Obuolių šiemet bus daugiau, bet sulčių spaudėjai darbo dar neturi

Obuolių šiemet bus daugiau, bet sulčių spaudėjai darbo dar neturi

Po rekordiškai prasto praėjusių metų obuolių derliaus, šiemet jų augintojai sako, kad lietuviškų obuolių bus daugiau ir geresnės kokybės. Sulčių spaudėjai teigia, kad šiųmetinis derlius vėluoja, tačiau taip pat tikisi kur kas geresnio sezono. Kai kurie baiminasi, kad darbui sutrukdyti gali ir koronaviruso pandemija. 

Anot verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentės Vitalijos Kuliešienės, šiemet obuolių derlius nebus rekordinis, tačiau geresnis nei pernai. Vis dėl to jo nepakaks užpildyti visos Lietuvos rinkos. 

„Pernai buvo katastrofa, o ne sezonas, lietuviškų obuolių buvo tik 20 proc. rinkoje. Šiemet derlius vidutiniškas, nėra pats didžiausias, bet kokybė geresnė nei pernai. Obuolių bus, bet jų neužteks, nes jų vistiek neužtenka lietuviams užpildyti rinką, nors ir geriausiais metais, vistiek didelė dalis yra įvežama iš Lenkijos“, – BNS sakė V. Kuliešienė. 

Ji sako, kad perdirbimui skirtų obuolių supirkimo kaina šiemet neabejotinai kils ir gali siekti apie 0,20 euro, kai ankstesniais metais ji buvo apie 0,06 euro. Tuo metu desertinių obuolių kaina turėtų likti panašiame lygyje kaip ir pernai. 

„Obuolių perdirbimui kaina koncentruotoms sultims šiemet prognozuojam brangią, nes ir Lenkijoje daug mažesnis derlius, bet ir pas mus ne per geriausias“, – teigė V. Kuliešienė.

Sulčių spaudėjų sezonas šiemet vėlesnis

Nors obuolių šiemet bus daugiau nei pernai, tačiau sulčių spaudėjai sako kol kas daug darbo neturintys. Anot jų, obuolių sezonas vėluoja, todėl sulčių spaudimo pikas turėtų prasidėti rugsėjo pabaigoje. 

Dešimt spaudyklų Lietuvoje ir keturias Latvijoje turinčio tinklo „Savos Sultys“ vadovas Laimonas Lopata sako, kad sezonas prasideda labai vangiai, kai kurios spaudyklos dar nė nepradėjo dirbti.

„Viskas šiemet vėluoja, ir bulvės vėlavo, ir braškės, tie patys obuoliai vėluoja bent dvi savaites. Pernai pradėjome dirbti rugpjūčio 14 dieną, tai šiemet dar kai kur nedirbame, pradėsime šį šeštadienį“, – BNS teigė jis.

Jis sako, kad paslaugų kainos kilti neturėtų.

„Kainos liko tokios pat, niekas čia nei kėlė nei mažino. Konkurencija didelė, nelabai yra kur didėti toms kainoms“, – teigė L. Lopata.

Šilalės rajone įsikūrusios sulčių spaudyklos „Sultė“ direktorė Danutė Norbutienė sako, kad kol kas spaudykla dirbo du kartus, o klientų dar tik laukiama. 

„Kol kas dar tik du kartus savaitėje dirbome, nėra dar tiek daug norinčių. Žemaitijoje gal vėliau obuoliai bręsta, nežinau. Bet derliaus, manome, kad bus daugiau, nes per šešerius metus kiek dirbame, praėjusiais metais buvo mažiausias. Šiemet tikimės daugiau. Vasarinių obuolių buvo mažai, todėl neturim to antplūdžio, bet laukiame rudeninių“, – BNS sakė D. Norbutienė.

Ji sako besibaiminanti, kad koronaviruso pandemija taip pat gali turėti įtakos klientų srautui. 

„Šiemet ir dėl Covid-19 nežinom. Gal žmonės atsargesni, gal nevažiuos. Žmonės gal ir taupys, dabar tokia situacija neaiški, tai nežinome, kokia žmonių bus reakcija“, – teigė ji. 

Sulčių spaudėjų teigimu, apie 90 proc. sulčių spaudžiama iš obuolių, tačiau šiemet daugiau užderėjo kriaušių, todėl padaugėjo ir sulčių iš jų. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder