Renovuojamas daugiabutis pasiekė naujus standartus Lietuvoje

Renovuojamas daugiabutis pasiekė naujus standartus Lietuvoje

Pirmą kartą Lietuvoje renovuojamas daugiabutis sieks ne minimalių reikalavimų, tai yra C energinio efektyvumo klasės, o daug aukštesnės – A klasės. Gyventojai sako ilgai svarstę, ar siekti tokio tikslo, tačiau sutikę pridėti beveik penktadaliu daugiau tvirtina sutaupysią 90 proc. išlaidų šildymui.

Valstybė tikina skatinanti gyventojus siekti didesnio taupymo, tačiau nevers žmonių to daryti privalomai. Investicijos į atnaujinamą 24 butų namą sieks daugiau nei 430 tūkst. eurų arba iki penktadalio daugiau nei minimalūs reikalavimai.

Kiekvienas pastatas naudoja tam tikrą energijos kiekį. Pagal tai jie skirstomi į klases. Daugiausiai naudojantys priskiriami žemiausiai – G klasei, labai mažai arba beveik nenaudojantys energijos – priskiriami nuo A iki A++ klasei. Nuo pernai galioja reikalavimas, kad kiekvienas naujai statomas pastatas būtų ne žemesnės nei B klasės, o atnaujinamas ne žemesnės nei C klasės.

Tačiau atnaujinti daugiabučius siekiantys gyventojai tenkinasi minimaliais valstybės reikalavimais – siekdami tik C klasės. Valstybė tvirtina norinti, kad kiekvieno renovuojamo namo gyventojai siektų didžiausių sutaupymų, tačiau teigiama gyventojai nebus verčiami siekti tik maksimalaus rezultato.

„Galbūt gyventojus paskatintų toks dalykas: namus pažymėti lentele, kad šitas pastatas yra A+ arba A kategorijos. Tai kartu būtų ženklas, kad čia gyvena atitinkamo mąstymo žmonės“, – sako aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Po trejų metų A+ klasę privalės atitikti ir kiekvienas naujai statomas namas, nuo 2021-ųjų nauji statiniai nenaudos jokios šiluminės energijos, nes privalės atitikti A++ klasę – juos šildys tik saulės energija, dirvožemio ar žmogaus kūno skleidžiama šiluma, patalpų apšvietimas ar buitiniai prietaisai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder