Kipro bankai vėl atvėrė duris

Kipro bankai vėl atvėrė duris

Kipre bankai vėl atvėrė duris – pirmąkart per dvi savaites. Sostinėje Nikosijoje prie dviejų didžiausių bankų skyrių susidarė eilės. Siekiant apsisaugoti nuo sąskaitų ištuštinimo, nustatytos griežtos kapitalo kontrolės priemonės.

Budėti Kipro bankų skyriuose pasiųsti ginkluoti apsaugos darbuotojai – po precedento neturinčios beveik dviejų savaičių pertraukos, bankai vėl atidaryti. Norinčių išsiimti grynųjų pinigų – didžiulės eilės. Tam, kad bankų griūties besibaiminantys žmonės masiškai neištuštintų savo sąskaitų ar neimtų pinigų pervedinėti į užsienio bankus, Kipro centrinis bankas įvedė kapitalo kontrolę.

„Net jei ir nueisiu šiandien į banką, man neduos daugiau nei 300 eurų. Kiek ilgai su jais galiu išgyventi?“, – sakė vienas Kipro gyventojas.

Pagal su Europos Sąjunga (ES), Tarptautiniu Valiutos fondu (TVF) ir Europos Centriniu banku (ECB) suderėtas taisykles, Kipras gauna 10 mlrd. eurų paskolą gelbėtis nuo bankroto su sąlyga, kad antras pagal dydį šalies skolintojas – vadinamasis Liaudies bankas – bus uždarytas, o mažesnės nei 100 000 eurų sąskaitos bei kai kurios paskolos bus pervestos į Kipro centrinį banką. Abiejuose bankuose esantys didesni nei 100 000 eurų indėliai bus įšaldyti, tad vyriausybės skaičiavimu indėlininkai, daugiausia turtingi rusai, gali prarasti apie 40 proc. savo pinigų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder