Ant išgyvenimo ribos atsidūrusios maitinimo įstaigos bando išsaugoti verslą

Ant išgyvenimo ribos atsidūrusios maitinimo įstaigos bando išsaugoti verslą

Vyriausybei paskelbus visuotinį trijų savaičių karantiną, maitinimo įstaigos bando išgyventi teikdamos maisto išsinešimo paslaugą.

Tačiau kai kuriose įmonėse klientų sumažėjo tiek, kad neapsimoka pirkti maisto produktų patiekalams gaminti.

Įmonių vadovai prisipažįsta dar savaitę ar ilgiau esperimentuosią, o paskui galbūt laikinai ant durų kabinsią spyną.

Kiti restoranai karantino metu iškart sustabdė veiklą, o darbuotojams pasiūlė laikinai įsidarbinti e. prekybos įmonėse.

Vyriausybės nutarimu visoje Lietuvoje nuo praėjusio šeštadienio paskelbtas trijų savaičių karantinas.

Nuo lapkričio 7 d. iki lapkričio 29 d. šalyje viešojo maitinimo įstaigos negali aptarnauti lankytojų vietoje, tačiau gali tiekti maistą išsinešti arba jį pristatyti. Ši taisyklė taikoma restoranams, kavinėms, barams, naktiniams klubams ir kitoms pasilinksminimo vietoms, taip pat lošimo namams, lažybų ir totalizatorių punktams.

Tęsti darbą gali tik įmonių, įstaigų ar organizacijų patalpose veikiančios maitinimo įstaigos, tiekiančios maistą tų įmonių, įstaigų ar organizacijų darbuotojams.

Opera užsidarė, o Trinapolyje pietų per dieną atėjo penki vyrai

UAB „Opera“, valdančios kavines Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) ir Trinapolio g. 11, vadovė Regina Rakštienė sakė, kad išsinešimo paslaugą karantino metu teikia tik kavinė Trinapolyje.

LNOBT šiomis dienomis užrakino duris, nes Vyriausybė tris savaites uždraudė visus atvirose ir uždarose erdvėse viešose vietose organizuojamus komercinius ir nekomercinius kultūros, pramogų ir sporto renginius.

„Operos“ kavinėje Trinapolio g. nuo 11 val. iki 15 val. galima išsinešti čia pagamintus dienos pietus. Tačiau klientų per mažai, kad apsimokėtų įstaigos veikla.

„Pirmomis dienomis atėjo vos keli klientai. Dar dvi dienas paeksperimentuosime, bet turbūt užsidarinėsime. Žmonės sėdi namie, neateina. Bet bandome, bandome. Per pirmą karantiną nedirbome, o dabar bandome“, – sakė įmonės vadovė.

Patiekalų į namus įmonė nepristatinėja, nes tai dienos pietūs, kurie dabar kainuoja 4,55 euro, labai pabrangintų. „Jūs įsivaizduokite, jeigu laikytume vairuotoją, jam atlyginimą mokėtume, o dar vežtume į namus, tai būtų iš viso kosmosas“, – sakė ji.

Po pirmo karantino „Opera“ nespėjo atsigauti, nes teatras, kuriame veikia pagrindinė įmonės kavinė, dirbo ne visu pajėgumu. „Kaip mes galėjome atsigauti, jeigu teatras vietoje tūkstančio lankytojų įleisdavo du šimtus penkiasdešimt, ir tai nesusirinkdavo. Mes nė kiek neatsigavome ir vėl iš naujo prasidėjo“, – skundėsi vadovė.

Trinapolio g. veikianti kavinė įsikūrusi šalia „Gym“ sporto klubo, tačiau jis dabar irgi nedirba. „Šalia vyko statybos, ten toks naujas rajonėlis, užeidavo žmonių, mamos su vaikučiais ateidavo papietauti. Pas mus nebrangu, skanu, tai turėjome tų žmonių. Bet pirma karantino diena visiškai nuvylė. Šalia veikia transporto kompanija, tai užėjo pasiimti penki vyrai. Tai tik tie ir tebuvo“, – pasakojo R. Rakštienė.

Įprastai šioje kavinėje dienos pietų per dieną ateidavo 200–350 lankytojų.

Drastiškai sumažėjęs klientų srautas, pasak R. Rakštienės, nepadėtų padengti sąnaudų. Kavinė dirba tik todėl, kad penktadienį, kai valdžia paskelbė karantiną, daugelis ištikimų klientų prašė, kad įmonė neužsidarytų. „Matysime, jeigu nepajėgsime žmonėms uždirbti atlyginimo, tai nedirbsime“, – sakė kavinės vadovė.

Įmonėje iš viso dirba apie 30 darbuotojų, daugeliui paskelbta prastova, tad R. Rakštienė tikisi valstybės paramos kaip ir per pirmąjį karantiną. „Kažkaip išsilaikysime, svarbu nesusirgti“, – viltingai pokalbį baigė ji.

Dirbantiems senamiestyje siūlo pietus užsisakyti per „Bolt“ ir feisbuką

Vilniaus senamiestyje, buvusiame Pranciškonų vienuolyne, Trakų g., įsikūrusioje kavinėje „Bobutės virtuvė“ dienos pietus išsinešti dabar galima 11–15 val., bet neaišku, ar paslauga bus teikiama viso karantino metu.

„Kol kas teikiame, bet labai mažai klientų. Nežinau, savaitę dirbsime, o paskui žiūrėsime“, – prisipažino „Bobutės virtuvės“ vadovė Jolanta Gasiulienė.

Maitinimo įstaiga dirbtų, jeigu pavyktų uždirbti bent maisto produktams. „Dirbtume, kad žmonės nepamirštų. Jeigu produktų kainą padengsime, dirbsime. Jeigu ir to nebus, užsidarysime, skelbsime prastovą“, – sakė J. Gasiulienė.

Vilniaus senamiesčio širdyje įsikūrusioje „Bobutės virtuvėje“ mėgo lankytis aplinkui esančių mokymo įstaigų, Adomo Mickevičiaus bibliotekos, biurų ir kitų įstaigų darbuotojai.

Kavinė dabar siūlo ne tik pasiimti patiekalus, bet ir juos užsisakyti internetu per „Bolt“ platformą, kurioje galima rasti tos dienos „Bobutės virtuvės“ pietų meniu. Patiekalus kavinė nurodo ir savo feisbuko paskyroje.

Atėję dienos pietų pasiimti patys, žmonės įleidžiami į kavinės vidų buvusio vienuolyno rūsyje, kur užsisako, susimoka ir išeina paketo laukti gryname ore. Klientai, užsisakę patiekalus per feisbuką, ateina nurodytu laiku ir randa suruoštus pietus kavinės koridoriuje. Atskira vieta pasiimti užsakymams įrengta ir „Bolt“ dviratininkams. 

J. Gasiulienė ateitį regi niūromis spalvomis, bet nepraranda vilties. „Aišku, sunku. Bet bandysiu išsilaikyti. Užsidaryti visam laikui dar neketinu. Tiesą pasakius, net negalvoju apie tai. Stengsiuosi išaugoti verslą. Gaila žmonių, kurie dirba su mumis, kurie padeda, tai labai geri žmonės, tikrai gaila būtų juos palikti be darbų. Bandysime, bandysime“, – atsiduso moteris.

Trakų g. veikianti kavinė lankytojus papirkdavo kasdien keičiamu meniu ir tik iš šviežių maisto produktų gaminamais patiekalais. Kas rytą į kavinę vežami tik švieži produktai, jie nešaldomi. Dienos pietūs čia kainuoja iki 5 eurų.

Mąsto apie pristatymo įmonės steigimą, nes samdyti partnerius per brangu

Kavines „Parkas“ Vilniaus autobusų parko pastate, Verkių g., ir „Žiedas“ šalia Žirmūnų verslo centro valdančios UAB „Gedimino smuklė“ savininkas Gediminas Dudonis pasakojo, kad maisto išsinešimo paslaugą teikia abi maitinimo įstaigos.

„Žiūrėsime, kiek ilgai truks visas šitas dalykas, bet bandysime išlaikyti. Šiuo metu dirbame nuo 9 iki 16 val., bet darbo laiką turbūt trumpinsime, aptarnausime tik pietų metu“, – sakė G. Dudonis.

Įmonė siūlo patiekalus užsisakyti telefonu, paruošia paketus ir kviečia klientus jų atvykti. Taip pat klientai gali užeiti į vidų, užsisakyti, susimokėti ir vietoje atsiimti užsakymą.

Patiekalų po miestą „Gedimino smuklė“ neišvežioja, kadangi čia dienos pietūs yra vieni pigiausių mieste, kaina nesiekia 4 eurų.

„Išvežiojimo įmonės pasiimtų apie 30 proc. pietų kainos be PVM, tai mums būtų per brangu. Todėl siūlome užsisakyti telefonu, atvykti ir patiems pasiimti užsakymus. Bet ateityje, jeigu Vyriausybė skirtų kažkokią paramą, galvojame, kad būtų galima susivienyti kelioms kavinėms ir įsteigti nuosavą pristatymo įmonėlę“, – mąstė verslininkas.

G. Dudonis teigė, kad nuo kainos labai priklauso lankytojų skaičius, nes, pietums pabrangus 20 ar 30 centų, lankytojai reaguoja labai jautriai – jų iškart sumažėja.

Šiuo metu klientų, pasak įmonės vadovo, sumažėję apie 15–20 proc. „Gedimino smuklės“ kavinėse daugausia pietaudavo, o dabar ateina pietų pasiimti kilometro spinduliu dirbantys žmonės, tai yra iš Baltupių, Žirmūnų, Šiaurės miestelio, Antakalnio.

„Jie žino, koks yra maistas, kokia kaina, jie ir anksčiau važiavo, ir dabar atvažiuoja, nes pasitiki, – svarstė G. Dudonis. – Žmonės per antrą karantiną ne taip bijo, tai manau, kad dauguma kavinių dirbs. Tiesa, kai kurios maitinimo įstaigos užsidaro, tai tikimės, kad pas mus ateis daugiau.“

Įmonės savininkas tikisi išsaugoti verslą, jeigu karantinas neužsitęs iki vasaros, bei laukia, kokią paramą nukentėjusiam verslui skirs nauja Vyriausybė. Jo nuomone, per pirmą karantiną valstybė dalijo lėšas ir toms įmonėms, kurios iš tikrųjų nenukentėjo.

Klientus maitina „be ankstyvų pusryčių ir vėlyvo vakaro“

„Dalį restoranų uždarome, o dalis restoranų dirbs, pavadinkime „10-22 val.“ režimu – tai yra be ankstyvų pusryčių ir be vėlesnio vakaro“, – sakė prekės ženklus „Etno dvaras“ ir „Fortas“ valdančios UAB „Restoranų grupė Fortas“ rinkodaros vadovas Kęstutis Markevičius.

Dirbantys restoranai teiks išsinešimo paslaugą ir tieks patiekalus pristatymui į namus per partnerius „Wolt“, „Bolt“, „Lėkštė.lt“.

Pasak K. Markevičiaus, šiuo metu dirba restoranai „Etno dvaras“, Kubiliaus g. 16, „Etno dvaras“ prekybos centre „Big“, Ukmergės g. 369, ir „Fortas“, Algirdo g. 17, Vilniuje, bei „Etno dvaras“ prekybos centre „Molas“, K. Baršausko g. 66A, Kaune.

Klientams siūloma išsinešti dienos pietus, kurių meniu galiojo iki karantino. „Restorane „Fortas“, Algirdo g., kad geriau patenkintume svečių poreikius, jau turime dienos pietų adaptacijų, bet jos tik nežymiai koreguoja iki karantino buvusius dienos pietus. Toliau atidžiai įsiklausysime į svečių poreikius ir, jei tik reikės, taikysimės“, – sakė K. Markevičius.

Pasak jo, restoranų grupei su valstybės parama pavyko atlaikyti pirmąją pandemijos bangą, bendrovė išlaikė darbuotojus, džiaugėsi vėl grįžusiais svečiais.

„Nors dabar gausu iššūkių, daug nežinomybės, neapibrėžta valstybės parama, be kurios restoranų verslo segmentas tiesiog neišgyvens, bet į ateitį kaip visada žiūrime optimistiškai. Remiamės savo ilgamete patirtimi (restoranų versle būti daugiau nei 20 metų yra tikrai daug). Darome visus reikalingus sprendimus, tikimės valstybės pagalbos. Neabejojame, kad ir antroji pandemijos banga bus suvaldyta. Optimizmo įkvepia ir tai, kad turime lojalių nuolatinių svečių bazę. Esame jiems labai dėkingi ir jau nekantriai laukiame, kada galėsime deramai juos aptarnauti ir džiuginti pamėgtais patiekalais restorano aplinkoje“, – sakė K. Markevičius.

Stabdo restoranų veiklą, tačiau darbuotojų neatleidžia

Šalyje įvedus karantiną, laikinai sustabdyta „Čili Holdings“ valdomų restoranų veikla. Daugiau kaip 600 restoranuose dirbančių darbuotojų išleisti į prastovas iki karantino pabaigos.

27 restoranų tinklą valdančio „Čili Holdings“ vadovo Jono Karoso teigimu, šįkart karantinui buvo ruoštasi ir jis nebuvo toks netikėtas kaip pavasarį.

„Jaučiamės išmokę pavasario pamokas ir atlikę namų darbus – ruošėmės antrajai pandemijos bangai ir karantino laikotarpiui. Įvertinę ankstesnę patirtį, šįkart priėmėme sprendimą iškart uždaryti visą restoranų tinklą“, – teigė J. Karosas.

Jis tikino, kad šio karantino laikotarpiu dėl prastovų bendrovė neatleis nė vieno darbuotojo. „Vertiname savo darbuotojus ir dėsime visas pastangas, kad išlaikytume darbo vietas. Taip pat tiek su savo darbuotojais, tiek partneriais atsiskaitysime, kaip numatyta darbo santykiuose ir įstatymuose“, – tvirtino J. Karosas. 

Veiklą karantino laikotarpiu sustabdė „Čili Holdings“ valdomi 23 „Čili Pizza“, 4 „Soya“ restoranai. Franšizės pagrindu veikiantys „Čili Pizza“ ir „Soya“ restoranai Šiauliuose, Panevėžyje, Utenoje, Alytuje, Marijampolėje bei „Čili Take Away“ Vilniuje darbą organizuos savo nuožiūra.

Pasak J. Karoso, šįkart buvo atsisakyta tiekti maistą išsinešti, nes ankstesnė patirtis parodė, kad gyventojų įpročiai pandemijos metu taip stipriai nepasikeičia, o „Take away“ paslauga negeneruoja pajamų, kurios padengtų verslo sąnaudas.

Siūlo laikinai dirbti interneto įmonėje „Pigu.lt“

Kad dėl karantino įvedimo darbuotojai patirtų kuo mažiau finansinių nuostolių, bendrovė siūlo restoranų darbuotojams laikinai pereiti dirbti į prekybos centrą internete „Pigu.lt“.

„Šiuo sudėtingu laikotarpiu verslas turi solidarizuotis ir vienas kitam padėti. Artėjant šventiniam laikotarpiui elektroninėje prekyboje poreikis laikiniems darbuotojams visada išauga, todėl karantino metu planuojame įdarbinti iki pusšimčio „Čili Pizza“ restoranų darbuotojų“, – sakė Ernestas Kačerauskas, „Pigu.lt“ rinkodaros vadovas.

Anot E. Kačerausko, „Čili Holdings“ restoranų tinklo darbuotojai turėtų dirbti fizinėse „Pigu.lt“ parduotuvės Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje.

Pasak J. Karoso, karantino laikotarpis kelia daug neaiškumų. „Vis dar lieka atviras klausimas dėl patalpų nuomos kompensavimo. Suprantame, kad valstybė išgyvena sudėtingą laikotarpį, tačiau verslas negali būti nežinioje. Esame įsipareigoję mokėti už patalpų nuomą, tačiau didžiąją dalį laiko veiklos nevykdysime. Laukiame operatyvių valdžios sprendimų, ar ir kaip bus kompensuojami patirti nuostoliai“, – kalbėjo J. Karosas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder