Lietuvos gyventojai svajoja atsikėlę ryte pro langą išvysti ežerą

Lietuvos gyventojai svajoja atsikėlę ryte pro langą išvysti ežerą

Lietuvoje priskaičiuojama beveik 6 000 ežerų ir mažų ežerėlių, tačiau tik prie nedidelės jų dalies galima poilsiauti ar gyventi. Šalies ežerų kadastro duomenimis, ežeringiausi Lietuvos rajonai – Zarasų, Molėtų, Ignalinos, Trakų, Elektrėnų ir Lazdijų, o vidurio Lietuvoje ir pamaryje ežerų reta. Ir tai dar ne visos kliūtys norintiems įsikurti prie ežero – būtina laikytis ir aplinkos apsaugos reikalavimų, turėti leidimą statybai. Visgi apie sklypą ant ežero kranto ar netoli jo svajoja ne tik eiliniai pirkėjai, bet ir žymūs žmonės.

Sklypas prie ežero – vienas geidžiamiausių nekilnojamojo turto objektų Lietuvoje. Finansų ir nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės "Newsec/Re&Solution" ekspertų teigimu, ieškodami sklypo pirkėjai būtent jo vietą įvardija kaip patraukliausią savybę.

Kaip išgaruoja pasipūtimas

Sklypo ant ežero kranto ar netoli jo ieško ne tik investuotojai ar eiliniai pirkėjai, bet ir žymūs žmonės. Dažniausia tokių paieškų priežastis – noras praleisti vasarą ar savaitgalius Lietuvoje, nuosavame gamtos kampelyje prie ežero, ramioje vietoje toliau nuo smalsuolių dėmesio.

Rašytojas ir žurnalistas Andrius Užkalnis sako, kad sodybos šalia ežero norėtų dėl to, kad maudytis ežere po pirties jam yra vienas didžiausių malonumų. "Visa civilizacija, visas pasipūtimas išgaruoja, lieki vienas su gamta; ir mintys aiškesnės po to, ir gėrimai skalsesni, ir maistas skanesnis", – teigia A. Užkalnis.

Sodybos ne prie vandens jis net nesvarstytų. "Sėdėti laukuose nenoriu. Sodyba turi būti prie gražaus vandens telkinio, ir kad nebūtų aplink per daug lankytojų. Jei gali iš pirties eiti nuogas maudytis, išvis pasaka", – sako rašytojas.

A. Užkalnis su šeima – žmona ir dviem dukromis – dažnai svečiuojasi žmonos brolio Artūro sodyboje Ukmergės rajone, prie Kurėno ežero. "Už kiekvieną kvietimą apsilankyti esu dėkingas kaip už likimo dovaną. Ten visada būna iškūrenta pirtis, visada būna kepta mėsa, ten vaišės ir gėrimai, ten didelis lieptas ant ežero, ten vakare galima maudytis leidžiantis saulei, kai vanduo nusidažo oranžine spalva. Ir ten pro namo didelius langus matyti vanduo. Matyti vandenį pro langus – didelė laimė. O žiemą galima žiūrėti į užšalusį ežerą, įrėmintą medžių. Tai irgi puikuma", – pasakoja žurnalistas.

Sklypų pasiūla – ribota

Gyvenamojo turto projektų vadovė Gitana Juodpusienė mano, kad lietuvių noras turėti sodybą gali būti susijęs su tuo, kad paskutiniu metu labiausiai perkami minimalaus ploto butai. Dairytis sklypo užmiestyje skatina noras praleisti bent dalį laisvalaikio erdviau nei tarp keturių ankštoko buto sienų.

"Jei prieš dešimtmetį jaunos šeimos norėjo įsikurti daugiabučiuose ar kotedžuose, o prieš kelerius metus išgyvenome namų priemiesčių kvartaluose madą, tai dabar didžiausia svajonė – nekilnojamasis turtas užmiestyje, šalia vandens telkinio, dažniausiai pageidaujama – netoli ežero. Koks namas ar vasarnamis vėliau išaugs tokiame sklype, jau jo savininko fantazijos ir finansinių galimybių klausimas, tačiau tokių sklypų pasiūla jau dabar yra ribota", – sako G. Juodpusienė.

Jos teigimu, daug ką lemia ir atstumas nuo didmiesčių. "Bet galima pasakyti, kad vaizdinga ežero pakrantė iš karto pabrangina sklypą pusantro karto", – patvirtina nekilnojamo turto rinkos ekspertė.

Ežeras, miškas, 1-1,5 hektaro teritorija, geras privažiavimas, puikus projektas, iki 30 km atstumas nuo miesto – taip, pašnekovės teigimu, galima apibūdinti populiariausias sodybas prabangių sodybų segmente. "Jų kainos svyruoja nuo 1 mln. iki 1,5 mln. Lt, o sandorių nėra daug – penki-šeši per metus, nors pirkėjai patrauklių variantų ieško nuolat", – rinką apžvelgia gyvenamojo turto projektų vadovė G. Juodpusienė.

Visgi, pabrėžia ji, dažniausiai ieškomos ir perkamos tokios sodybos, kurios yra nutolusios nuo miesto iki 70 km, su 0,5-1 hektaro dydžio sklypu. "Tokių sodybų kainos svyruoja nuo 100 tūkst. iki 150 tūkst. Lt, o sandorių sudaroma iki šimto per metus", – sako pašnekovė. 

Sklypas prie ežero – geriau nei BMW

Apie gyvenimą ar poilsį prie ežero nuosavame sklype svajoja ne tik pasiturintys. Idealiu prizu sklypą ant ežero kranto nurodė daugiausia rinkos tyrimų bendrovės "Synopticom" neseniai apklaustųjų.

"Norėjome išsiaiškinti, koks akcijos prizas yra patrauklesnis: sklypas prie ežero ar brangus automobilis – kemperis, kabrioletas ar pikapas. Atlikę apklausą galime pasakyti: nesvarbu, kokio amžiaus būtų akcijos dalyvis, jei jam reikėtų rinktis naują BMW ar sklypą prie ežero, daugiausia jų visgi rinktųsi sklypą", – sako bendrovės "Synopticom" direktorius Liutauras Daugirdas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder