Nemokamas internetas: Klaipėda kalba, kiti daro

Nemokamas internetas: Klaipėda kalba, kiti daro

Klaipėda, ko gero, buvo vienas pirmųjų miestų, pradėjusių kalbėti apie tai, kad bent jau populiariausiose viešosiose zonose turėtų veikti nemokamas internetas. [CITATA] Ši idėja įgyvendinta. Deja, kituose miestuose. Nemokamai internetu daugelyje viešų erdvių gali naudotis vilniečiai, kauniečiai, palangiškiai, Šventosios gyventojai bei šių miestų svečiai. Ko pristigo uostamiestyje - pinigų ar entuziazmo?

Daugelyje Vakarų pasaulio šalių nemokamas ir visur esantis interneto ryšys jau asocijuojasi su tokia pat kasdienybe, kaip visada kartu esantis mobilusis telefonas. Pasitikrinti elektroninį paštą, susipažinti su naujausiomis žiniomis žmonės nori čia ir dabar - nesvarbu, ar jie skrenda lėktuvu, vaikšto pajūriu ar sėdi parke ant suoliuko.

Tai žino daugelis maitinimo įstaigų ir kavinių. Siekdamos privilioti daugiau klientų, šalia valgių ir gėrimų meniu jos siūlo ir nemokamą internetą. Dažnai tenka stebėti jaunimą valandų valandas sėdintį su nešiojamaisiais kompiuteriais ar mobiliaisiais telefonais ir tuose prekybos centruose, kuriuose yra nemokamas internetas.

Jeigu nemokama "Wi-Fi" prieiga būtų Klaipėdos senamiestyje, galbūt tai būtų vienas geresnių senamiesčio ar mieste esančių parkų atgaivinimo planų?

PATOGU. Poilsiautojų patogumui Palangoje jau trečią vasaros sezoną daugelyje viešų vietų galima naudotis nemokamo interneto prieiga. Jurgitos VANAGĖS nuotr.

Trumpalaikės vilionės

Kai kurie klaipėdiečiai dar prisimena 2005 metus, kuomet vasaros pabaigoje šalia Klaipėdos dramos teatro būriuodavosi kaip niekad daug jaunimo. Žinoma, jų bendravimas vyresnio amžiaus žmonėms atrodė keistokai, nes kiekvienas sėdėdavo įnikęs į savo nešiojamąjį kompiuterį. Visgi net ir visiškai nemėgstančius naujųjų technologijų džiugino tai, kad tuomet gyvybės Teatro aikštėje buvo kur kas daugiau.

Tiesa, neilgai, nes reklaminę akciją surengęs tuometinis "Lietuvos telekomas" džiaugtis nemokama prieiga viešose erdvėse keliuose Lietuvos miestuose leido vos keletą mėnesių - nemokamas sūris būna tik pelėkautuose.

Panašių rinkodaros priemonių ėmėsi ir kitos interneto paslaugas teikiančios bendrovės, tačiau paprastai tokių trumpalaikių akcijų tikslas - klientų vilionės. Pripranti prie gero daikto ir paskui, negalėdamas be jo išsiversti, moki pinigus.


Visgi tokia reklama pasiteisino. Pavyzdžiui, Palangos savivaldybės atstovai neslepia, kad po vienos įmonės suteiktos galimybės išbandyti nemokamą internetą viešose vietose kurorto valdžia suprato, jog tai yra būtinybė norint teikti poilsiautojams kokybiškas paslaugas.

Meras žadėjo...

Minčių ir utopinių idėjų, kad nemokamu internetu būtų galima naudotis visose Klaipėdos viešosiose erdvėse, pripažįsta turėjęs ir miesto meras Vytautas Grubliauskas. Tačiau joms virsti kūnu lemta nebuvo.

"Pačioje kadencijos pradžioje turėjau tokių romantiškų siekiamybių. Tuomet ši mintis dar atrodė gana revoliucinė, buvau susitikęs su tokio tipo paslaugas galinčių teikti įmonių atstovais ir pristačiau tą idėją. Bet tuomet, matyt, viršų paėmė racionalus mąstymas, nes norinčiųjų tokią paslaugą teikti nemokamai neatsirado.

Beje, Klaipėda buvo viena pirmųjų, kuri išreiškė tokią mintį apie nemokamas prieigas, belieka apgailestauti, kad jos materializavosi kitose Lietuvos vietose. Žinoma, apmaudu, tačiau nėra blogai, nors ir vėliau, priimti gerus sprendimus. Svarbu, kad jie būtų priimti", - teigia V. Grubliauskas.

Meras sakė nematantis jokių technologinių kliūčių, kad Klaipėdoje ši idėja būtų įgyvendinta, gal esą labiau stinga susikalbėjimo.

"Kas tai turėtų daryti? Lengviausia žiūrėti į savivaldybę, kad ji viską imtųsi organizuoti. Gali būti ir toks požiūris, bet nemanau, kad jis būtų pats efektyviausias. Esu pribrendęs dar kartą imtis iniciatyvos pats ir vėl ieškoti kelių, kaip tai būtų galima įgyvendinti Klaipėdoje. Pažadu inicijuoti savivaldybės administracijos bei interneto paslaugas teikiančių įmonių atstovų pokalbį ir, jei prireiks politinių sprendimų, derinti juos su politikais", - žadėjo meras.

"Matau, kad kavinėse, kur yra nemokamas "Wi-Fi", sėdi daugybė klientų ir naudojasi tuo. Žinoma, kad tai prideda toms įstaigoms populiarumo. Tad ši paslauga kavinėms tikrai atsiperka.

O kalbant apie centralizuotą tokios paslaugos teikimą, būčiau už tai, kad ji nebūtų koncentruojama siaurame areale - tik senamiestyje. Tai galėtų padėti patrauklias vietas padaryti dar patrauklesnėmis. Manau, kad tokios zonos galėtų būti Poilsio parke, senamiestyje bei kuriame nors iš pietinėje miesto dalyje esančių parkų", - svarstė meras.

Sezonui - 3 tūkst. litų

Artimiausias sektinas pavyzdys galėtų būti Palanga, kur jau ne pirmi metai aktyviuoju sezono metu, nuo gegužės vidurio iki spalio, daugelyje viešų erdvių galima naudotis nemokama beviele "Wi-Fi" interneto prieiga.

Pasinaudoti šia galimybe gali kiekvienas, turintis tam pritaikytą mobilųjį telefoną arba nešiojamąjį kompiuterį. Tokios zonos veikia ant Palangos tilto, Palangos centrinėje aikštėje, prie paminklo generolui Jonui Žemaičiui, S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje, Jūratės ir Kastyčio skvere bei Vaikų parke. Viena nemokamo interneto zona įrengta ir Šventosios centre.

Zonas, kur veikia nemokamas internetas, žymi specialūs ženkliukai "Wi-Fi zona". Tereikia surinkti prisijungimo vardą "Myliu Palangą" ir internetiniai klodai - pasiekiami kiekvienam. Tiesa, pasigirsta atgarsių, kad nemokamas internetas ne visuomet kokybiškas ir ryšys kartais stringa, tačiau tai - tik niuansai.

"Šiais laikais, kai visi poilsiautojai mobilūs, nemokamo interneto zonos tiesiog būtinos. Šią idėją labai palaikė meras. Iš poilsiautojų atsiliepimų jaučiame, kad zonas dar reikia plėsti. Idealu būtų, jei visoje Palangoje būtų galima nemokamai naudotis internetu", - pasakojo kurorto savivaldybės Kultūros centro direktoriaus pavaduotojas Nerijus Stasiulis.

Pasak jo, Palangos savivaldybė tiesiog paskelbė konkursą ir dabar perka paslaugą iš geriausią kainą pasiūliusios bendrovės. Suma, kurią miestas išleidžia už Palangos ir Šventosios "Wi-Fi" zonas, tikrai nėra kosminė - sezonui tenka sukrapštyti 3 tūkst. litų ir dar kelis tūkstančius turėti įrangos priežiūrai, jei ji sugestų.

"Biudžetinės lėšos turi užtikrinti, kad čia gyvenantiems ir atvykstantiems žmonėms būtų patogu ir jie nejaustų diskomforto", - Palangos poziciją išsakė N. Stasiulis.

Nieko nekainuoja

Dar labiau pasisekė Vilniaus ir Kauno savivaldybėms - čia nuo praėjusios vasaros veikiančios nemokamo interneto zonos nieko nekainuoja tiesiogine to žodžio prasme. Nei savivaldybėms, nei vartotojams nereikia išleisti nė cento. Tokią dovaną vilniečiams ir kauniečiams suteikusios bendrovės "Cgates" vadovas Paulius Dambrauskas neslepia, kad tai vienas iš būdų pasireklamuoti.


Nemokamo interneto zonos tiek Kaune, tiek Vilniuje įrengtos pačiose judriausiose ir turistų labiausiai lankomose viešose vietose. Kiekvienam prisijungusiam užtikrinama ne mažesnė nei 2 Mb/s sparta - pakankama ne tik tikrinti elektroninį paštą, bet ir be trukdžių naršyti internete, socialinių tinklų svetainėse, žiūrėti vaizdo įrašus.

"Tik esame užblokavę apsikeitimų portalus, tokius, kaip "torentai", kad ryšys visiems būtų kokybiškas. Mūsų stebėjimų rezultatai rodo, kad kasdien šia paslauga pasinaudoja po kelis šimtus vartotojų. Ypač tuo džiaugiasi užsieniečiai, nes jiems patogu bet kur pasitikrinti elektroninį paštą arba atsidaryti reikiamą žemėlapį", - pasakojo P. Dambrauskas.

Jo apskaičiavimu, didžiausios investicijos reikalingos, kol įrengiamos nemokamo interneto zonos. Pasak jo, tam bendrovė pernai išleido kelis šimtus tūkstančių litų. Tačiau esą pati paslauga kainuotų tik kelis tūkstančius per mėnesį.

"Kodėl nepasiūlome tokios dovanos Klaipėdos savivaldybei? Priežastis paprasta - uostamiestyje neturime tinklo", - apgailestavo P. Dambrauskas.

 


 

"Vakarų ekspresas" atliko trumpą praeivių apklausą dėl nemokamo bevielio interneto įrengimo viešosiose erdvėse.

Klaipėdiečiai bevieliam internetui mieste sako "Taip!"

Paaiškėjo, jog klaipėdiečiai labai pageidautų tokio patogumo. Visi apklaustieji pasisakė už, vardindami, kad norėtų naudotis bevieliu internetiniu ryšiu senamiestyje, Atgimimo aikštėje, Lietuvininkų aikštėje, perkėloje ir visose kitose labiausiai Klaipėdoje lankomose vietose.

Vladimiras


Tikrai mielai pritarčiau nemokamo bevielio interneto įrengimui viešosiose erdvėse. Ir pats tokia paslauga naudočiausi.

Agnė


Taip, pritariu. Kokia vieta būtų tam tinkamiausia? Manau, Teatro, Atgimimo, Lietuvininkų aikštės, taip pat parkai.

Martyna

Pritariu, ir manau, jog tokia paslauga būtų ypač naudinga turistams, norintiems susirasti vietas, vertas aplankyti. Todėl, manau, bevielis internetas būtinas perkėloje, senamiestyje. Visgi kavinėms tokia naujiena būtų labai nepalanki ir nenaudinga.

 

Andrius


Pats tikrai naudočiausi tokia paslauga. O dėl vietos - manau, kad tinkamiausias būtų senamiestis. Taip pat kitos vietos, kur renkasi jaunimas.

Denisas


Tam puiki vieta būtų parkai, kur žmonės galėtų tiesiog ant suoliuko naudotis savo išmaniaisiais telefonais arba nešiojamaisiais kompiuteriais.

Tomas


Tikrai gera idėja. Galbūt Danės upės krantinė būtų tam puiki vieta.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder