Sauga darbe - visų interesas

Sauga darbe - visų interesas

Šių metų duomenimis, iki gegužės mėnesio Klaipėdos apskrityje žuvo 3, sunkiai sužaloti 6 darbuotojai. Vienas paskutinių incidentų įvyko prieš porą savaičių - pranešta, kad uosto teritorijoje nuo pastolių nukrito darbininkas.

"Vakarų ekspresui" pradėjus aiškintis incidento aplinkybes, paaiškėjo naujų įvykio detalių - atliekant sandėlio statybos darbus griuvo jungiamosios arkos. Viena jų krisdama kliudė elektrinį krautuvą, kurį vairavo Latvijos pilietis.

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas Vytautas Ročys sakė, kad tyrimas dėl incidento nėra pradėtas, kadangi Latvijos pilietis nėra draustas Lietuvos socialiniu draudimu, rangovo darbus uoste atlieka Latvijos įmonė.

VDI atstovo V. Ročio teigimu, daugiausia incidentų darbe vyksta statybos, laivybos, transporto ir uosto teritorijose veiklą vykdančiose įmonėse.

"Šiuose sektoriuose dažniausiai rengiame prevencines patikras. Atliekame planinius patikrinimus, siekdami sužinoti, ar yra vykdomi mūsų reikalavimai. Bet daugiau darome neplaninių patikrinimų. Kartais vykdami į planinį patikrinimą pastebime statybvietes, į kurias nė neįėję matome pažeidimų", - sakė V. Ročys.

Nelaimingų atsitikimų darbe priežastimis būna įvairūs faktoriai. Incidentą uosto teritorijoje, kai Latvijos piliečio vairuojamą autokrautuvą kliudė krintanti arka, lėmė pakilęs vėjas.

Dažnai ir darbdaviai į saugą darbe žiūri atsainiai. Vadovams vis dar trūksta atidesnio darbo procesų stebėjimo ar organizavimo.

Būna atvejų, kai darbuotojai patys turi pasirūpinti saugiam darbui būtina apranga bei avalyne.

"Tokiais atvejais, kai darbdaviai neaprūpina darbo priemonėmis darbuotojų ir kai užfiksuojame daugiau didelių pažeidimų, keliančių pavojų aplinkiniams, be įspėjimo taikome poveikio priemones ir rašome protokolą", - teigė V. Ročys.

Pasak pašnekovo, būna, kad patys darbuotojai pervertina savo gebėjimus ir nesilaiko saugumo reikalavimų. Prieš pusantrų metų šiukšles deginančioje jėgainėje žuvo iš didelio aukščio nukritęs kitos įmonės darbuotojas. Penkiolikos metų patirtį neturėjo aukštalipys nedėvėjo saugos apraišų.

VDI Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas V. Ročys teigė, kad situacija, susijusi su darbo sauga, po truputį gerėja. Anot jo, mažėja darbdavių ir vadovų, vengiančių bendradarbiavimo tiriant incidentus.

Pasak V. Ročio, anksčiau būdavo bandoma slėpti faktus verčiant darbuotojus duoti klaidingus parodymus, vengiama su inspektoriais kalbėtis. Taip pat dabar fiksuojamas mažesnis alkoholio vartojimas darbo metu.

Nelaimingų atsitikimų darbe statistika Klaipėdos apskrityje paskutiniais metais yra panaši. 2018 ir 2019 metais septyniose savivaldybėse žuvo 8 žmonės.

2018 m. sunkius sužeidimus darbe patyrė 14, o 2019 m. - 13 darbuotojų. Dėl nenumatytų aplinkybių 2018 m. mirtis ištiko 18, o 2019 m. - 20 darbuotojų.

Šių metų duomenimis, iki gegužės mėnesio žuvo 3, sunkiai sužaloti 6 darbuotojai.

LR įstatymai numato, kad kiekvienam darbuotojui turi būti sudaromos saugios sąlygos. Darbdavys privalo užtikrinti, kad darbuotojas, atlikdamas savo darbą, paiso saugos taisyklių, turi visas būtinas saugos priemones. Darbdavio pareiga darbuotoją tinkamai instruktuoti, jei reikia - apmokyti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder