Ž. M. Barozas: jei reikėtų, svarstytume galimybę paremti Lietuvos-Lenkijos dujotiekį

Ž. M. Barozas: jei reikėtų, svarstytume galimybę paremti Lietuvos-Lenkijos dujotiekį

Lietuvos-Lenkijos dujotiekio projektas turi politinį sutarimą, o Europos Sąjungos finansinė parama, jeigu būtinai reikėtų, jam būtų svarstoma, teigia Europos Komisijos (EK) pirmininkas Žozė Manuelis Barozas (Jose Manuel Barroso).

"Sveikinu, kad dėl gigantiško Lietuvos-Lenkijos projekto yra aiškus politinis sutarimas", - antradienį po susitikimo su Premjeru sakė Lietuvoje viešintis Ž. M. Barozas.

Europos Sąjungos (ES) institucijos vadovo teigimu, jis šiuo metu nematąs būtinybės Lietuvos-Lenkijos dujotiekio projektui skirti specialų koordinatorių.

"Kalbant apie koordinavimą, manome, kad geriausia tai būtų pavesti aukšto lygio grupei, remiantis Baltijos energijos rinkos sujungimo planu. Tikime, kad tai geriausias būdas, nes yra ką veikti ir su kitomis problemomis ar iššūkiais, sujungimais ir, be abejonės, svarstysime, jei būtinai reikėtų, finansinę paramą. Bet pažiūrėkime, kaip šis projektas vystosi", - sakė EK pirmininkas.

Dar balandį Lietuvoje viešėjęs Lenkijos prezidentas Lechas Kačynskis (Lech Kaczynski) ir Dalia Grynauskaitė sutarė, jog kartu kreipsis į EK ir ES Tarybą dėl paramos bendro dujotiekio statybai.

Mūsų šalies energetiniam saugumui itin svarbios dujotiekio jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos klausimas yra keliamas jau seniai, tačiau, priešingai nei planuojamos elektros jungtys, jo iki šiol net projektu vadinti nebuvo galima.

Pasak Energetikos ministerijos ekspertų, dabar tam, kad šis projektas pasistūmėtų iš esmės, pirmiausia reikia ES politinio ir finansinio palaikymo. Būtent ES parama kartu su naujai besiformuojančiomis aplinkybėmis, kurios didina šio projekto ekonominį patrauklumą, būtų esminės papildomos varomosios jėgos projektui įgyvendinti. Ši dujų jungtis labai prisidės įgyvendinant kaip tik šiuo metu ES svarstomą Gamtinių dujų tiekimo saugumo reglamento projektą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder