Nesibaigiantis vargas dėl interneto

Nesibaigiantis vargas dėl interneto

Mieste žada įrengti naujų nemokamo bevielio interneto taškų, tačiau Savivaldybė sunkiai susitvarko ir su turimomis nemenkus pinigus kainavusiomis trijomis viešojo interneto stotelėmis.

Tad dabar jau svarstoma, jog daugėjant bevielio interneto prieigos vietų galėtų būti samdomi specialistai, kurie kasdien prižiūrėtų interneto veikimą.

Sutaisyti nepavyksta

"Vakarų ekspresas" dar pernai lapkritį rašė apie prie rotušės, Karlskronos aikštės ir Senamiesčio stotelės (Tiltų g.) veikiančius interaktyvius liečiamus informacinius stendus, kurie, kai kurių klaipėdiečių nuostabai, skleidžia ir bevielį internetą. Tačiau nuostaba išsisklaido pabandžius jais pasinaudoti: nuolat bent vienas iš trijų stendų neveikia, o jei pataiso vieną, sugenda kitas.

Šie aparatai Klaipėdoje išdygo bendradarbiaujant Lietuvos ir Latvijos pasienio institucijoms. Tuomet skaičiuota, kad už vieną interaktyvų stendą reikėjo pakloti net 55 tūkst. litų. Didžioji dalis kainos padengta europiniais pinigais.

Tačiau pasirodo, jog baigėsi garantijos sutartis su stendų statytojais, tad Savivaldybė jų valdymą bei priežiūrą vykdyti atidavė Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centrui (KTKIC). Apie mėnesį juos prižiūrintys turizmo specialistai pripažįsta, jog dėl jų strigimo nuolat turi vargo ir galbūt net ieškos papildomų specialistų, kurie juos padėtų remontuoti.

SPECIALISTAI. Pareiga prižiūrėti ir remontuoti stendus perduota Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centrui, tačiau šie skundžiasi neturintys reikiamų specialistų. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

"Labai neseniai perėmėme, tad problemų turime, nes neužtenka kompetencijos - turizmo specialistai nelabai moka reguliuoti tokias sistemas. Dirbame su Savivaldybės kompiuterininkais, bandome suprasti, kas su jais negerai ir kaip juos būtų galima pataisyti. Problemų išties daug - vis kažkas neveikia. Deja, nesame tie žmonės, kurie išmanytų tokią techniką", - sakė KTKIC atostogaujančią direktorę pavaduojanti vadybininkė Jurgita Neniškienė.

Ji neslepia, jog centro specialistai be problemų gali įkelti ar atnaujinti informaciją stenduose, tačiau svarsto pirkti kompiuterininkų paslaugas, kurie galėtų sutvarkyti technines stendų bėdas.

Beje, tai ne vieninteliai KTKIC prižiūrimi interaktyvūs stendai. Analogiški, tačiau daug mažesni ekranai su informacija turistams yra pastatyti Palangos oro uoste bei Smiltynės perkėloje, tačiau gedimų pasitaiko retai, be to, jų priežiūrą atlieka ekranus pardavusios įmonės.

Galvoja apie specialistų paiešką

"Vakarų ekspresas" rašė, jog miestas ateinančiais metais turėtų "apsiginkluoti" ne vienu viešos bevielio interneto prieigos tašku. Internetas jau vasarą turėtų veikti Smiltynės ir neįgaliųjų paplūdimių prieigose, kur kuriama infrastruktūra neįgaliesiems. Prieigos tašką žadama įrengti ir remontuojant šalia rekonstruojamo "Purienos" darželio esantį dviračių taką.

Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas neslepia, jog siekiama, kad bevieliu internetu būtų galima naudotis ir viešosiose erdvėse, kurias ateinančiais metais ketinama tvarkyti - Danės skvere, "Vaidilos", K. Donelaičio ir Atgimimo aikštėse.

"Kiekvienas "magnetas", kuris trauktų žmones į tas erdves, yra sveikintinas", - tvirtino R. Zulcas.

Paklaustas, kaip bus su stotelių priežiūra, direktorius tvirtino, jog jų daugėjant su Savivaldybės kompiuterininkais kažin ar pavyktų išsiversti. Yra svarstymų, jog būtų perkama atskira interneto prieigos taškų priežiūros paslauga.

"Tai galėtų būti elementari priežiūra - kad atitinkamas specialistas kasdien apvažiuotų visas stoteles, pažiūrėtų, ar internetas veikia, ir, jei yra problemų, jas spręstų", - svarstė valdininkas.

Beje, R. Zulcas tvirtino, jog su minėtais trimis interaktyviais terminalais nėra kardinalių problemų - dažniausiai tai "sisteminiai trukdžiai, kuriuos reikia žinoti kaip išspręsti".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder