoje kultūros ir meno darbuotojų atlyginimas sudaro 59 proc. viešojo sektoriaus vidutinio atlyginimo, Latvijoje – 89 proc., o Estijoje kultūros ir meno darbuotojų atlyginimas lenkia viešojo sektoriaus vidurkį ir sudaro 102 procentus. Todėl šios dienos sprendimas padės šį atotrūkį mažinti", - sako ministras.

Pasak ministro, atlyginimų atotrūkis lemia kultūros darbuotojų migraciją į kitus sektorius. Jo tvirtinimu, dėl kvalifikuotų specialistų trūkumo negali būti užtikrinamas bibliotekų bei muziejaus paslaugų teikimas, neatsiranda kandidatų į kultūros įstaigų vadovų vietas.

„Tokia situacija grėsmingai didina ir kitas problemas – išyra mėgėjų meno kolektyvai, kyla grėsmės ir į UNESCO reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą įrašytos Dainų šventės išsaugojimui ir tęstinumui“, – sako Š. Birutis.

Dar 2013 metais Kultūros ministras Šarūnas Birutis kreipėsi į Vyriausybę ir Seimo narius, pritarti siūlymui kultūros ir meno darbuotojų atlyginimus didinti nuosekliai mažiausiai trejus metus iš eilės. 2014 m. kultūros ir meno darbuotojų atlyginimai kilo 2 minimalaus kultūros ir meno darbuotojo tarnybinio atlyginimo koeficientais, 2015 m. - 1,3, o 2016 m. kultūros ir meno darbuotojų atlyginimai kils po 2 minimalaus tarnybinio atlyginimo koeficientus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder