Siūloma apmokestinti 750 tūkstančių litų vertę viršijantį nekilnojamąjį turtą

Siūloma apmokestinti 750 tūkstančių litų vertę viršijantį nekilnojamąjį turtą

Siūloma nekilnojamojo turto mokestį skaičiuoti, kai turto vertė viršija 750 tūkstančių litų.

Tokią Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pataisą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis.

Šiuo metu toks mokestis skaičiuojamas, kai turto vertė viršija 1 mln. litų.

Pasak K. Masiulio, projektu siekiama padidinti socialinį atsakingumą, kad daugiau turintieji (t. y. galintieji mokėti) daugiau prisidėtų prie viešųjų išlaidų finansavimo, ir tuo tikslu išplėsti nekilnojamojo turto mokesčio bazę. Taip pat politikas tikisi padidinti biudžeto pajamas.

"Lietuvos ir užsienio ekspertai sutinka, kad Lietuvoje per mažai apmokestinamas turtas. Visuomenė skundžiasi socialiniu neteisingumu, kad mokesčiai per daug regresyvūs. Kaip parodė ne vienas žiniasklaidoje aprašytas atvejis, turtingesni žmonės procentiškai mažiau prisideda prie valstybės biudžeto. Kadangi Valstybinė mokesčių inspekcija jau sukūrė praktiką, kaip apskaičiuoti ir surinkti nekilnojamojo turto mokestį iš fizinių asmenų, todėl atsirado galimybė greitai ir efektyviai plėsti nekilnojamojo turto mokesčio mokėtojų skaičių", - sako projekto autorius K. Masiulis.

Jis pastebi, kad nekilnojamojo turto mokesčio plėtra numatyta Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkimų programoje.

K. Masiulis prognozuoja, kad turto savininkai, kuriems atsiras prievolė mokėti mokestį, bus nepatenkinti, taip pat padidės fiktyvių turto perleidimo sandorių ir kitų teisinių mokesčio apėjimo siekių.

Parlamentaro duomenimis, jo siūlymas leis papildomai surinkti į biudžetą apie 10 mln. litų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder