Nauji metai pažėrė pokyčių: ką būtina žinoti?

Nauji metai pažėrė pokyčių: ką būtina žinoti?

Praėjusių metų pabaigoje po ilgo svarstymo biudžetui pritaręs Seimas uždegė žalią šviesą naujiems mokesčiams, taip pat jau esamų mokesčių ir išmokų dydžių pakeitimui.

Naujovės palies vaikus auginančias šeimas, pensijas gaunančius senjorus, dažnai automobilius keičiančius vairuotojus ir ne tik. Pirmajame Naujųjų metų numeryje "Vakarų ekspresas" apžvelgia svarbiausius pasikeitimus, kurių dalis įsigaliojo jau nuo sausio 1 d.

GPM ir NPD pokyčiai

Šįmet didėja gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas nuo 27 proc. iki 32 proc. Tačiau šis pokytis aktualus tik tiems, kurių pajamos viršys 84 vidutinius darbo užmokesčius (VDU) per metus - uždirbantiems apie 5,5 tūkst. eurų į rankas. Tiek šiuo metu šalyje uždirba apie 2,2 tūkst. gyventojų.

Apskaičiuota, kad GPM tarifo padidinimas daugiau uždirbantiems šalies biudžetą turėtų papildyti 8 milijonais eurų.

O štai neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) didės nuo 300 iki 350 eurų. Maksimalus mėnesio NPD numatytas gyventojams, kurių pajamos iš darbo santykių ar jų esmę atitinkančių santykių neviršys 2020 m. sausio 1 d. galiojančios minimalios algos dydžio - 607 Eur.

Mėnesio pajamoms pasiekus 2 666 Eur (neatskaičius mokesčių) ribą, mėnesio NPD netaikomas (2019 m. nebetaikomas, pasiekus 2 555 Eur ribą).

Skaičiuota, kad 50 eurų padidėjęs NPD asmenims, uždirbantiems iki 2 VDU per mėnesį, leis tikėtis 10 eurų didesnių pajamų. Valstybei NPD didinimas papildomai turėtų kainuoti apie 100 mln. eurų.

Pensijų didėjimas

Nuo Naujųjų metų didėja senatvės, netekto darbingumo ir kitos socialinio draudimo pensijos. Iš viso pensijos vidutiniškai didės daugiau nei 9 proc.

Būtinąjį stažą įgijusių pensininkų bendra visų gaunamų pensijų suma negalės būti mažesnė nei 257 eurai per mėnesį. Tam skiriamos priemokos mažų pensijų gavėjams. Pensijas Vilniuje ir Kaune į namus pristatys Lietuvos paštas.


LAUKIMAS. Dalis pokyčių dar tik laukia - tabakas ir alkoholis brangs nuo kovo, taršos mokestis įsigalios nuo liepos. "Fotolia" nuotr.

"Sodros" duomenimis, mažesnės pensijos augs šiek tiek sparčiau nei didesnės, nes 1,83 proc. sparčiau kils bendroji pensijos dalis.

Skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija šįmet pasieks 377 eurus, o vidutinė senatvės pensija turintiems būtinąjį stažą - 399 eurus.

Jeigu žmogus į pensiją išėjo įgijęs būtinąjį stažą, priemoka bus tokio dydžio, kad visos išmokos sudarytų ne mažiau kaip 257 eurus. Jeigu stažo įgyta mažiau, priemokos bus mažesnės - priemokos dydis bus proporcingas senjoro per gyvenimą įgytam stažui.

"Sodra" nuo šių metų pradžios iš savivaldybių perėmė ir šalpos pensijų mokėjimą. Šios pensijos mokamos ne iš socialinio draudimo fondo, o iš valstybės biudžeto. Šalpos pensijas gauna tie gyventojai, kurie nėra įgiję minimalaus stažo socialinio draudimo pensijai gauti. Šalpos pensijos bazė šįmet didėja nuo 132 iki 140 eurų.

Tų pensijų gavėjų, kurie praėjusiais metais dirbo ir mokėjo socialinio draudimo įmokas, pensijos ne tik bus indeksuotos nuo sausio, tačiau bus ir atnaujinamos bei didės dėl papildomai įgyto stažo ir taškų. Kiek padidės dirbusio senjoro pensija, priklausys nuo darbo pajamų ir sumokėtų socialinio draudimo įmokų.

Pensijas jiems planuojama atnaujinti ir pradėti mokėti didesnes ne vėliau kaip liepos mėnesį, o už mėnesius nuo sausio iki pensijos atnaujinimo mėnesio bus išmokėta nepriemoka. Teikti prašymo pensijai atnaujinti nereikia.

Seimas taip pat nusprendė šįmet kompensuoti 10 proc. per krizę sumažintų valstybinių ir kitų pensijų, kompensacijų bei rentų, kurios iki šiol buvo likusios nekompensuotos. Kompensacijos žmonėms bus išmokamos šių metų rugpjūčio mėnesį be žmogaus prašymo.

Jeigu nutiktų taip, kad, įsigaliojus šiam įstatymui, teisę į kompensaciją turintis žmogus mirtų, išmoka būtų mokama paveldėtojams. Paveldėtojai turėtų pateikti prašymą iki 2020 m. spalio pabaigos.

Motinystės, ligos ir nedarbo išmokos

Nuo šių metų pradžios ūgtels minimalios motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros, ligos, nedarbo išmokos, padidės ir socialinio draudimo išmokų "lubos", o motinystės išmokas vėl gaus tos mamos, kurios nėštumo metu nedirbo ir nebuvo apdraustos.

Seimui priėmus Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimus, nedirbusioms mamoms sugrąžinama galimybė gauti motinystės išmoką, jeigu moteris turi 12 mėnesių motinystės socialinio draudimo stažą per pastaruosius 24 mėnesius.

Kartu kelioms dešimtims mamų, kurioms motinystės išmoka po spalio 30 d. nebuvo skirta dėl to, kad jos nėštumo metu nedirbo, "Sodra" iš naujo peržiūrės priimtus sprendimus dėl motinystės išmokų ir jas paskirs bei išmokės už praėjusį laikotarpį. Mamoms jokių prašymų teikti ir nieko daryti nereikia.

Taip pat lieka galioti pakeitimai, kuriais buvo nustatytos geresnės sąlygos savarankišką darbinę veiklą nėštumo metu nutraukusioms moterims, pavyzdžiui, sportininkėms - jos galės gauti motinystės išmokas.

Nuo šių metų pradžios tėvystės atostogų tėčiai galės išeiti per pirmus vaiko auginimo metus. Iki šiol tėvystės atostogas tėčiai turėjo pasiimti per pirmus tris mėnesius. Taip tikimasi, kad daugiau tėčių galės skirti laiko savo kūdikiams.

Dar viena naujovė - tėvai galės gauti ligos išmoką už pradinių klasių moksleivių priežiūrą, jeigu mokykloje paskelbta epidemija. Iki šiol tokios išmokos buvo mokamos tik už ikimokyklinio amžiaus vaikus.

Nuo šių metų pradžios įsigalioja sankcijos tiems bedarbiams, kurie, gaudami nedarbo socialinio draudimo išmoką, dirbs nelegaliai. Nustačius, kad išmoką gaunantis bedarbis tuo metu nelegaliai dirbo, bus reikalaujama nedarbo išmoką grąžinti.

Vaiko pinigai

Seimas taip pat apsisprendė šįmet nuo 50 iki 60 eurų padidinti vaiko pinigus, kurie standartiškai kas mėnesį mokami visiems vaikams nuo gimimo iki 18 metų.

Išmoka vaikui gali būti mokama ir ilgiau - iki 21 metų, jeigu vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, įskaitant ir besimokančius profesinio mokymo įstaigose, jeigu į mokymąsi įtraukta bendrojo ugdymo programa.

Šįmet didės ir papildoma išmoka, kuri priklauso neįgaliems, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams. Papildoma išmoka vaikui didės nuo 20 iki 40 eurų. Tai reiškia, kad neįgalūs, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikai kas mėnesį gaus po 100 eurų.

Nauja ir tai, kad į vaiko pinigus su papildoma išmoka vaikui, tai yra į 100 eurų kas mėnesį, galės pretenduoti daugiau vaikų iš nepasiturinčių šeimų, nes Seimui siūloma nustatyti, kad nepasiturinti šeima yra tokia, kurioje pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės nei 250 eurų, neskaičiuojant pačių vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio. Iki šiol vertinamų pajamų riba buvo 183 eurai.

Universalią išmoką Lietuvoje gauna apie 508,6 tūkst. vaikų. Šiuo metu papildomą išmoką gauna apie 123 tūkst. vaikų ir dar 14,9 tūkst. neįgalių vaikų gauna didesnius vaiko pinigus. Skaičiuojama, kad išplėtus papildomos išmokos gavėjų ratą, iš viso papildomą išmoką vaikui gaus apie 151,6 tūkst. vaikų iš gausių ar nepasiturinčių šeimų, taip pat vaikų, turinčių negalią.

Šįmet taip pat nuspręsta didinti vienkartines išmokas nėščioms moterims, kurios neturi sukaupusios pakankamo socialinio draudimo stažo, kad gautų motinystės išmoką iš "Sodros". Tokia vienkartinė išmoka didės nuo 76 iki 250 eurų.

Vienkartinę išmoką nėščiai moteriai kasmet vidutiniškai gauna apie 5 tūkst. moterų.

Nekilnojamojo turto mokestis

Šįmet keičiasi ir neapmokestinamasis nekilnojamojo turto (NT) mokestis. Seimas pritarė, kad riba mažės nuo 220 tūkst. eurų iki 150 tūkst. eurų.

Tad jeigu asmenų turimų NT objektų vertė bus didesnė nei 150 tūkst. eurų, ribą viršijanti dalis bus apmokestinama 0,5 proc. tarifu.

Pavyzdžiui, šeima turi NT objektų už 200 tūkst. eurų, tad 50 tūkst. eurų bus taikomas 0,5 proc. metinis NT tarifas - 250 eurų per metus.

Asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų, ir asmenims, auginantiems neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų, taip pat vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, NT apmokestinamoji vertė sumažinta nuo 286 tūkst. iki 200 tūkst. eurų.

NT mokestis kai kurių specialistų buvo vertinamas skeptiškai, mat iš jo tikimasi surinkti ne tiek ir daug - apie 2,5 mln. eurų.

Alkoholis, tabakas, degalai

Nuo kovo brangs alkoholis ir tabakas. Etilo alkoholiui už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizų tarifas didės 10,5 proc. - nuo 1832 iki 2025 eurų. Tai reiškia, kad vidutiniškai pusė litro stipraus gėrimo pabrangs apie 45 centus.

O štai kaitinamojo tabako akcizas didės 65 proc. - nuo 78,5 iki 113,2 euro už kilogramą. Paskaičiuota, kad 20 vienetų tabako produktų turėtų pabrangti apie 33 centus.

Nuo šių metų pradžios standartinis akcizų tarifas bešviniam benzinui padidėjo 7,3 proc. - iki 466 eurų už 1 tūkst. litrų produkto. Standartinis akcizų tarifas gazoliams padidėjo 7,2 proc. - iki 372 eurų. Litras benzino dėl to turėtų pabrangti apie 4 centus.

Nuo sausio keitėsi ir žemdirbių dyzelino akcizas (didėja 7,2 proc.) - nuo 56 iki 60 eurų už toną.

Pelno mokestis bankams

Nuo šių metų pradžios bankams padidėjo pelno mokesčio tarifas nuo 15 iki 20 proc. Šis tarifas bus taikomas didesnei nei 2 mln. eurų bankų apmokestinamojo pelno daliai. Pelnas iki 2 mln. eurų toliau bus apmokestinamas 15 proc. tarifu. Tikimasi, kad tarifo didinamas leis papildomai surinkti 20 mln. eurų.

Taršos mokestis

Nuo šių metų liepos pokyčiai laukia ir vairuotojų - įregistruojant arba keičiant automobilio savininką reikės sumokėti mokestį.

Mažiausias mokestis turėtų siekti 13,5 euro, didžiausias - 540 eurų. Mokesčio dydis priklausys nuo kuro tipo (automobilis varomas dyzelinu, benzinu ar dujomis) ir išmetamo anglies dvideginio kiekio (bus skaičiuojama gramai per kilometrą).

Keisis vandens kaina

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) įvertino AB "Klaipėdos vanduo" faktines veiklos sąnaudas ir suderino perskaičiuotas geriamojo vandens tiekimo ir nuotėkų tvarkymo paslaugų kainas: vartotojams, kuriems vanduo apskaitomas bute, bus taikoma 1,43 Eur/m3 (be PVM) kaina, t. y. 3,6 proc. didesnė, palyginti su šiuo metu galiojančia.

Apskaitos kaina nesikeičia - gyventojai mokės 1,26 euro butui per mėnesį (be PVM).

Paslaugų kainų pokytį gyventojams iš esmės lėmė didesnės nusidėvėjimo (amortizacijos) sąnaudos: bendrovei įgyvendinus investicijų projektus, rekonstruota geriamojo vandens tiekimo ir nuotėkų tvarkymo infrastruktūra, Savivaldybė bendrovei perdavė eksploatuoti bešeimininkes trasas, be to, padidėjo darbo užmokesčio sąnaudos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder