KLASCO: LR aplinkos ministro teiginių nepagrindžia oro kokybės matavimo duomenys

KLASCO: LR aplinkos ministro teiginių nepagrindžia oro kokybės matavimo duomenys

Pirmadienį plačiai paviešintas aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos pareiškimas, kad jis inicijuoja  Aplinkos apsaugos įstatymo pataisas dėl vienos uosto įmonės KLASCO tariamos taršos, bendrovės  turimais duomenimis, neatitinka realios situacijos Klaipėdoje.

2019 metais, kaip rodo visų atliktų oro taršos šaltinių matavimo duomenys, KLASCO neviršijo nei momentinių, nei vidutinių metinių taršos normų. O šių metų balandžio 1-5 dienomis, kai Vitės kvartalo gyventojų grupelė ėmė atakuoti aplinkosaugininkus skundais, oro monitoringo stotelių diagrama aiškiai rodė, kad stotelės Klasco2 kreivė yra daug  žemesnė už stotelių Šilutės plente ir Bangų gatvėje fiksuotas kietąsias daleles. Šie duomenys Aplinkos apsaugos departamentui turėtų būti žinomi. Netgi visuomenės atstovai socialinio tinklo grupėje dalijasi stotelės duomenimis, kurie balandžio 1-5 d. jokios taršos nerodo, o balandžio 6 d. pavakare matomas padidėjimas, tačiau tuo metu vėjas pūtė nuo miesto link uosto.

KLASCO, kaip ir kitos pramonės įmonės, laikosi tokių poveikio mažinimo įstatymų, kokius  priima Seimas atsižvelgdamas į Europos Sąjungos aplinkosaugos standartus. Ir jos veikla kontroliuojama tokiais  rinkoje esančiais instrumentais, kokius aprobuoja  Aplinkos ministerija.  Šiuo konkrečiu atveju KLASCO teritorijoje veikiančios Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos pastatytos 2 oro monitoringo stotelės  įsigytos kaip tinkami įrankiai  stebėti ir fiksuoti kietųjų dalelių kiekius ore. Nors įmonė pernai buvo tikrinta arti 100 kartų, jokių normatyvinių pažeidimų pareigūnai nerado. O KLASCO  taikomos dulkių nusodinimo priemonės pripažintos kaip efektyvios, kadangi 2 monitoringo stotelės KLASCO teritorijoje nuolat rodo mažesnę taršą nei kitos 2 stotelės miesto gatvėse – Šilutės plente ir Bangų gatvėje.

Vykdydama 2018 metų  rugpjūtį gautą Aplinkos apsaugos inspekcijos nurodymą parengti poveikio aplinkos oro kokybei mažinimo priemonių planą, KLASCO jį suderino su Aplinkos apsaugos agentūra ir nuo 2019 metų  kovo mėn. nuolat teikia ataskaitas už įgyvendintas priemones.

2018-2019 metais į aplinkosaugos priemones ir krovą spartinančią techniką KLASCO investavo daugiau kaip milijoną eurų. KLASCO pirmoji uoste įsigijo ir naudoja 6 vandens rūko patrankas, kurios drėkina krovinius. Veikia nauji „Tukan“ kranai, mažinantys operacijų skaičių ir laivų krovos trukmę, o kartu ir krovos poveikį uosto aplinkai, naudojama kita dulkių patekimą į aplinką mažinanti įranga. KLASCO pirmoji Klaipėdos uoste pradėjo naudoti ekologišką medžiagą biriems kroviniams dengti - taip išvengiama poveikio aplinkai krovinio sandėliavimo metu. Bendrovė  drėkina ir valo gatves Vitės gyvenamųjų namų teritorijoje savo turimomis priemonėmis. O vietoj planuoto vieno pažangaus transporterio su magnetais šiukšlėms išrinkti  naudojami du. Pastatyta speciali sienutė, sulaikanti dulkių judėjimą krovos metu, nutiesti nauji inžineriniai lietaus vandens surinkimo tinklai.

Artimiausiu metu KLASCO parengs naują ataskaitą Aplinkos apsaugos agentūrai, kurioje pateiks numatomas poveikį aplinkai mažinančias investicijas ir darbų planus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder