2011-ųjų vasaris - rekordinis Klaipėdos uostui

2011-ųjų vasaris - rekordinis Klaipėdos uostui

Rekordiniais 2010-ųjų rezultatais džiaugęsis Klaipėdos uostas nesiliauja gerinti krovos rodiklių ir toliau - pirmaisiais šių metų mėnesiais augimas jau viršija prognozes. Tikimasi, jog tokius rezultatus lemia ne tik konkurencija su ledo sukaustytais šiauriau įsikūrusiais uostais.

Pasak Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos (KVJUD) Ekonomikos ir finansų direktoriaus Martyno Armonaičio, per pirmuosius du šių metų mėnesius uosto rinkliavų surinkta 23 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai.

Vien per vasarį surinkta 11 mln. 800 tūkst. litų - maždaug 2 mln. litų daugiau nei pernai tą patį mėnesį. Iš viso nuo metų pradžios rinkliavų planas (metinis planas - 123 mln. Lt) viršytas jau daugiau nei pusketvirto milijono litų.

"Tokio derlingo vasario dar nesame turėję. Jei ir toliau taip, tai rezultatai bus geresni nei planuota", - sakė M. Armonaitis.

Per vasarį Klaipėdos uoste perkrauta 2,92 mln. tonų jūrinių krovinių, t. y. 25,4 proc. daugiau nei 2010 m. vasario mėnesį. Skaičiuojant du pirmuosius šių metų mėnesius augimas sudarė apie 24 proc. palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Iš viso per sausį ir vasarį perkrauta per 6 mln. tonų krovinių.

Augo naftos produktų, skystų cheminių trąšų, birių trąšų, konteinerių bei ro-ro krova. Mažiau perkrauta durpių, apatitų, žemės ūkio produktų.

"Kurie mažėja - dešimtimis tūkstančių, o kurie auga - šimtais tūkstančių tonų", - sakė KVJUD Rinkodaros ir administracijos direktorius Artūras Drungilas, pridurdamas, jog faktas yra tas, kad Klaipėdos uosto krovos rezultatai gerėjo ženkliau nei kitų konkuruojančių uostų.

Pasak KVJUD generalinio direktoriaus Eugenijaus Gentvilo, teko girdėti, kad į Klaipėdą šiemet atplaukė keletas laivų, kurie buvo skirti į Sankt Peterburgą Rusijoje.

KVJUD tikisi, kad šiauriau esančių uostų užšalimas bus naudingas žvelgiant į ateitį. Pasirašyti kontraktai nekeičiami, tačiau tikimasi, kad į tai, jog Klaipėda neužšąla, bus atsižvelgiama pasirašant naujus.

Klaipėdos konkurencingumas didėjo palyginti su Suomijos įlankos uostais, Sankt Peterburgu, problemų dėl užšalimo šiemet turėjo ir Rygos įlanka.

Per vasarį Klaipėdoje iš viso apsilankė 16 206 keleiviai, t. y. 29,9 proc. arba 3 726 keleiviais daugiau nei per tą patį mėnesį pernai.

Per sausį ir vasarį Klaipėdos uostas sulaukė ir daugiau laivų - iš viso 1 038, t. y. 62 laivais daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Šiemet KVJUD planavo krauti 31 mln. tonų krovinių, tačiau tikimasi, jog realybėje bus apie 10 proc. daugiau. Pernai - daugiausiai per visą uosto istorija - perkrauta 31,273 mln. tonų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder