Portugalija kreipėsi finansinės paramos į Europos Sąjungą

Portugalija kreipėsi finansinės paramos į Europos Sąjungą

Portugalija, prislėgta didžiulių įsiskolinimų ir sunkumų mėginant užsidirbti tarptautinėse biržose, kreipėsi į Europos Sąjungą finansinės paramos. Apie tai pranešė Portugalijos finansų ministras Fernandas Teišeira (Fernando Teixeira). Jis pareiškė viliąsis sulaukti paramos iš Europos finansų mechanizmų.

Europos Komisijos (EK) pirmininkas Žozė Manuelis Barozas (Jose Manuelio Barroso) pastebėjo, kad Portugalijos pareiškimas bus svarstomas artimiausiu metu, ir pridūrė "tikįs Portugalijos galimybėmis įveikti kilusius sunkumus padedant partneriams".

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) atstovai pranešė kol kas negavę Portugalijos oficialaus paramos prašymo, tačiau patvirtino esą pasirengę suteikti jai paramą, vos tik ji jos paprašys.

Analitikų teigimu, Portugalijai gali prireikti iki 80 mlrd. eurų paramos.

Tai jau trečia Europos šalis, kuri kreipėsi finansinės paramos. Anksčiau su tokiu prašymu į ES ir TVF kreipėsi Graikija ir Airija.

Portugalijos sprendimas kreiptis į ES dėl paramos nebuvo netikėtas. Pastarosiomis dienomis tarptautinės reitingų agentūros "Moody's Investors Service", "Standard & Poor's" ir "Fitch" sumažino Portugalijos skolinimosi reitingą.

Situaciją Portugalijoje apsunkina vidiniai politiniai nesutarimai. Šių metų kovą atsistatydino šalies ministras pirmininkas Žozė Sokratešas (Jose Socrates) - parlamentas nesutiko su jo pasiūlymais dėl valstybės išlaidų mažinimo. Atsistatydinus Ž. Sokratešui, Portugalijos prezidentas Anibalas Kavakas Silva (Anibal Cavaco Silva) paleido parlamentą ir paskyrė pirmalaikių rinkimų datą - birželio 5 d. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder