Du trečdaliai ES valstybių narių nenori savo teritorijoje auginti GMO

Du trečdaliai ES valstybių narių nenori savo teritorijoje auginti GMO

Devyniolika iš 28 Europos Sąjungos valstybių narių nenori auginti genetiškai modifikuotų pasėlių visoje savo teritorijoje ar bent jos dalyje. Sekmadienį tokie balsavimo rezultatai paaiškėjo pasibaigus galutiniam terminui, iki kurio buvo galima atsisakyti naujojo GMO auginimą Sąjungoje reguliuojančio teisės akto. Apie tai praneša "EUbusiness".

ES valstybės iki spalio 3 d. turėjo pareikšti savo nuomonę dėl GMO auginimo - balsavimas suteikė šalims teisę uždrausti anksčiau saugiais laikytų ar ES tebesvarstomų pasėlių auginimą.

Paskutinę minutę tokio draudimo paprašė Danija, Liuksemburgas, Malta ir Slovėnija, nurodoma oficialiame Europos Komisijos pranešime. Kiek anksčiau tokią poziciją pareiškė Austrija, Bulgarija, Kroatija, Kipras, Graikija, Vengrija, Italija, Latvija, Lietuva, Nyderlandai ir Lenkija. Visos nurodytos šalys nori atsisakyti genetiškai modifikuotų organizmų.

Didžioji Britanija tokio draudimo siekia Škotijai, Velsui ir Šiaurės Airijai, todėl Anglija išliktų vieninteliu regionu, kuriame būtų leista kultivuoti genetiškai modifikuotus augalus.

Tokie šalių reikalavimai bus pateikti žemės ūkio sferos milžinėms, tarp jų "Monsanto" ir "Dow". Tiesa, žemės ūkio bendrovės turi galimybę tokį sprendimą užginčyti. Joms paprieštaravus ES narės vis dar turi galimybę pateikti priežastis, pavyzdžiui, atkreipti pareigūnų dėmesį į specifines aplinkos sąlygas ar kylančias problemas žemės ūkiui, ir toliau siekti draudimo.

Galiojančios teisės nuostatos leidžia atskiroms valstybėms drausti GMO remiantis aplinkosaugos politika, net jeigu pasėlius auginti ES buvo leista pagal sveikatos ir saugumo nuostatas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder