Ekonominės laisvės indekse – ypač aukšta vieta Lietuvai

Ekonominės laisvės indekse – ypač aukšta vieta Lietuvai

Lietuva – 11-a pasaulyje pagal ekonominę laisvę. Tokie rezultatai buvo pateikti naujausioje „Fraser Institute“ ataskaitoje „Economic Freedom of the World: 2020“.

Kanadoje veikianti libertarių pažiūrų nevyriausybinė organizacija savo reitinge įvertino 162 pasaulio valstybių situaciją pagal 5 kategorijas – valstybinio aparato dydį, teisinę sistemą ir teisės į nuosavybę reglamentavimą, prieigą prie stabilios valiutos, tarptautinės prekybos laisvės bei esamų paskolų, darbo santykių ir verslo teisinį reglamentavimą.

Pirmoji vieta ne pirmus metus yra skiriama Honkongo autonominei teritorijai, antra vieta atiteko Singapūrui, trečia – Naujajai Zelandijai.

Reitingo dugne atsidūrė tokios valstybės kaip Zimbabvė, Kongo Respublika, Alžyras, Iranas, Angola, Libija, Sudanas, o pati „garbingiausia“ paskutinė vieta atiteko Venesuelai.

Gan palankiai reitinge buvo įvertinta Lietuva – jai „Fraser Institute“ skyrė 11 vietą, Europoje pagal ekonominę laisvę nusileidžiant tik Šveicarijai, Sakartvelui, Airijai ir Danijai. Kaimyninė Estija gavo 14 vietą, Latvija – 19, o Lenkija atsidūrė 77 vietoje.

Mūsų šalis per metus padarė reikšmingą ar bent minimalią pažangą visose 5 kategorijose, o tai leido jai reitinge pakilti iš 16 vietos į 11, aplenkiant kaimyninę Estiją.

„Fraser Institute“ duomenimis, ekonominė laisvė pasaulyje auga – nuo 2000 iki 2018 m., vidutinis pasaulinis reitingas 10 balų sistemoje paaugo nuo 6,63 iki 6,98.

Autorių teigimu, didesnę ekonominę laisvę turinčiose valstybėse yra fiksuojamas ne tik didesnis BVP vienam gyventojui, bet ir mažesnis skurdo lygis ar ilgesnė gyvenimo trukmė. 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder