JAV valdžia įtaria "Standard & Poors" neteisėtu reitingų suteikimu

JAV valdžia įtaria "Standard & Poors" neteisėtu reitingų suteikimu

JAV valdžia tiria tarptautinės reitingų agentūros "Standard & Poor's" veiklą. Tyrimą atlieka JAV Teisingumo departamentas ir Vertybinių popierių ir biržos komisija, praneša "Associated Press". JAV administracijos tvirtinimu, "S&P" pažeidė federalinius įstatymus suteikdama reitingus.

"S&P" valdanti "McGraw-Hill Companies Inc." pranešė, kad šie kaltinimai yra nepagrįsti ir kad korporacija ketina "ryžtingai ir energingai" ginti jai pavaldžios agentūros veiklos teisėtumą.

"McGraw-Hill Companies Inc." nepatikslino, kokie konkrečiai reitingai atkreipė JAV priežiūros tarnybų dėmesį. Tačiau žinoma, kad reitingų agentūros, tarp jų ir "Standard & Poor's", jau ne kartą sulaukė kritikos dėl nepagristai aukštų hipotekos vertybinių popierių reitingų, kas galėjo išprovokuoti 2007-2008 m. krizę.

JAV teisingumo departamentas jau 2011 metais buvo pradėjęs tirti "S&P" veiklą. Tyrimas buvo pradėtas dar prieš tai, kai agentūra sumažino aukščiausią JAV skolinimosi reitingą AAA. Kaip žinoma, toks "Standard & Poor"s" sprendimas sukėlė staigią griūtį pasaulinėse akcijų rinkose.

Agentūra įtariama nepagrįstai padidinusi kai kurių vertybinių popierių reitingą.

Ekspertų nuomone, tai galėjo būti viena iš 2008 m. finansinės krizės priežasčių. JAV teisingumo departamento duomenimis, "S&P" analitikai ketino sumažinti hipotekos obligacijų reitingus, tačiau šiems jų planams kelią užkirto agentūros vadovybė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder