Nekilnojamojo turto mokestis sumažintas

Nekilnojamojo turto mokestis sumažintas

Tuo metu, kai centrinė valdžia siekia apmokestinti gyventojų nekilnojamąjį turtą, Klaipėdos miesto politikai ketvirtadienį ryžosi šį mokestį nuo kitų metų sumažinti verslininkams ir fiziniams asmenims, kurie verčiasi individualia veikla.

Taryba kiaurą dieną ginčijosi ir diskutavo, kaip elgtis dėl minėto mokesčio, nes jį sumažinus į biudžetą nepateks mažiausiai milijonas litų, o municipalinė valdžia vis viena turės teikti viešąsias paslaugas.

Tik vakare galų gale nuspręsta nuo 2011 metų taikyti 0,6 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės mokestį įmonėms bei individualią veiklą vykdantiems fiziniams asmenims, kurių turtas yra senamiestyje ir centrinėje miesto dalyse - vadinamosiose U16 ir U17 zonose, išskirtose kaip istorinės miesto dalys, pripažintos saugoti viešajam pažinimui ir naudojimui.

Prieš tai buvo taikomas 0,8 proc. tarifas. Jis toks pat liks visame mieste, išskyrus jau įvardytas zonas.

Punktas dėl 0,6 proc. tarifo nebus taikomas asmenims, vykdantiems licencijuotą veiklą, išskyrus vykdantiems antspaudų ir spaudų gamybą, transliavimo ir retransliavimo veiklą, įdarbinimo tarpininkavimo užsienyje, teikiantiems sveikatos priežiūros paslaugas, žemėtvarkos planavimo dokumentų rengimo veiklą, vėliavų gamybą, besiverčiantiems keleivių vežimu.

Taip pat priimtas ir labai prieštaringai įvertintas sprendimas taikyti 0,3 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės tarifą daugiabučių gyvenamųjų namų statytojų tinkamais naudoti pripažintiems butams, jeigu jie turto savininko ar kito asmens nėra naudojami ekonominei ar individualiai veiklai vykdyti.

Kai kurių politikų ir valdininkų manymu, bus labai sudėtinga gauti ir administruoti informaciją, ar butai išties nėra parduoti ir kada jie parduoti.

1 proc. tarifas ir toliau bus taikomas netvarkomam arba apleistam, arba naudojamam ne pagal paskirtį nekilnojamajam turtui.

Nekilnojamojo turto mokesčio tarifas centrinėje miesto dalyje sumažintas atsižvelgiant į verslininkų prašymą, mat jų turto vertės įkainotos dar 2006 m. ir visiškai nebeatitinka dabartinių realijų. Tad, pavyzdžiui, Tiltų gatvėje turintis patalpas verslininkas moka penkiskart daugiau nei tokio paties dydžio patalpas valdantis, pavyzdžiui, Taikos pr.

"2007 m. mes už kvadratinio metro nuomą prašėme 60-90 Lt, dabar - 15-40 Lt, ir vis viena niekas nenori nuomotis dėl milžiniško nekilnojamojo turto mokesčio tarifo. Patalpų vertės sumažėjo 30-50 proc., o tarifas - ne. Senamiestyje tas mokestis sudaro 15-20 proc. visų gaunamų pajamų, o kur dar kiti mokesčiai, rinkliavos", - dėstė verslininkai.

Mažesniais tarifais verslininkai mokės tik nuo 2012 m., nes atsiskaitoma už praėjusius metus.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder