Griaunamas vandenvietės monstras

Griaunamas vandenvietės monstras

Ilgo teismų maratono stabdyta Klaipėdos pirmosios vandenvietės rekonstrukcija jau įsibėgėja - baigiamas griauti centrinę miesto dalį darkęs, jau beveik dešimtmetį nenaudotas pokariu iškilęs aeracijos pastatas, kuriame anksčiau iš vandens buvo šalinamas sieros vandenilis.

Šios vandenvietės vandenyje, tiekiamame šiaurinei uostamiesčio daliai, yra per daug amonio ir fluoro, kurio poveikis žmonių sveikatai yra nevienareikšmis. Teigiamas poveikis - dantų ėduonies prevencija. Neigiamas - vaikų dantų fluorozės vystymasis vaikams nuo 3 iki 8 metų. Tad šioje vandenvietėje būtina įrengti filtrus, nes tiekti higienos normų neatitinkantį vandenį leista tik iki 2013-ųjų sausio.

Tačiau dėl 2008-ųjų gruodį paskelbto vandenvietės rekonstrukcijos konkurso verslininkų inicijuotas bylinėjimasis truko nuo 2009-ųjų pabaigos iki šių metų birželio. Rangos konkurse laimėtoja netapusi bendrovė "Kamesta" su skundais keliavo iki pat Aukščiausiojo Teismo, nors ir laimėjusi teisminius ginčus projekto rangove ji nebūtų tapusi, nes pasiūlė žymiai didesnę kainą, nei buvo numatytas finansavimas (Europos Sąjunga (ES) šiam projektui skiria 26 mln. litų finansavimą, konkurso laimėtojai - "Hidrostatyba" ir "Malmberg Water AB" - sutiko įvykdyti projektą už 23 mln. litų, o UAB "Kamesta" pasiūlė darbus atlikti už 32 mln. litų).

Pasak AB "Klaipėdos vanduo" generalinio direktoriaus Leono Makūno, šiuo metu griaunamas pokariu statytas aeracijos pastatas jau buvo nenaudojamas apie devynerius metus.

"Anksčiau jame atviru būdu, purškiant į viršų vandenį, buvo šalinamas sieros vandenilis. Dėl to į aplinką sklisdavo nemalonus kvapas. Po to, kai buvo įrengti uždari filtrai, šis pastatas tapo nereikalingas. Vietoje jo dabar iškils šiek tiek didesnis, kuriame bus įrengti fluorą ir amonį iš vandens šalinsiantys filtrai", - sakė L. Makūnas.

Anot jo, šiuo metu kartu su pastato griovimo darbais vyksta ir technologinės dalies projektavimas, tad nugriovus senąjį statinį iškart turėtų būti pradėtas statyti naujasis. Tai bus pagrindinės statybos, nes be jų vandenvietės teritorijoje dar iškils tik keletas nedidelių pagalbinių statinių.

Rangovai vandenvietę turi baigti rekonstruoti iki 2013-ųjų pabaigos, tad tikimasi, kad minėtoji išlyga dėl vandens kokybės bus dar kartelį pratęsta, nes darbų grafikai yra visiškai aiškūs.

"Klaipėdos vanduo" šiuo metu vykdo dar keletą stambių ES remiamų projektų - jau projektuojami miesto valymo įrenginiuose susidarančio dumblo džiovinimo įrenginiai (juos pastačius dumblas galės būti naudojamas žemės ūkyje arba sudeginamas), vykdomi tinklų plėtros projektai Trinyčių ir Paupio mikrorajonuose. Bendrovė taip pat laukia galutinio Aplinkos ministerijos palaiminimo apie 36 mln. litų vertės projektui, kurio metu vandentiekio tinklai bus tiesiami į priemiesčio gyvenvietes - Kalotę, Purmalius, Gindulius, Jakus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder